Nezabudnime na rozprávku Tri groše

Ing. Róbert Orság, riaditeľ ZSS – Zariadenia sociálnych služieb Bôrik v Nitrianskom Pravne. Bôrik patrí k zariadeniam VÚC Trenčín. Má celkovú kapacitu 206 lôžok. Okrem riešenia administratívnych a prevádzkových problémov musia jeho šéf a zamestnanci každodenne využívať aj svoje kreatívne vlohy. Vlastne ani tak nemusia, ako chcú.

12.12.2017 08:00
Kulturna akcia v ZSS Borik  Nitrianske Pravno
Kultúrna akcia v ZSS Bôrik Nitrianske Pravno

Prečo sú počas pobytu klientov v ZSS programy duševných a pohybových cvičení dôležité?

V akom stave je myslenie našich klientov? O švajčiarskych penziách môžu len snívať, neexistuje ochorenie, ktoré by na nich lekári nenašli, k tomu treba priradiť aj odlúčenosť od doterajšieho spôsobu života. Nechať našich klientov napospas neradostným myšlienkam na tému starnutie, by bolo od nás neprofesionálne, ba až cynické. Myseľ zamestnaná pozitívnymi projektmi je prvým predpokladom plnohodnotného života.

Čo je teda podľa Vás obsahom pojmu sociálne služby?

Dnešná uponáhľaná doba prináša do všetkých oblastí života ľahostajnosť k neradostnej situácii iných. Mladší ľudia zabúdajú, že niečo si požičiavajú a niečo musia vracať. My v Bôriku chceme byť iní. Okrem základných stravovacích a zdravotníckych povinností sa snažíme v rámci našich personálnych a finančných možností usporadúvať rozličné aktivity. Vyhrávame jubilantom v našom rozhlase, súťažíme po vzore obľúbeného Inkognita v hádaní povolania. V spolupráci s vydavateľstvom ABECEDY a jeho edície CD nahrávok Strieborný vek, sa v súčasnosti rozbieha veľmi zaujímavý projekt biblioterapie.

Dá sa porovnať úroveň sociálnych služieb u nás s európskymi štandardmi?

Poddimenzovanosť financií zohráva svoju úlohu. Hrdinovia sa s ňou dokážu vyrovnať, iní majú problémy. Škoda, že v tejto oblasti potrebujeme hrdinov. Internet je plný pozitívnych príkladov kreativity sociálnych, ale aj zdravotníckych pracovníkov v ZSS na Slovensku. Trúfam si povedať, že predovšetkým zásluhou ich obetavosti a usilovnosti veľakrát tieto štandardy dosahujeme.

chyba