Polievka z medvedieho cesnaku od Lenivej kuchárky
Bez lepku a laktózy
SUROVINY:
2 šalotky
3 stredne veľké zemiaky
2 stonky zeleru
1 karfiol romanesco
100 g medvedieho cesnaku
bezlaktózové maslo K-free
200 g uvareného cíceru
panenský olivový olej K-Bio
soľ, čierne korenie a mletý cesnak
bezlaktózová smotana na šľahanie K-free
POSTUP:
- Na masle opečieme nadrobno nasekané šalotky dosklovita. Pridáme nakrájané zemiaky a nakrájaný stonkový zeler, premiešame a chvíľku opekáme. Zalejeme horúcou vodou z kanvice (1,2 l) a necháme prikryté variť na miernom plameni. Karfiol rozdelíme na ružičky, osolíme, polejeme trochou olivového oleja a premiešame. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 20 – 25 minút, zatiaľ si pripravíme cícer.
- Do menšej formy presypeme odkvapkaný cícer, polejeme trochou olivového oleja, osolíme a okoreníme korením a mletým cesnakom. Premiešame a vložíme do rúry k pečenému karfiolu na posledných 15 minút. Keď sú zemiaky uvarené, karfiol a cícer upečené, pridáme do polievky karfiol a polovicu cíceru. Pár ružičiek karfiolu odložíme na ozdobu. Pridáme na kúsky nasekaný medvedí cesnak a polievku rozmixujeme.
- Dosolíme a dokoreníme. Servírujeme s chrumkavým cícerom a ružičkami karfiolu. Ak by ste chceli zjemniť chuť medvedieho cesnaku, pridajte na záver do polievky ešte trochu bezlaktózovej smotany na šľahanie.
Zeleninová karí polievka od Metal Head in the Kitchen
Bez lepku a laktózy
SUROVINY:
1000 ml zeleninového vývaru
500 ml K-free mlieka
2 mrkvy
1 cibuľa
1 baklažán
2 pl olivového oleja
1 pl karí korenia
½ čl zázvoru (korenie)
3 strúčiky cesnaku
Na topping:
100 g tofu
2 čl olivového oleja
papričky jalapeňos
koriander
POSTUP:
- V hlbšom hrnci na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zeleninu. Použijeme polovicu očisteného baklažánu, druhú opražíme spolu s tofu. Zeleninu chvíľku podusíme a prilejeme vývar.
- Varíme asi 30 minút, aby zelenina jemne zmäkla, a zalejeme mliekom. Pridáme koreniny a ponorným mixérom rozmixujeme. Varíme ešte 10 minút.
- Na oleji orestujeme druhú polovicu baklažánu spoločne s tofu, ochutíme soľou.
- Polievku servírujeme s opraženým tofu a baklažánom, nakrájanou papričkou jalapeňos a koriandrom na zvýraznenie chuti.
Srdiečková zeleninová polievka od Kreatívnej rodiny
Bez lepku a laktózy
SUROVINY:
olej
1 menšia cibuľa
5 ks mrkvy
2 ks petržlenu + hrsť petržlenovej vňate
1 menší kaleráb
hrsť čerstvého alebo mrazeného hrášku
2 vajcia
100 g K-free chlebovej múčnej zmesi (alebo K-free univerzálnej múčnej zmesi)
soľ, mleté korenie
POSTUP:
- Petržlen a kaleráb očistíme a nakrájame na kocky. Očistenú mrkvu z oboch strán pozdĺžne zrežeme tak, aby vznikla ostrá hrana (spodok srdiečka). Pozdĺž celej mrkvy vyrežeme malý trojuholník, čím vznikne tvar srdca. Nakrájame malé srdiečka.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na troche oleja, pridáme koreňovú zeleninu. Krátko restujeme a zalejeme vodou. Pridáme hrášok a varíme asi 15 minút.
- Vajíčka vymiešame s K-free chlebovou múčnou zmesou, osolíme, pridáme časť byliniek. Cesto pretlačíme cez sito na halušky do polievky a varíme približne 5 minút. Dochutíme soľou a korením. Polievku podávame s petržlenovou vňaťou.
Náš tip: Všetko potrebné (nielen) na prípravu chutných jarných polievok bez lepku a laktózy nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.