Čarovný svet hračiek v BIBIANE

Deti, chcete sa zahrať? Príďte do BIBIANY a všetky hračky môžete skúšať, chytať, hádzať, objímať, stavať... čo len chcete... BIBIANA sa od septembra mení na krajinu hračiek a hier. Zoberte svojich rodičov a príďte objavovať legendárne hračky i nové návrhy slovenských dizajnérov.

20.09.2021 00:00
bibiana, PR, nepouzivať Foto:

Čarovné a rozprávkové dvere do BIBIANY, medzinárodného domu umenia pre deti, sa od 16.9.2021 do 27.2.2022 otvárajú pre všetky zvedavé deti (a ich rodičov), ktoré sa chcú zahrať a objaviť staré historické hračky, legendárnu stavebnicu MERKUR, plyšového medvedíka, domček pre bábiky, či nové súčasné hračky. Hračky sú najdôležitejším spoločníkom každého dieťaťa, preto sa BIBIANA opäť vracia k tomu, čo je deťom najprirodzenejšie – k hračkám a hrám. Interaktívna výstava OD HRAČKY PO HRAČKU autorky Ingrid Abrahámfyovej a dizajnéra Romana Bezáka, predstaví mnohé kultové hračky – svetové, československé i nové slovenské „kúsky“.

Foto: Dano Veselský
bibiana1, PR, nepouzivať

Človek je tvor hravý, čo dokazujú nie len archeologické nálezy a historické zbierky, ale aj nejedno výtvarné dielo. Azda najznámejšie z nich je obraz „Detské hry“ od svetoznámeho flámskeho maliara Pietra Brueghela (1560). Výstava začína práve reprodukciou tohto obrazu. Z 28 stredovekých hier na obraze je veľa takých, ktoré sa deti hrajú dodnes. A to je prvá úloha pre malých návštevníkov našej výstavy, nájsť ktoré to sú. S históriou hračiek sa deti môžu zoznámiť prostredníctvom replík vytvorených podľa predlôh z archeologických nálezísk. Najčastejšie to boli základné druhy hračiek – bábika, vojačik, koník a vozík. Mnohé z nich sú ukryté v zásuvkách obrovskej komody, spolu s rôznymi hrami a informáciami. Deti tu môžu objavovať starodávny svet hračiek. Objekt Trójsky kôň symbolicky uzatvára časť o histórii hračiek a je zároveň miestom, kde sa deti môžu schovávať, preliezať a vymýšľať.

Priestor najmenšej miestnosti je navrhnutý ako povrch planéty. Je venovaná ikonickej kovovej stavebnici MERKUR. Ktorý dospelý by si na túto hračky nepamätal? Bola takmer v každej detskej izbe. Vyrastala na nej jedna generácia za druhou a ako jedna z mála legendárnych československých hračiek stavebnica napokon prežila dodnes. Je stará takmer ako Československo – vznikla v roku 1920. Jednotlivé dielce kovovej stavebnice najskôr spolu držali vďaka háčikom, neskôr ju autor inovoval, prvky sa začali spájať skrutkami a maticami. Deti sa na výstave môžu hrať so zväčšenými prvkami tejto stavebnice, aj keď kvôli odolnosti sú iba z preglejky.
Foto: Dano Veselský
bibiana2, PR, nepouzivať

Ďalšia výstavná miestnosť je venovaná textilným hračkám. V historických nálezoch sa pre svoju chúlostivosť prakticky nedochovali. Najznámejšia textilná hračka je celkom určite plyšový medveď. O jeho problematickom pôvode sa deti dozvedia z jeho „rodného listu“. V jeho obrovskom náručí si môžu oddýchnuť aj rodičia. Domček pre bábiky – sen mnohých dievčat, sa vyrábal pre deti z bohatých šľachtických a meštianskych rodín, ale nebolo zriedkavosťou, ak si takýto domček želali nevesty ako svadobný dar. Obrovský domček pre bábiky môžu deti napĺňať rôznymi „plyšákmi“ a hrať sa na rodinu.

Najväčšia miestnosť je veľká herňa. Dizajnér, inšpirovaný prvými drevenými stavebnicami, navrhol vo veľkej herni mesto ako obrovskú farebnú skladačku, kde môžu deti objavovať mestá a riešiť hlavolamy. Do sýtosti tu môžu loziť, preliezať, skladať kocky, na špeciálnu tabuľu pripínať rôzne tvary či zvieratká…
Foto: Dano Veselský
bibiana3, PR, nepouzivať
Spomínate si na veľkého modrého nafukovacieho slona alebo červeného býka, na ktorom sa dalo sedieť? Práve tieto plastové hračky navrhla možno najznámejšia dizajnérka hračiek v bývalom Československu Libuša Niklová. Posledná časť výstavy je venovaná práve jej. Táto kreatívna „vynálezkyňa“ vytvorila 230 návrhov úspešných hračiek (gumové figúrky, figúrky s harmonikovým trupom, nafukovacie hračky), z ktorých mnohé sa vyrábajú dodnes. V tejto časti výstavy predstavujeme aj súčasných slovenských dizajnérov detských hračiek. Mnohí z nich sú kreatívni a majú vynikajúce nápady. Deti a ich rodičia môžu preskúmať a spoznať napríklad „mojkáčikov“ a montessori hračky od Kristíny Hanulovej, drevené harmonikové hračky od Tibora Uhrína, textilné hračky od Ľudmily Fintorovej, bábiky od Daniely Hrabovskej, „plyšáčikov“ od Johany Jaškovej, korkovú sliepočku od Jany Troppovej (Korkii), drevené stavebnice od iniciatívy hravo, detské vypletačky od Zdeňka Hogha, drevené puzzle od Juraja Horňáka (Lebo Mädveď), či drevené skladacie hračky od Romana Bezáka.

Celou výstavou sprevádzajú deti špeciálne úlohy. Už pri vstupe dostanú k vstupenke „dlhočiznú“ záložku s otázkami. Za správne odpovede si môžu záložku v každej miestnosti opečiatkovať špeciálnymi 3D pečiatkami s motívmi z jednotlivých miestností.

Foto: Dano Veselský
bibiana4, PR nepouzivat

Mnohí si dodnes pamätáme svoju bábiku, či „plyšáka“, ktorých sme nesmierne milovali, s ktorými sme zaspávali… Možno ich máme ešte niekde tajne odložené v skrini či na povale. Keď ich náhodne zbadáme, zlepšia nám náladu a v spomienkach sa vraciame do obdobia detstva. Doprajme deťom do sýtosti sa zahrať a „netradične“ spoznávať tradičné hračky.

Výstava OD HRAČKY K HRAČKE je príspevkom BIBIANY k Roku dizajnu 2021, ktorý vyhlásilo Ministerstvo kultúry SR.

chyba