Ako dostať zvýšený krvný tlak pod kontrolu?

Vysoký krvný tlak nie je dobré podceňovať. Nie nadarmo sa mu hovorí tichý zabijak, pretože pokiaľ ho nemáte diagnostikovaný od lekára, nemusíte pociťovať vôbec žiadne komplikácie, ale naopak sa môžete cítiť zdravý. Hypertenzia je jedno z najčastejších kardiovaskulárnych ochorení, ktoré trápia nielen starších, ale aj mladých.

20.04.2023 00:00
simply you, pr nepouzivat

Vysoký krvný tlak sa stal civilizačným ochorením

Pokiaľ je nejaké ochorenie označené ako civilizačné, znamená to, že sa konkrétna choroba vyskytuje vo vyspelých krajinách a je dôsledkom moderného mestského životného štýlu. Sám človek má teda na rozvoji ťažkostí veľký podiel, pričom na vine môže byť napríklad konzumácia nevhodných potravín, fajčenie, zvýšený príjem alkoholu, stres či nedostatok pohybu. Vysoký krvný tlak teda môže potrápiť osoby v akomkoľvek veku, štatisticky je to až 40% osôb vo veku 25–64 rokov a viac ako 70% pacientov medzi 55.-64. rokom života.

Netýka sa hypertenzia aj vás?

Spozornieť by ste mali v prípade, že niekto vo vašej rodine trpí vyšším krvným tlakom. Je to jeden z najpravdepo­dobnejších faktorov, podľa ktorého by ste mohli určiť, že by sa hypertenzia mohla týkať aj vás kvôli dedičnosti. Napriek tomu, že sa niektoré príznaky zdajú ako veľmi všeobecné, alebo môžu byť tiež príznakom akejkoľvek inej choroby, podceňovať by ste ich rozhodne nemali. Predovšetkým pokiaľ sa daný príznak vracia opakovane a trápi vás dlhodobo. K príznakom hypertenzie sa radí bolesť hlavy, únava, závraty, poruchy spánku, dýchavičnosť alebo búšenie srdca, opuchy končatín, hučanie v ušiach, krvácanie z nosa alebo tiež poruchy videnia.

Prehodnoťte svoj životný štýl

Pokiaľ vám zdravý životný štýl príliš nehovorí a na dennej báze konzumujete nezdravé jedlá či alkohol, fajčíte, stres je bežnou súčasťou vášho dňa a navyše ešte máte sedavé zamestnanie a pohybu príliš nedáte, je u vás väčšia pravdepodobnosť vzniku hypertenzie. Prevenciou a zmenou týchto aspektov vo vašom živote môžete predísť aj ďalším komplikáciám, ktoré často môžu vyšší krvný tlak sprevádzať, ako je cukrovka, demencia, mozgové príhody, ischemická srdcová choroba či erektilná dysfunkcia.

Ako rozpoznať vysoký krvný tlak?

Na identifikáciu hladiny krvného tlaku slúži tlakomer. Výsledok je zložený z dvoch hodnôt, a to zo systolického a diastolického tlaku. Práve tieto symboly sú dôležitými indikátormi správnej funkcie krvného obehu a zdravotného stavu pacienta. Optimálnou hodnotou je 100–119 mmHg systolického tlaku a 70–79 mmHg diastolického tlaku. Nemusíte sa ani ľakať drobných odchýlok počas dňa, ktoré sú úplne normálne a môže za to momentálny psychický stav pacienta, zmeny okolitých teplôt, či meriate tlak vo dne alebo v noci alebo aj zvýšená fyzická záťaž. Krvný tlak sa meria v pokoji a nemalo by sa pri meraní rozprávať. Pokiaľ sa hodnota zmení pri každom meraní bez zjavnej príčiny, jedná sa o kolísavý krvný tlak, ktorý je daný geneticky alebo ním trpia osoby, ktoré nemajú dostatok pohybu. O hypertenzii hovoríme keď namerané hodnoty krvného tlaku trvale prevyšujú 140/90 mmHg.

odkaz
simply you, pr nepouzivat

Skúste to prírodne

Pacienti s diagnostikovanou hypertenziou od lekára sú odkázaní na užívanie medikamentov a zmenu doterajšieho životného štýlu. Pokiaľ ale svoj zdravotný stav priebežne sledujete a zdá sa vám, že vám krvný tlak postupne narastá, alebo máte vrodené predispozície, ale ešte vám hypertenzia diagnostikovaná nebola, môžete skúsiť si so svojím tlakom poradiť prípravkami, ktoré sú na prírodnej báze. Veľmi osvedčené sú prípravky na báze hlohu znižujúceho krvný tlak, zeleru obmedzujúceho nežiaduce zadržiavanie tekutín alebo viniča hroznorodého, ktorý pomáha znižovať tlak a stará sa o srdce aj cievy. Pokiaľ bude zloženie doplnené ešte o konopí, vyťažíte pre seba z prírody maximum, pretože táto rastlina blahodarne pôsobí na celý kardiovaskulárny systém. Toto zloženie nájdete vo výživovom doplnku CannamediQ Hypetezin, ktorý je navyše ešte doplnený o ďalšie účinné látky ako napríklad šafran, ktorý obmedzuje nervové napätie a podráždenosť, ktoré môžu vyšší tlak spôsobovať.

chyba