Nestíhate? Zažiariť môžete aj bez zdĺhavej prípravy

Dokonalá tvár a veselý úsmev vedia pomôcť, ale zárukou stopercentného úspechu nie sú. Pri dôležitých spoločenských udalostiach, ako sú pracovné stretnutia, rodinné oslavy alebo verejné prejavy, je dôležité zapôsobiť a zanechať pozitívny dojem aj vhodným oblečením, doplnkami a celkovým štýlom, čo už ale býva pri nedostatku času problém.

16.05.2024 00:00
zena, spolocenske saty Foto:

Rozhodujte sa na základe udalosti

Pri výbere vhodného typu oblečenia je ako prvé kľúčové – poznanie konkrétnej udalosti. Ak budete vedieť, kam sa chystáte a je vám známy charakter podujatia, s výberom vhodného odevu by nemal byť problém. Dobre si teda overte, na akú zaujímavú akciu v Bratislave tento víkend idete, a až potom pristupujte k výberu vhodného odevu.

Pri prijatí oficiálnej pozvánky na spoločenskú udalosť vás na vhodný outfit upozorní aj pokyn, umiestnený v ľavom dolnom rohu, označujúci konkrétny „dress code“. Na formálnych podujatiach ako je ples, môže byť napríklad uvedené „black tie“ alebo „white tie“. Tento pokyn je záväzný a vyžaduje sa od hostí, aby sa riadili správnym typom oblečenia. Pokiaľ ho aktuálne nemáte a nestíhate, mali by ste sa za neúčasť ospravedlniť.

Ak na pozvánke dress code uvedený nie je, prípadne ide o všeobecne známu možno menej formálnu udalosť, bude vám stačiť si v súkromí moderných zasúvacích dverí vyskúšať a obliecť niečo elegantné, nadčasové a neutrálne.

Zvoľte vhodné spoločenské šaty

Na formálnych udalostiach je ideálne zvoliť elegantné oblečenie, ako sú obleky pre mužov a šaty pre ženy. Preferujte tmavé farby a kvalitné materiály, ktoré dodajú vášmu outfitu štýlový a sofistikovaný vzhľad. Pri neformálnych príležitostiach môžete siahnuť po menej formálnom, ale stále elegantnom oblečení, ktoré bude pohodlné a prispôsobené atmosfére udalosti. Muži môžu použiť elegantné nohavice a košeľu, zatiaľ čo ženy si môžu vybrať pre ne veľmi obľúbené krátke spoločenské šaty. Vždy je však dôležité, aby ste sa vo zvolenom oblečení cítili sebavedomo a pohodlne, preto si vyberte také, ktoré zodpovedá vašej osobnosti a štýlu.

Nezabudnite na dôležité detaily a originálne doplnky

Zdokonaliť váš celkový outfit bez veľkej námahy môžete aj dôležitými detailmi a originálnymi doplnkami. Pridať zvoleným šatám eleganciu a štýl dokážu napríklad jednoduché a vkusné šperky, ktoré doplnia váš vzhľad, ale nebudú zároveň priťahovať veľa pozornosti.

Pre mužov môžu byť vhodnými doplnkami elegantné hodinky, decentný náramok, kvalitný kožený opasok alebo jemná kravata. Nezabudnite však, že menej je viac, a preto sa snažte vybrať si doplnky, ktoré váš outfit rozjasnia, ale neodpútajú pozornosť od jeho dôležitých častí.

Dôležité je tiež zohľadniť farebnú harmóniu týchto významných detailov s vaším oblečením. Ak máte na sebe oblečenie v neutrálnych farbách, môžete mu pridať kontrast pomocou doplnkov v podobe živších odtieňov. Naopak, ak máte odev výraznejších tónov, zvoľte doplnky v neutrálnejších tónoch, aby sa vytvorila harmónia.

Zvoliť si v krátkom čase na danú udalosť vhodný odev nie je žiadne umenie, do ktorého by ste museli investovať drahocenný čas či financie. Dôležité je vedieť, kam idete a vybaviť si svoj šatník neutrálnymi, nadčasovými kúskami a doplnkami, ktoré sa jednoducho používajú a dajú navzájom dobre kombinovať tak, že vždy pôsobia vkusne.

chyba