Tvoríte si vlastný web? Spoznajte 3 pojmy, bez ktorých to nepôjde

Názov značky už máte. Aj aký-taký biznisplán a predstavu, ako chcete osloviť nových zákazníkov. A súčasťou tej predstavy je bezpochyby aj váš firemný web. Kým si ho však začnete stavať, mali by ste poznať trojicu pojmov, bez ktorých to nepôjde.

18.01.2023 12:55
5-vlastny-web

Doména: Vaše meno na internete

Úvodný krok by ste mali mať premyslený ešte predtým, než sa pustíte do prvého klikania. Doména je vašou online vizitkou, pod ktorou si vás nájdu vaši zákazníci. Alebo inými, praktickejšími slovami – ide o to slovíčko či dve, pod ktorými si vás a vaše služby budú ľudia na internete hľadať.

Ešte kým si začnete overovať, či je vaša vysnená doména vôbec voľná, oplatí sa poznať zopár základných pravidiel. Rozsiahlejšie sme ich zhrnuli v predošlom článku, no v skratke znejú nejak takto: názov domény by mal mať do 15 znakov, nemal by obsahovať žiadne špeciálne znaky a mal by zahŕňať názov vašej značky alebo typ podnikania.

Okrem prostrednej časti domény by ste sa mali zamyslieť aj nad tou poslednou. Postačí vám doména s koncovkou .sk? Tá by mala byť samozrejmosťou, no v mnohých prípadoch sa oplatí myslieť dopredu a kúpiť si rovno aj niektorú z iných koncoviek a pripraviť sa tak na prípadný rast podnikania za hranice Slovenska.

Webhosting: Priestor pre váš internetový obchod

Druhým dôležitým pojmom, ktorý je úzko spätý s tvorbou akéhokoľvek webu, je webhosting. V mierne prenesenom význame ide kúsok internetu, ktorý si prenajmete, aby ste naň mohli pozývať svojich zákazníkom. Alebo ešte inak – ide o prístav pre vašu doménu a jej obsah. Webhosting si prenajímate na rok, dva či pokojne aj 10, počas ktorých vám prevádzkovateľ na danej adrese uloží vaše dáta – texty, obrázky či videá. Na výber máte z rôznych typov, ktoré sme detailnejšie popísali v minulom článku.

Že sa vám to nechce študovať? Chápeme. Tak aspoň úplne v skratke: Typ hostingu prispôsobte veľkosti svojho podnikania, určite vyžadujte aspoň základné bezpečnostné protokoly a nikdy nevoľte najlacnejšiu možnosť – neskôr by vás takáto voľba mohla dobehnúť.

CMS: Vaša vlastná redakcia

Tretím pilierom každej stavby nového webu je CMS – teda redakčný systém, cez ktorý si budete spravovať a meniť obsah na svojom webe. Jeho obrovskou výhodou je, že vás ušetrí toho, aby ste sa museli učiť programovať alebo si najímať cudzích programátorov. Množstvo CMS systémov vrátane toho najpoužívanejšieho je úplne intuitívne a ovládaním sa v mnohom nelíšia napríklad od takého Wordu.

A že ktorý je to ten najpoužívanejší CMS? Jednoznačne WordPress, na ktorom beží vyše tretina všetkých svetových webov. Na trhu je už takmer 20 rokov a vďaka obrovskej komunite je stále aktualizovaný a dopĺňaný o nové pluginy. Navyše je zadarmo, nájdete ho aj v slovenskej verzii a automaticky ho podporuje väčšina hostingov.

Mierne zdržanie vám môže spôsobiť inštalácia WordPressu do vášho hostingu. Pokiaľ by ste si to s ním chceli uľahčiť, Webglobu ponúka hosting s inštaláciou WordPressu na 1 kliknutie. Stačí vyplniť jednoduchuchý formulár a nemusíte si nič sťahovať ani nahrávať na server cez vzdialený prístup. Alebo si môžete všetko uľahčiť ešte viac a začať i svoj web budovať s praktickým WebEditorom Free, ktorý máte k vašej doméne úplne zadarmo.

chyba