Čo sa v tele deje, keď účinkuje voda a bahno?

To, že látky obsiahnuté v geotermálnej vode a bahne majú pozitívny účinok na pohybový aparát je známe. V čom však tkvie takmer zázračný účinok týchto vzácnych prírodných zdrojov v Piešťanoch?

03.02.2023 00:00
ensana, pr nepouzivat Foto:

Nad vchodom do Grand Restaurant v perle secesie – hoteli Thermia Palace je vsadený na mieru vyhotovený obraz. Podľa dostupných zdrojov je jednou zo žien, ktoré sú na atypickej päťuholníkovej maľbe vyobrazená dcéra najznámejšieho predstaviteľa secesnej tvorby v Čechách – Alfonsa Muchu. Tento významný a pravidelný hosť piešťanského Kúpeľného ostrova ho hotelu daroval z vďaky za uzdravenie svojej dcéry – mladej dámy, ktorá trpela bolestivým reumatickým ochorením.

Foto: Jan Prerovsky, Kúpele Piešťany
ensana, pr nepouzivat

Salutis fons benedicta ave!

Názov obrazu nie je náhodný. Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia – čo latinské pomenovanie znamená určite napadlo už vojakom z rímskych légií, ktorí odpočívali v okolí súčasného kúpeľného ostrova a už po pár dňoch oddychu sa vydali na ďalšiu cestu v pozoruhodne dobrej kondícii. Niečo podobné zrejme zažil aj páv, o ktorom hovorí známa piešťanská legenda. Odovzdaný svojmu osudu si sadol s poranenou nohou do bahennej jamy neďaleko Váhu, ktorý z ľavej strany obmýva piešťanský Kúpeľný ostrov a už po pár dňoch sa takmer zázračne uzdravil. Možno práve jeho potomkov počuť a vidieť na piešťanskom Kúpeľnom ostrove dodnes.

Zázrakom, ktorý dostalo toto územie do daru je voda a bahno. Ako správne tušíte, oba tieto vzácne prírodné zdroje sú neobyčajné. Voda, ktorej žriedlo je priamo pod svetoznámym päťhviezdičkovým kúpeľným hotelom Thermia Palace vyviera z hĺbky viac, ako 2000 m. pod zemou. Prameňov je na Kúpeľnom ostrove hneď niekoľko a takmer všetky sa môžu pýšiť unikátnymi účinkami na pohybový a nervový aparát. Geotermálna voda na Kúpeľnom ostrove patrí do kategórie horúcich vôd – jej teplota dosahuje 67 – 69 stupňov, čo podporuje jeden z jej fyzikálnych liečebných účinkov – hypertermickú reakciu organizmu. Zjednodušene povedané – voda účinne prehreje telo, vďaka čomu sa cez pokožku dostávajú účinné látky do hlbokých vrstiev organizmu. S cieľom zabezpečiť konštantné zloženie vody a zabrániť jej kontaminácii povrchovými vodami sa zachytáva v hĺbke zhruba 60 m.

Takto účinkuje piešťanská voda

Na škále geotermálnych vôd sa vzhľadom na koncentráciu minerálnych látok piešťanská voda radí medzi stredne mineralizované. Liečivé účinky na pohybový a neurologický aparát má vďaka svojmu sírno – uhličitanovému a vápenano – horčíkovému zloženiu. Vďaka teplote, ktorá sa pred použitím vody na liečebné účely mierne znižuje, aby bola znesiteľná sú tieto zložky schopné preniknúť cez pokožku tkanivami až k väzivám a kostiam. Za najdôležitejšiu liečivú zložku sa však považuje síra, ktorej koncentrácia v miestnych prameňoch je od 6 – 10 mg/l. Najlepšie a najúčinnejšie do rôznych vrstiev tela preniká jedna z jej zlúčenín, a to sírovodík. To je zároveň látka, ktorá sa podieľa na špecifickej aróme vody.

Foto: NINO, Kúpele Piešťany
ensana, pr nepouzivat

Síra a jej zlúčeniny nepôsobia iba počas kúpeľa v geotermálnej vode, ale prenikajú do hlbších vrstiev aj po ňom. Tam sa menia na účinnú látku chondroitín sulfát, ktorá dokáže v chrupavkách vytvoriť hmotu schopnú viazať kyselinu hyaluronovú. Tá, ako je všeobecne známe prispieva k regenerácii tkanív a zlepšeniu pohyblivosti chrupavky. Pozitívny vplyv vody na organizmus však nie je len chemický. Jej pôsobenie je aj mechanické a fyzikálne. Vztlaková sila zjednodušuje pohyb, čo napomáha postupnému návratu hybnosti aj do boľavých častí tela, zlepšuje regeneráciu tkanív po operáciách a poskytuje úľavu pri chronických ochoreniach. Kúpele združené v sieti Ensana Health Spa Hotels, kde patria aj Slovenské liečebné kúpele Piešťany preukázateľne zmierňujú príznaky pomerne novej diagnózy – postcovidového syndrómu.

Foto: NINO, Kúpele Piešťany
ensana, pr nepouzivat

Toto bahno by chceli všade na svete!

Vzácnosťou a unikátom na európskom i svetovom meradle je okrem vody i piešťanské sírne bahno – peloid. Po vyťažení sa necháva rok dozrievať obmývané geotermálnou vodou až do momentu, kým pôsobením mnohých chemických a fyzikálnych procesov nedosiahne svoje unikátne liečebné vlastnosti, viskozitu a oceľovomodrý vzhľad. Na liečebné účely sa aplikuje pri teplote 45° C buď vo forme zábalu, alebo lokálne na želané oblasti. Koncentrácia účinných látok zabezpečuje regeneráciu a obnovu svalov, šliach, väzív a dokonca je schopná zastaviť zápalové zmeny na medzistavcových platničkách a napomôcť obnove poškodených štruktúr. Bahno sa nachádza aj v najznámejšom kúpeľnom dome Irma v takzvanom Bahnisku, ktoré je vitrážovou stenou spojené so Zrkadliskom. Kombinácia týchto dvoch procedúr je dlhodobo považovaná za akýsi „trademark“ piešťanských kúpeľov a jednoznačne stojí za vyskúšanie. Navyše, očarujúce je aj prostredie, v ktorom pobyt v horúcej bahennej vode a následne minerálnej vode prebieha. Secesná kupolovitá budova, ktorá je predelená vitrážovou stenou zanecháva neopakovateľný dojem na každého z návštevníkov piešťanských kúpeľov. Dôkazom najvyššej kvality, účinnosti a odbornosti je aj úspešné absolvovanie certifikácie ESPA, na základe ktorej sú Kúpele Piešťany certifikované ako EuropeSpa Med.

Foto: Ales Vyslouzil, Kúpele Piešťany
ensana, pr nepouzivat

Raz zažiť je lepšie, ako stokrát počuť

V prípade, že sa rozhodnete dopriať si kúpeľný pobyt ako samoplatca, môžete si na stránke www.ensanahotels.com/sk vybrať z rôznych kategórií ubytovacích zariadení a rôzne ladených pobytových balíčkov. Či už túžite po predĺženom víkende, alebo po komplexnej regenerácii a liečbe, prídete si na svoje. Pobyty v Kúpeľoch Piešťany sú podľa indikačného zoznamu aj v ponuke pobytov preplácaných formou povinného zdravotného poistenia. Začali ste intenzívne premýšľať o návšteve piešťanského Kúpeľného ostrova? Prejdite od premýšľania k činom a naplánujte si nezabudnuteľné chvíle v kúpeľoch svetového významu.

chyba