Outdoorová obuv. Na čo si dať pozor pri jej výbere?

Vaša turistická obuv je pravdepodobne najdôležitejším kúskom turistickej výbavy, aký si kedy kúpite. Správna voľba závisí od toho, na aký druh outdoorových aktivít ju chcete.

25.11.2022 00:00
CCC, pr, nepouzivat Foto:

Ľahké topánky s nízkym strihom sú ideálne pre mnohé aktivity, medzi ktoré sa radia aj nenáročné denné túry. Keď však nosíte ťažší batoh v nerovnom teréne, má zmysel obuť si niečo, čo ponúka väčšiu podporu, ako napríklad stredné alebo vysoké topánky. Turistické topánky musia byť pohodlné na dlhé vzdialenosti, ale tiež odolné, vodotesné a ľahké. Na čo si teda pri výbere turistických topánok dať pozor?

Myslite na priedušnosť

Bežné dámske turistické topánky často nedokážu zabezpečiť dostatočné vetranie. Najhoršie je to v lete, pretože nohy sú skutočne horúce a nedostatok vetrania neumožňuje uniknúť vlhkosti von z topánky. To vedie k mnohým kožným problémom, ako sú pľuzgiere, vyrážky a infekcie.

Skutočnosť, že topánka pokrýva nohu, má za následok, že vnútorné prostredie je odlišné od okolitého vzduchu. Teplota a vlhkosť budú vo vnútri obuvi vždy vyššie. Čím viac tak budú vrchné materiály prepúšťať vlhkosť, tým viac sa znižuje potenie vášho chodidla. Na druhej strane, čím viac vlhkosti materiál absorbuje, tým je materiál priedušnejší, výsledkom čoho je vyšší komfort. Použitie jednoduchej perforácie je ďalším účinným opatrením na zlepšenie priedušnosti trekingovej obuvi. Je veľmi dôležité mať dostatočne vetranú obuv, aby vaše nohy zostali v suchu, a to v každom ročnom období a za každých okolností.

Dbajte na hmotnosť

Pre väčšinu skúsených turistov je váha topánky dôležitým faktorom pri výbere turistickej obuvi. To je dôvod, prečo veľa skúsených horolezcov uprednostňuje nosenie ľahkých turistických topánok. Iní zase preferujú kožené turistické topánky, ktoré sú pevnejšie a spoľahlivejšie. Vo všeobecnosti sú turistické topánky s dlhou životnosťou ťažšie. Ak sú udržiavané v dobrom stave, môžete ich využívať hneď niekoľko rokov.

Nosenie ťažkých topánok má za následok vyššiu spotrebu kyslíka a spotrebu vašej energie, čím sa znižuje váš výkon. Môže však poskytnúť väčšiu podporu členku a stabilitu na nerovnej ceste, najmä ak nosíte veľký a ťažký batoh. Všeobecným trendom je čo najviac znížiť hmotnosť obuvi bez obetovania výkonu, ochrany a iných vlastností. Vo všeobecnosti sa snažte vyhodnotiť hmotnosť obuvi v porovnaní s inými vlastnosťami. Aj keď noha a topánka vážia relatívne málo, je dôležité zvážiť faktor hmotnosti. Pravdepodobne ste už počuli, že kilo na topánke je ako päť až šesť kíl na chrbte. Je to preto, že chodidlo a topánka sú v najväčšej vzdialenosti od osi vašich bedier. Akákoľvek pridaná váha si tak vyžaduje oveľa väčšiu svalovú silu na jej pohyb. Okrem toho sa chodidlo pohybuje na dlhšiu vzdialenosť ako ktorákoľvek iná časť nohy.

Odpruženie vám vždy pomôže

Odpruženie je schopnosť topánky absorbovať nárazy. Väčšina spoločností používa pojem „tlmenie“. Slabé odpruženie je dobrým prediktorom nepohodlia a bolesti nôh. Ako však odpruženie funguje v skutočnosti? Tlmiaci systém funguje tak, že predlžuje trvanie nárazu, čím znižuje nárazové zaťaženie prenášané na muskuloskeletálny systém. Počas chôdze je reakčná sila zeme približne 1,25-násobkom vašej telesnej hmotnosti a počas behu môže reakčná sila zeme dosiahnuť 2 až 3-násobku. Odpruženie medzipodošvy má teda tlmiť nárazové sily pôsobiace na telo počas vašich aktivít.

Vaša dámska turistická obuv je určená na to, aby vám poskytovala pohodlie. Vyberte si preto na CCC zo širokého sortimentu turistickej obuvi, ktorá vám spríjemní vaše outdoorové aktivity počas celého roka.

chyba