Účinný liek na mnohé psychické problémy a zhoršené zdravie

Romantická láska bola opísaná ako "ľudská univerzálna schopnosť" spojená s intenzívnymi emocionálnymi zážitkami, ako je zvýšená energia, eufória, obsedantné (nutkavé) myšlienky na blízku osobu, pocity závislosti a túžby. Keď sú ľudia "zamilovaní", môžu sa cítiť, akoby prišli na zmysel života. A v skutočnosti tomu tak aj je.

10.09.2018 08:00
shutterstock 314470118

Z hľadiska psychológie majú kvalitné vzťahy všetkých druhov vrátane tých romantických výrazný vplyv na fyzické zdravie a psychickú pohodu. Kvalita romantických vzťahov je však dôležitá a potenciálne krehká, preto skôr, než si svoj vzťah spečatíte sľubom a prekrásnymi svadobnými obrúčkami, zvážte výber správneho partnera, s ktorým vydržíte celý život.

Aj nedávny výskum sa zameriaval na identifikáciu a skúmanie vzťahov medzi prvkami romantického vzťahu, ktoré opísali mladí a starší ľudia s použitím kolektívnej inteligenčnej metodológie.

Výsledky boli fascinujúce a určite vás donútia k tomu, aby ste konečne začali hľadať na kresťanskej zoznamke aj toho svojho vysnívaného partnera. Päť najlepších hodnotených prvkov úspešných romantických vzťahov pre starších dospelých bola poctivosť, komunikácia, spoločnosť, rešpekt a pozitívny postoj, zatiaľ čo päť najlepších hodnotených prvkov romantického úspechu vzťahov mladších ľudí bola láska, komunikácia , dôvera, vzhľad a porozumenie. Ako iste viete, je toho ale omnoho viac.

Liek na ľahší spánok

Znie to ako romantická liečba nespavosti, ale existuje dobrý dôvod, prečo to skúsiť vo dvojici. Výskumníci na univerzite v Utahu zistili, že páry majú lepší nočný spánok, keď je ich partner vedľa nich. V štúdii výskumníci testovali 34 párov pre stresový hormón kortizol pred, počas a po tom, čo boli od seba oddelení počas štyroch až siedmich dní. Hladiny kortizolu boli vyššie, keď boli páry mimo partnera, čo ovplyvnilo samozrejme aj spánok.

Je to dobré pre vaše srdce

Spolužitie s partnerom vám môže pomôcť znížiť krvný tlak, hovoria výskumníci zo Štátnej univerzity v New Yorku. Štúdia 60 párov zistila, že hladina systolického krvného tlaku účastníkov klesla približne o jeden bod, keď boli so svojim partnerom. Výskumníci sa domnievajú, že práve vzťah a jeho predvídateľnosť spôsobili tento pozitívny účinok. Šťastné páry tak majú väčšiu šancu využívať výhody znižovania krvného tlaku najmä pri dlhom spoločnom užívaní a byť o niečo zdravší.

Bozkávanie zmierňuje stres

Vedci súhlasia, že dotyk pier je viac ako len zábava, čo je pre vás ďalší bonus pevného a dlhodobého vzťahu. Výskumníci na univerzite v Lafayette College v USA študovali skupinu vysokoškolských študentov, ktorí sa zúčastnili 15-minútového bozkávania s partnerom.

Štúdia ukázala, že hladiny kortizolu párov v tomto intímnom kontakte výrazne klesli. Pričom muži, viac ako ženy, vykazovali vyššie hladiny oxytocínu „hormónu lásky“. Oxytocín, je známy tým, že znižuje krvný tlak, zvyšuje náladu a toleruje bolesť.

Pomáha aj objatie

Teplé, príjemné a úprimné objatie s blízkym človekom môže byť najlepší spôsob, ako prekonať stres, tvrdí ďalší výskum. Štúdia Univerzity v Severnej Karolíne merala účinky objímania medzi 38 pármi.

Výskumníci sa opäť zamerali na hladiny oxytocínu, kortizolu a krvného tlaku účastníkov pred a po objatí svojho partnera. Zistili, že hladina oxytocínu u mužov aj u žien výrazne vzrástla. Kým hladina kortizolu a krvného tlaku žien klesala.

Z toho vyplýva, že ak sa rozhodujete pre vážny krok vo svojom živote a chcete uzavrieť manželský sľub na nádhernej svadbe v Liptovskom Mikuláši, určite prospejete svojej duši a celkovému zdraviu tela, ktoré je pre fungovanie v bežnom živote dnes tak nevyhnutné.

chyba