Ako sa starať o vlasy na jar?

Mrazivé zimné počasie predstavovalo pre naše vlasy zaťažkávaciu skúšku. Nosenie čiapok, striedanie teplôt, sneh a vietor dali vlasom poriadne zabrať. Preto je vhodné poskytnúť im s príchodom jari poriadnu vzpruhu v podobe tej správnej starostlivosti. Ako na to? Poradíme vám!

22.04.2024 00:00
vlasy, starostlivost, pr Foto:

Zdravá vlasová pokožka je základ

Počas jari je dôležité venovať zvýšenú pozornosť vlasovej pokožke. Práve tá je živnou pôdou pre nové aj existujúce vlasy. Preto je dôležité, aby bola zdravá a mohla tak vlasovým cibuľkám dodávať potrebné živiny. Vyhnite sa šampónom a kondicionérom, ktoré obsahujú plno parabénov, sulfátov a iných látok, ktoré dráždia vlasovú pokožku. Radšej dajte prednosť prípravkom s obsahom kofeínu, žihľavy či zeleného čaju. Raz týždenne použite na pokožku hlavy peeling, ktorý odstráni nánosy stylingových produktov. Zdravú vlasovú pokožku môžete podporiť aj používaním vlasového séra po každom umytí. Vlasy nezabúdajte zakaždým vyfúkať do sucha, pretože vo vlhkom prostredí môže dôjsť k rozvoju lupín.

Vyhýbajte sa stresu

Významným faktorom, ktorý ovplyvňuje nielen padanie vlasov, ale aj celkové zdravie a psychickú pohodu je stres. Nadmerné vystavovanie stresovým situáciám môže viesť až k strate troch štvrtín vlasov na hlave. Snažte sa stres odbúravať zdravým spôsobom, t.j. napríklad športom, prechádzkou, čítaním knihy, relaxáciou alebo meditáciou. Pomôžu aj masáže pokožky hlavy za pomoci oleja z rozmarínu. Dôležitý je v tomto prípade aj kvalitný a dostatočný spánok, min. 6–8 hodín denne.

Jarné vypadávanie nie je mýtus

S príchodom jari začína byť vonku dlhšie svetlo, čo vedie k zníženej produkcii melatonínu v tele. To predstavuje pre naše vlasy doslova šok, a tak začínajú viac vypadávať. Nie je ale dôvod prepadať panike. Jarné padanie vlasov je možné obmedziť dostatočným príjmom proteínov. Zaraďte preto do svojho jedálnička chudé mäso, ryby, oriešky, vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Dôležité aminokyseliny

Zásadnú úlohu pre rast a kvalitu vlasov zohrávajú aminokyseliny. Tie tvoria základnú stavebnú zložku všetkých bielkovín. Práve bielkoviny spoločne s keratínom vytvárajú vlasové vlákno a dodávajú vlasom pevnosť a silu.

  • L-Metionín je veľmi silný antioxidant, ktorý regeneruje vlasy, znižuje ich lámavosť a dodáva im silu. V prírodnej forme sa vyskytuje napríklad v obilninách, orieškoch, rybách, jogurte alebo v mäse.
  • L-Cysteín sa podieľa na tvorbe keratínu, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou našich vlasov. Vďaka cysteínu dochádza k spevneniu vlasov a zároveň podporuje ich rast. Nájdeme ho v cibuli, cesnaku, brokolici, paprike a vajciach.
  • Tiež L-Tyrozín je nepostrádateľnou aminokyselinou v boji proti vypadávaniu vlasov. Jeho zdrojmi sú ryby, mliečne produkty, mandle, tekvicové semienka a sójové výrobky.

Doplňte potrebné vitamíny a minerály

Pokiaľ nie ste schopní prijať dostatok vitamínov a minerálov zo stravy, môžete sa v lekárni poobzerať po výživových doplnkoch, ktoré vám zaistia potrebný denný prísun živín. Z hľadiska hustoty a kvality vlasov sa zamerajte na prípravky, ktoré obsahujú kyselinu listovú, jód a vitamíny D, B, C a E. Padaniu vlasov zabraňuje aj selén, zinok a biotín.

odkaz
banner Donna hair, pr

Prírodná pomoc z lekárne

Všetky potrebné látky pre zdravé, krásne a husté vlasy nájdete vo výživovom doplnku DonnaHAIR® Forte. Vďaka zvýšenému obsahu aminokyselín, pivovarských kvasníc a biotínu pomáha pri vypadávaní vlasov, podporuje prirodzenú kvalitu vlasov a ich pevnosť. Prípravok je navyše obohatený o extrakt žihľavy dvojdomej, ktorý podporuje tvorbu keratínu. Ten tvorí až 90% vlasu a jeho najdôležitejšou súčasťou sú aminokyseliny. V každej tobolke DonnaHAIR® Forte nájdete aminokyseliny hneď tri – metionín, cysteín, tyrozín, ktoré sú kľúčové pre štruktúru a zdravie vlasu. Navyše je zloženie tohto prípravku špeciálne prispôsobené aj pre potreby tehotných a dojčiacich žien.

chyba