Kliešte môžu prenášať nebezpečné ochorenia. Viete, ako sa chrániť?

Dni sa predlžujú, vonku začína byť teplejšie – prichádza jar. Určite aj vás láka pekné počasie a máte chuť tráviť viac času vonku, ísť do prírody, zabehať si či venovať sa svojej záhradke. Idylku však dokáže narušiť neželaný „návštevník“. S príchodom jari sa neprebúdzame len my, ale aj kliešte, a to už pri teplote od 5 °C.

30.04.2024 00:00

Už dávno neplatí, že si ich prinesieme domov len z hôr či z turistiky. Kliešte sa vyskytujú aj v nížinách a mestách, v parkoch, na lúkach, v záhradách a v blízkosti riek. Na potenciálnych hostiteľov číhajú nízko v krovinách alebo v tráve, pomáha im tieň, ktorý človek vrhá, telesné teplo, pach aj vibrácie spôsobené pohybom. Neželaného návštevníka si tak môžete priniesť domov aj z prechádzky v parku.

Čo s kliešťom, ktorého si nájdeme na tele?

Mnohým lokalitám sa, pochopiteľne, vyhnúť nedá. Ak si aj nájdete kliešťa na tele, dôležité je odstrániť ho správnym spôsobom. Na vybratie je najlepšie použiť pinzetu, ktorou sa kliešť uchytí čo najbližšie pri koži. Následne ho treba jeden až dvakrát vykývať, aby sa odlepil, a potom už len ľahko potiahnuť proti koži a kliešť je bezpečne vonku. Ranu nezabudnite vydezinfikovať.

Vytiahnutím kliešťa sa to však skončiť nemusí. Kliešte totiž môžu prenášať rôzne vážne ochorenia ako boreliózu či kliešťovú encefalitídu. Zatiaľ čo boreliózu nám pomôžu vyliečiť antibiotiká, na kliešťovú encefalitídu lieky nie sú. Kliešťová encefalitída, alebo ľudovo nazývaný zápal mozgu, je vírusové ochorenie najčastejšie spôsobené prisatím infikovaného kliešťa, ale aj konzumáciou nepasterizovaných mliečnych výrobkov z nakazených zvierat.

Proti kliešťom sa treba účinne chrániť

Kliešťovou encefalitídou sa môže nakaziť každý bez ohľadu na vek či zdravotný stav a aj keď sa spočiatku javí ako chrípka, môže viesť k hospitalizácii až trvalým zdravotným následkom. Keďže kliešťom sa zrejme úplne nevyhneme, treba si osvojiť zásady prevencie.

V oblastiach s vysokým výskytom kliešťov treba nosiť tričká s dlhým rukávom a dlhé nohavice zastrčené do ponožiek, používať repelenty a pravidelne si kontrolovať telo. Účinnou ochranou pred kliešťovou encefalitídou je očkovanie, ktoré chráni pred vírusom kliešťovej encefalitídy bez ohľadu na to, či do tela prenikol cez samotného kliešťa alebo konzumáciou nepasterizovaných mliečnych výrobkov. Očkovať sa dá pritom celoročne, u dospelých bez ohľadu na vek a u detí už od jedného roka. Takýmto spôsobom ste účinne chránení nielen v čase najvyššieho výskytu kliešťov, ale po celý rok.

Viac informácií o tom, ako sa chrániť pred kliešťovou encefalitídou nájdete na www.pozornakliesta.sk

Schválené apríl 2024, PP-TCV-SVK-0150

chyba