Ako zostať zdravým aj v osemdesiatke? Nespoliehajte sa na lekára len vtedy, keď vás niečo bolí

Slováci sa podľa prieskumov dožívajú v plnom zdraví v priemere len 57 rokov. Slovensko totiž dominuje v štatistikách v úmrtnosti na srdcovo-cievne či onkologické ochorenia a ročne sa u nás diagnostikuje viac ako 40-tisíc zhubných nádorových ochorení. Mnohým aj závažným ochoreniam pritom vieme predchádzať včasnou a kvalitnou prevenciou.

17.04.2024 00:00
VAS LEKAR ambulancia, pr, nepouzivat Foto:

„V dosiahnutí kvalitného seniorského veku je kľúčová prevencia. Ľudia po 80. roku života často nevedia prejsť na toaletu bez pomoci, či navariť si. Máme pritom potenciál chodiť v osemdesiatke aj na vysokohorské túry s vnúčatami a pravnúčatami, len ten potenciál zrážame našou neskorou starostlivosťou o svoje zdravie,“ vysvetľuje garant konceptu Polikliniky Váš Lekár Boris Bajer, na ktorej pôsobí ako lekár a odborník na zdravý životný štýl. Ten je podľa neho spoločne s prevenciou jedným z najsilnejších prístupov k dlhodobému maximálnemu zdraviu.

Copy of Polep PLK, pr, nepouzivat

Slováci často vyhľadávajú so svojimi problémami špecialistov a ambulancie navštevujú v priemere až 11-krát za rok. Mnohým problémom sa pritom dá predísť absolvovaním kvalitnej rozšírenej prevencie, a to len jedenkrát za rok. Takúto rozšírenú preventívnu prehliadku ponúka aj Poliklinika Váš Lekár.

Preventívne prehliadky v rámci polikliniky sú koncipované tak, aby poskytli obraz o všeobecných rizikových faktoroch u pacienta, ako aj o faktoroch súvisiacich s jeho vekom a pohlavím.

Súčasťou rozšírenej preventívnej prehliadky je stanovenie anamnézy, fyzikálne vyšetrenie, EKG či laboratórne vyšetrenie, ktoré sleduje viac ako 20 markerov. Lekári polikliniky sledujú napríklad hladinu vitamínu D, ktorú máme aj po zime často nízku, kyselinu listovú, feritín, ktorého nízka hladina môže znamenať aj anémiu, látky, ktoré môžu predznamenávať arterosklerózu (ochorenie tepien, ktoré často vedie k infarktu či cievnej mozgovej príhode). Okrem toho sa sleduje aj hladina cholesterolu, horčíka či látok, ktoré môžu predznamenávať poškodenie pečene.

IMG 8457, pr, nepouzivat

„V rámci prevencie je dôležitý napríklad aj test na okultné krvácanie do stolice, ktorý pomáha včas odhaliť rakovinu hrubého čreva, jednu z najčastejších diagnóz u Slovákov, ale aj riziko rozvoja cukrovky či u mužov rakoviny prostaty. Mužské a ženské zdravie má svoje špecifiká, na ktoré by mali lekári prihliadať a ktoré treba rozlišovať aj pri preventívnej prehliadke,“ doplnil Bajer.

Foto: Michal_Skokna
VAS LEKAR c akaren, pr, nepouzivat

Poliklinika Váš Lekár má okrem všeobecných lekárov aj 23 špecialistov a doplnkové pracoviská, zdravotnú starostlivosť poskytuje aj akútnym a chronickým pacientom. Okrem fyzického zdravia sa zameriava aj na to psychické, kladie dôraz na správnu výživu či dentálnu hygienu. Nech je zdravotný stav klienta akýkoľvek, poliklinika sa snaží práve formou prevencie (a prípadne intervencie) starať o jeho well-being a predĺženie aktívneho života.

Viac informácií nájdete aj na: https://poliklinika.vaslekar.sk/

CEO Pavol Marcinko  MUDr. Boris Bajer  PhD
CEO Pavol Marcinko MUDr. Boris Bajer Ph D, pr, nepouzivat CEO Pavol Marcinko MUDr. Boris Bajer PhD
chyba