Kúpa nového matraca: pružinový verzus penový

Vyberáte nový matrac na spanie a stále váhate nad výberom toho správneho? Nebojte sa, nie ste v tom sami. Veď na trhu existuje toľko možností - a pri výbere toho pravého si chce dať človek poriadne záležať. Predsa len matrac nekupujeme každý deň. Prichádza teda zásadná otázka, ktorý matrac si zvoliť? Penový alebo pružinový?

26.05.2021 00:00
seocentrum1, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

V nasledujúcich riadkoch vám dáme o oboch druhoch toľko informácií, že váš výber sa tým podstatne zjednoduší. A taktiež sa dozviete, ktorú vlastnosť by mal váš budúci matrac spĺňať. Vďaka tejto vlastnosti si totiž doprajete perfektný odpočinok každú jednu noc. Veď kto by nechcel mať pokojný a ničím nerušený spánok?

Výhody pružinových matracov

Medzi zásadné výhody pružinového matraca patrí to, že je:

  • priedušný,
  • má vysokú nosnosť
  • a taktiež dlhú životnosť.

Poďme si všetky zmienené body prejsť podrobne. Pružinové matrace sú vysoko priedušné, na čo nadväzuje aj fakt, že sú oveľa viac odolné voči roztočom v porovnaní s inými druhmi matracov. Taktiež majú veľkú nosnosť, takže sa nemusíte báť toho, že by vás neuniesli po tom, čo si doprajete poriadne gurmánske menu a večer sa s chuťou zvalíte do postele. Pozor si u pružinových matracov musíte dať len na to, že nie sú vhodné na polohovateľné rošty. Pružinové matrace sa delia na taštičkové a tie s bonell pružinami. Taštičkové majú tú výhodu, že každá pružina je vložená do tzv. látkovej taštičky, a tak sa lepšie prispôsobí telu. Každá pružina reaguje samostatne. U Bonell pružín dôjde ku stlačeniu viacerých pružín a naviac majú nižšiu nosnosť.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum3, PR článok, reklama, nepoužívať

Pamäťová pena verzus studená pena

Oproti pružinovým matracom sa tie penové delia na niekoľko podskupín. Existujú penové matrace z pamäťovej peny a studenej peny. Pamäťová pena je odolná voči tlaku a dokonale kopíruje polohu vášho tela. V súčasnej dobe sa technológia pamäťovej peny využíva taktiež pri výrobe športovej obuvi. A pokiaľ by vás zaujímalo, odkiaľ sa pamäťová pena vlastne vzala, máme odpoveď. Vynašli ju vedci v NASA. Studená pena sa zase môže pýšiť tým, že má skvelú priedušnosť matraca.

Sendvičové matrace

Penové matrace sú tvorené väčšinou z niekoľkých vrstiev, a vďaka tomu sa im niekedy vraví aj sendvičové matrace, pretože presne tak aj vyzerajú. Sú poskladané z pien, čo majú odlišné stupne tuhosti – takže je matrac z každej strany inak tvrdý. Ruka v ruke s touto metódou vrstvenia ide aj o to, že penový matrac môže vďaka vrstveniu kombinovať dokonalú kopírovateľnosť pamäťovej peny s odrazovou pružnosťou a odolnosťou studenej peny. Aj napriek tomu, že tieto matrace sú kvalitné, ich obstarávacia cena je viac než prijateľná. Pokiaľ hľadáte kombináciu penového a pružinového matraca, tak si môžete zaobstarať pružinový matrac s ložnou plochou z rôznych druhov pien.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum2, PR článok, reklama, nepoužívať

Zdravotné matrace

Niektorí ľudia si nový matrac vyberajú podľa zlých kritérií: väčšiu rolu pre nich hrá najmä cena na úkor kvality a životnosti. Avšak práve vlastnosti matraca by mali byť pri jeho výbere na prvom mieste. V posteli totiž trávime až tretinu svojho života, preto je kľúčové, aby bol matrac na spanie nielen pohodlný, ale spĺňal aj ďalšie požiadavky, a my sme sa ráno zobúdzali čerství a krásne vyspaní.

Kúpa kvalitného zdravotného matraca predstavuje základ. Vďaka tomu budete mať istotu, že vám s takto označeným matracom nehrozia žiadne preležaniny.

Poďme si to teda zhrnúť. Pri výbere matraca na spanie máte na výber z dvoch základných druhov, a teda z pružinových alebo penových. Oba typy majú mnoho výhod a záleží na tom, ktoré vám viac sadnú a na ktorých sa vám bude pohodlne spať. Dôležité je však aj to, aby vami zvolený matrac spĺňal kritériá pre zdravotné matrace. Zdravotný matrac vám totiž každú noc poskytne pokojný, spokojný a najmä kvalitný spánok. Vy sa tak ráno budete prebúdzať čerství a plní energie do nového dňa.

chyba