Pluginy pre WordPress: Ktorými by ste určite mali vylepšiť aj váš web?

18.01.2023 13:35
7-pluginy-wordpress, pr nepouzivat

V roku 2023 oslávi WordPress 20. narodeniny. A za to, že je stále v životnej forme, môže do veľkej miery ďakovať aj pluginom. Teda všemožným doplnkom a vylepšeniam, vďaka ktorým je stále ďaleko najpoužívanejším CMS na svete. (O tom, čo to vlastne to CMS je, sme písali TU.)

Ktoré z týchto pluginov stoja za vyskúšanie a bez ktorých sa váš WP web nezaobíde? A v akých rôznych smeroch vám WordPress pluginy dokážu pomôcť?

Na prácu aj zábavu

Oblastí, v ktorých vám pluginy dokážu uľahčiť prácu, je množstvo. Medzi tie najhlavnejšie, ktoré si zaslúžia zvýšenú pozornosť, patria:

  • Bezpečnosť
  • SEO optimalizácia
  • Rýchlosť webu
  • E-mail marketing
  • Budovanie webstránky

V každej z týchto kategórii nájdete desiatky a desiatky pluginov, ktoré vám pomôžu aj s tým najmenším detailom na vašom webe. Je ich však až toľko, že hľadaním toho správneho môžete stráviť pokojne aj celé dni či týždne.

Preto sa oplatí sústrediť na pluginy, ktoré vás zaručene nesklamú a v každej spomínanej kategórii vám ponúknu overené vylepšenie. Poďme teda na to.

Bezpečnosť? Bez Jetpacku ani na klik

V dobe stále častejších kyberútokov je zabezpečenie webu pred hackermi takmer povinnosťou. Ak ste tak ešte nespravili, asi najpraktickejším (a najpoužívanejším) nástrojom spomedzi bezpečnostných pluginov je Jetpack.

Jetpack vyvíjajú tí istí ľudia, ktorí stoja za samotným WordPressom. Stačí si ho jednoducho nainštalovať a Jetpack bude váš web pravidelne skenovať a upozorňovať vás na možné riziko malwaru či spamu. Zároveň vám bude vaše cenné dáta na webe pravidelne zálohovať a obnoví ich zo zálohy jediným kliknutím.

SEO

Opakovať, že SEO je skratka, ktorú by ste v spojitosti so svojím webom určite nemali podceňovať, by bolo asi zbytočné. Možno ste ale nevedeli, že vám s viditeľnosťou vášho webu vo vyhľadávačoch dokáže pomôcť aj WordPress. Respektíve niektorý z jeho pluginov.

Za zmienku stoja napríklad Yoast SEO, RankMath či AIO SEO. Líšia sa len v detailoch, no sú praktickou pomocou pri vypĺňaní meta textov či popiskov pre všemožné sociálne siete, z ktorých budú prúdiť návštevníci na váš web.

Rýchlosť webu

Ak niečo dokáže zákazníkov odradiť od ďalšej návštevy webu, je to jeho pomalé načítavanie. Máme pre vás dobrú správu – aj v tomto ohľade vám vedia pomôcť WordPress pluginy.

Zrýchliť váš web dokáže viacero z nich. Stávkou na istotu je napríklad najpoužívanejší WP Rocket, ktorý podľa informácii na jeho webe využívajú takmer 3 milióny stránok naprieč internetom.

E-mail marketing

Newslettre sú dnes už takmer marketingovou povinnosťou. O tom, ako ich písať čo najefektívnejšie, sme písali v jednom z predchádzajúcich článkov. Okrem ich tvorby je však dôležitou súčasťou vášho úspechu aj zber e-mailových adries, na ktoré ich budete pravidelne posielať. A aj s ním vám dokážu pomôcť WordPress pluginy.

My odporúčame plugin OptinMonster, ktorým si na váš web umiestnite formulár na zber e-mailov vo forme, ktorá vám vyhovuje. Či už hľadáte minimalistický riadok alebo väčší box či dokonca koleso šťastia, OptinMonster sa postará o to, že zákazník váš formulár rozhodne neprehliadne.

Budovanie webstránky

Jeden z hlavných dôvodov, prečo je WordPress taký obľúbený, je aj jeho používateľská prívetivosť. Aj tú však vedia na ďalší level posunúť vhodné pluginy, s ktorými vie byť skladanie webu ešte plynulejšie.

Ak ho ešte nepoznáte, určite vyskúšajte plugin Elementor. Ten ponúka množstvo štýlových šablón, ktoré si môžete upravovať jednoduchým posúvaním. Vytvoriť si stránku vo WordPresse je vďaka nemu naozaj intuitívna záležitosť, ktorá vás bude baviť.

WordPress ešte jednoduchšie

Len letmý pohľad na to množstvo vylepšení, ktoré k WordPressu existujú, jasne dokazuje, prečo je tento CMS nástroj taký obľúbený. Vďaka pluginom si ho môžete prispôsobiť na vlastný obraz a vyplniť aj tie najmenšie medzery.

Obľúbenosť WordPressu prináša aj ďalšiu veľkú výhodu. Veľa hostingových firiem ponúka balíčky, ktoré sú prednastavené na používanie WordPressu. Tak napríklad Webglobe ponúka WordPress hosting, v ktorom si toto CMS nainštalujete jediným kliknutím. Jednoduchšie to už naozaj byť nemôže.

chyba