Narušiteľ života aj spánku! Netrpíte syndrómom nepokojných nôh aj vy?

Syndróm nepokojných nôh je medzi ľuďmi veľmi rozšírený a trpí ním až 10 % populácie. Bohužiaľ, väčšina z nich o svojom probléme nevie, a teda ho nemôže poriadne riešiť. Ako sa syndróm prejavuje a čo na nepokojné nohy zaberá? Poradíme vám!

21.03.2023 00:00
simply, pr nepouzivat Foto:

Ako sa syndróm nepokojných nôh prejavuje?

Syndróm nepokojných nôh alebo aj SNN je neurologické ochorenie, pre ktoré je typické nutkanie pohybovať nohami. To je väčšinou vyvolané nepríjemnými pocitmi v dolných končatinách, ako je napr. slabé šklbanie, mravčenie, pnutie, tŕpnutie, pocit nedokrvenia, tlak či bolesť. Najčastejšie syndróm nepokojných nôh trápi pacientov v pokojovom režime alebo večer pred zaspávaním. Preto pacienti často trpia nespavosťou alebo je kvalita ich spánku veľmi zlá.

Ako uľaviť nepokojným nohám?

Príznaky syndrómu nepokojných nôh najlepšie zmiernite fyzickou aktivitou. Venujte sa aspoň 30 minút denne nejakej forme cvičenia (bicykel, joga, plávanie apod.). Veľmi účinnou aktivitou je samotná chôdza. Odborníci odporúčajú denne prejsť 8 až 10 tisíc krokov. Navyše pobyt na čerstvom vzduchu má pozitívny účinok nielen na naše zdravie, ale tiež na psychiku.

Babské rady

Na nepokojné nohy môžu pomôcť i ľadové obklady alebo striedavý kúpeľ dolných končatín horúcou a studenou vodou. Vhodné je tiež zaradiť lymfatické masáže, ktoré končatiny prekrvia. Neodmysliteľný je aj dostatočný odpočinok. Pred spaním miestnosť vyvetrajte a najlepšie hodinu pred spaním nepracujte a nepoužívajte žiadnu elektroniku, ktorá vyžaruje modré svetlo (mobil, tablet, počítač či televízor).

Zmena životného štýlu

Pacientom, ktorí trpí syndrómom nepokojných nôh pomôže i zmena životného štýlu. Mali by sa vyvarovať fajčeniu a konzumácii alkoholu a kofeínu. Lekári odporúčajú zvýšiť príjem železa, kyseliny listovej a horčíka. Preto je dobré do jedálnička zaradiť viac vajec, tmavého mäsa, morských plodov, strukovín, špenátu alebo morských plodov, ktoré obsahujú železo. Horčík sa vyskytuje v banánoch, ananáse, čučoriedkach alebo rybách. Ľudia stretávajúci sa so syndrómom nepokojných nôh by nemali zabúdať ani na dostatočný pitný režim. Najlepšou voľbou sú čaje alebo čistá voda.

Pomôžu bylinky

So syndrómom nepokojných nôh bojovali už naše babičky. Tie sa spoliehali najmä na bylinky, ktoré pôsobia na nervový systém a pomáhajú telu relaxovať a vyvolať spánok. Ide najmä o medovku, harmanček, ľubovník, chmeľ, valeriánu, arniku alebo repík.

odkaz
simply, pr nepouzivat

Revolučná novinka z lekárne

Uľaviť od nepríjemných prejavov nepokojných nôh vám pomôže aj zdravotnícka pomôcka SYNNEXIL® sprej. Tento revolučný prípravok lokálne obmedzuje príznaky syndrómu nepokojných nôh (nutkanie pohybovať nohami, pnutie, brnenie, mravčenie, pocit nedokrvenia) a tým napomáha pokojnému zaspávaniu a nerušenému spánku.

chyba