Ako vyprať tieto škvrny na oblečení

Tráva, mastnota, pot, krv a ďalšie škvrny dajú pri odstraňovaní zabrať. Máme pre vás overené tipy, ako sa ich zbavíte raz-dva. Vďaka týmto trikom vám oblečenie vydrží dlhšie čisté.

25.04.2024 00:00
skvrny na obleceni Foto:

Ako vyčistiť škvrny od motorového oleja

Ani motorový olej nemusí znamenať konečnú pre váš obľúbený kúsok. Najmä nepanikárte a najprv olejovú škvrnu pomocou handričky z miesta nehody odsajte jemným priložením, nerozotierajte ju.

Potom škvrnu posypte jedlou sódou alebo kukuričným škrobom a nechajte pôsobiť približne hodinu. Po uplynutí tejto doby použite prípravok na umývanie riadu – naneste ho na miesto po olejovej škvrne. Teraz prichádza na rad automatická práčka. Takto ošetrené oblečenie vyperte bežným spôsobom.

Ako odstrániť žlté škvrny od potu

Poznáte to, niekedy nepomôže ani ten najlepší deodorant. Našťastie, aj žlté škvrny od potu sa poddajú, ak sa naozaj snažíte. Na výber máte hneď niekoľko možností:

  • Odstraňovač škvŕn – skúste prostriedok na to určený. Miesto postriekajte a vyperte.
  • Jedlá sóda – zmiešajte štyri lyžičky sódy so štvrť pohárom vody a zmes naneste na škvrnu. Nechajte hodinu pôsobiť. Vyperte vo vlažnej vode.
  • Ocot – namočte škvrnu do octu a nechajte pôsobiť. Potom vyperte bežným spôsobom.

Ako z oblečenia odstrániť mastné škvrny

Pomôžu prípravky na umývanie riadu. Tie boli vyvinuté na odstraňovanie mastnoty a táto ich schopnosť skvelo funguje aj pri mastných škvrnách na oblečení.

Prípravok na umývanie riadu naneste na čistú navlhčenú hubku a miesto so škvrnou poriadne pretrite. Perte bežným spôsobom.

TIP

Vypratý kúsok po ošetrení od škvrny nedávajte hneď do sušičky. Najprv sa presvedčte, že škvrna naozaj zmizla. Ak sa tak nestalo, postup opakujte.

Ako odstrániť zaschnuté škvrny od krvi

Všetci vieme, že na čerstvú krv funguje studená voda, čo však so zaschnutými škvrnami od krvi? Najprv miesto prepláchnite studenou vodou a potom si vezmite na pomoc kuchynskú soľ.

Špinavé miesto ňou posypte, pretrite a nechajte niekoľko hodín pôsobiť. Následne kúsok vyperte v studenej vode.

Ako mať bielu bielizeň čo najdlhšie bielu

A nakoniec večný evergreen – aby biela vydržala čo najdlhšie bielou. Stačí dodržiavať niekoľko rád:

  • Biele oblečenie perte len s bielymi kúskami.
  • Používajte prací prostriedok na biele oblečenie.
  • Bielu bielizeň perte pri vyšších teplotách (ak to výrobca dovoľuje).

Skúste aj tieto overené triky, ako na sivé škvrny po praní v práčke.

chyba