Tip na prechádzku: Miesto bratislavského podhradia, o ktorom málokto vie

S postupným uvoľnením opatrení sa do ulíc pomaly vracia život a prechádzka mestom má dnes akúsi inú príchuť. Užívame si ju možno viac ako inokedy, obzeráme sa, čo v uliciach pribudlo, ale tiež ktorý obľúbený podnik museli z dôvodu pandémie zatvoriť. Pre návštevníkov Bratislavy, ktorí sa rozhodnú stráviť pár dní dovolenky v našom hlavnom meste, ale i pre rodákov, ktorí ju poznajú, máme tip na jedinečné miesto, ktoré dýcha históriou, no málokto o ňom vie.

25.05.2021 00:00
Slovakphoto3

Dnes preskúmame podhradie Bratislavského hradu, ktorého domy a ulice sú dejiskom historických príbehov a legiend. Smutným príbehom značnej časti podhradia je fakt, že jednotlivé štvrte a ich stavby museli ustúpiť výstavbe Mostu SNP. Jednou z nich bola napríklad Židovská synagóga, toho času obložená pestrými kachličkami, ktorá vraj pôsobila rušivo.

Nebezpečné bratislavské uličky

Zuckermandel a Vydrica boli osady, ktoré postretol podobný osud, dnes sa už pracuje na ich znovuzrodení, avšak v novom šate. Zatiaľ čo Zuckermandel bol považovaný za nebezpečnú lokalitu, v ktorej bolo odporúčané „držať si kabát a utekať“ (Zucke den Mantel zur Flicht), Vydrica zas bola známa svojimi „hriešnymi“ uličkami.

Slovakphoto2

V Dome U dobrého pastiera čas beží inak

Predsa len sa však zachovala časť podhradia s uličkami Židovská, Beblavého a Zámocké schody. Keď sa nimi prejdete, pocítite históriu, ktorou mesto dýcha.

Na Židovskej ulici nemožno minúť unikát rokokových stavieb v strednej Európe – Dom U dobrého pastiera. Zaujímavý je najmä lichobežníkovým úzkym tvarom, kde na každom poschodí bola architektonicky možná iba jedna izba so schodiskom. Dnes v ňom nájdete Múzeum hodín. A prečo ten názov U dobrého pastiera? Ten dostal podľa sošky Krista, dobrého pastiera, ktorého zbadáte na rohu Beblavého ulice, a teraz sa ňou vyberieme.

Požiarom zničené domy dnes vytvárajú jedinečnú atmosféru

Beblavého ulicu lemuje 10 budov, ktoré sú dnes národnou kultúrnou pamiatkou. Bola to však jedna z ulíc, ktorú v jedno jarné sobotné popoludnie roku 1913 zachvátil ničivý požiar. Legenda vraví, že vznikol v dome Beblavého č.5, kde sa chystala svadobná hostina a vzbĺkla masť na pekáči. Požiar mal na svedomí až 69 budov Starého mesta a o strechu nad hlavou prišlo viac ako 700 rodín. Vy sa však touto tajomnou starobylou uličkou, ktorá vedie priamo na Bratislavský hrad, môžete prejsť, nakoľko budovy boli zrekonštruované, aby vám mohli ponúknuť jedinečnú atmosféru.

Slovakphoto5

Nezabudnuteľný zážitok vás vtiahne do histórie

Priamo na Beblavého číslo 10 dnes nájdete útulný ateliér zážitkového fotografovania v krojoch – Slovakphoto.sk. Hneď za mohutnými, ťažkými dverami sa začína vaša cesta časom. V ateliéri na vás budú dýchať viac ako storočné rekvizity našich starých dedov a starých mám, ktoré sa núkajú na vyskúšanie.

Srdce ateliéru dýcha pre všetkých nadšencov dobrej nálady

Nech sa páči, v tomto ateliéri je chytať exponáty dovolené, ba priam nutné. Za sprievodu ľudovej reprodukcie vám Monika vyberie kroj, v ktorom zapadnete do prostredia a zábava sa môže začať. Vy sa budete baviť, ani sa nenazdáte a momenty budú zvečnené. Na pamiatku vám fotografiu v kroji hneď vytlačí a zvyšné môžete očakávať v digitálnej podobe.

Rodiny s deťmi i bez, zaľúbené páriky, priatelia, kolegovia. Všetci sú srdečne vítaní. Fotenie je aktuálne možné na objednávku, minimálne 24 hodín vopred. Ak máte radi folklór, alebo ste túžili si obliecť kroj, či potrebujete originálnu rodinnú fotografiu, zážitkové fotografovanie v krojoch je pre vás to pravé.

Slovakphoto4

Ak máte v rodine nadšenca folklóru, darčekovou poukážkou do ateliéru určite zabodujete. Práve vďaka vám ateliér prežije tieto ťažké časy.

S úsmevom na tvári a fotografiou vo vaku môžete pokračovať hore Beblavého ulicou. Na jej konci, nájdete najstarší zachovalý dom tejto časti. Odtiaľ sa tiež ponúka nádherný výhľad na Dunaj, Most SNP, Dóm sv. Martina a červené strechy Starého mesta.

Už len pár krokov a ste na Bratislavskom hrade. V jeho okolí si môžete oddýchnuť pod korunami stromov, pozorovať mesto spoza hradných múrov, či sa poprechádzať v záhradách plných kvetov. Hrad bol tiež skúšaný históriou, od 13.teho storočia odkedy je o ňom prvá zmienka toho určite veľa pamätá. Ale o tom už inokedy…

Slovakphoto1
chyba