Ako sa starať o intímne partie?

Kľúčom k harmonickému životu je počúvať svoje telo. Napríklad bolesti hlavy nás prinútia zastaviť sa a odpočinúť si, zatiaľ čo výskyt vyrážky nás prinúti prehodnotiť náš životný štýl a stravovacie návyky. Podobne aj vagína ženy môže vypovedať o jej celkovej pohode a zdraví.

01.02.2023 00:00
whitepress, pr Foto:

Aj v dnešnej dobe sa zdá, že otázky intímneho zdravia a hygieny sú stále mätúce a ženy sa o nich vyhýbajú hovoriť, preto je dôležité vedieť, ako sa správne starať o svoje intímne oblasti a neveriť mýtom, ktoré vytvorila spoločnosť.

Prečo je dôležité starať sa o intímne partie?

Čistota genitálnej oblasti je veľmi dôležitá na prevenciu infekcií a chorôb. Ženský pohlavný trakt prechádza počas života ženy rôznymi fyziologickými zmenami. Tieto zmeny sú vo vagíne sprevádzané aj zmenami vo flóre a ďalších prvkoch, ktoré tvoria vaginálny ekosystém. Rovnováha vaginálneho ekosystému je nevyhnutná na zníženie výskytu určitých patologických stavov a na zabezpečenie dobrého stavu ženy.

Intímna hygiena je dôležitou súčasťou každodennej starostlivosti o ženské telo. Je potrebné oddeliť intímnu očistu od celkovej telesnej hygieny. Vagína má kyslejšie pH ako zvyšok tela, čo pomáha udržiavať dobré baktérie a kontrolovať tie škodlivé. Dodržiavaním prevencie sa dá predísť narušeniu rovnováhy pH a vaginálnym infekciám, ako je napríklad bakteriálna vaginóza lebo bakteriálna infekcia. Na stránke www.canesten.sk môžete nájsť prípravky na liečbu kvasinkovej infekcie.

Umývanie intímnej oblasti ženy sa môže vykonávať nezávisle od zvyšku tela s využitím sprchy či kúpeľa pre celé telo. Ak si intímnu oblasť umývate v sprche alebo vo vani, pri umývaní genitálií by ste mali vždy zohľadniť dva faktory – použitie vlažnej vody a neutrálneho mydla. Ide o jednu z najcitlivejších častí ženského tela, preto by hygiena a starostlivosť mali byť jemné a zodpovedné.

Veľmi dôležitá je prevencia

Prvou a najdôležitejšou vecou (od ktorej sa odvíja celá prevencia a následná potrebná liečba) je návšteva lekára raz za šesť mesiacov. Je nevyhnutné navštíviť lekára, aj keď vás nič netrápi. Po prvé, niektoré ochorenia vás nemusia dlho trápiť svojimi príznakmi. Po druhé, ako sa hovorí, chorobám sa dá ľahšie predchádzať.

Druhým a nemenej dôležitým je používanie dobre známeho preventívneho opatrenia proti ženským infekciám – antikoncepcie (kondómu). Chránený kontakt môže zabrániť prenosu ochorení, ktoré môžu viesť k neplodnosti, nehovoriac o vážnejších následkoch, ako je napríklad infekcia HIV.

K nákaze môže dôjsť nielen priamo pohlavným stykom, ale aj nesprávnou osobnou hygienou. Je dôležité, aby ste si telo čistili aspoň raz denne (mali by ste sa umývať od pošvy až po konečník, aby ste zabránili šíreniu baktérií), používali špeciálne hygienické prípravky a kontrolovali normálnu bakteriálnu rovnováhu vašej pošvy. Pravidelne by sa mala meniť aj spodná bielizeň.

Ak sa rozhodnete užívať hormonálne lieky (vrátane antikoncepcie), mali by ste sa najprv poradiť s odborníkom. Nepredpisujte si lieky sami ani si ich sami neliečte. Akákoľvek zmena hladiny hormónov môže viesť k nežiaducim účinkom v ženskom tele.

Buďte obzvlášť opatrní počas menštruácie, pretože počas menštruácie je zvýšená citlivosť na bakteriálne prostredie v dôsledku oslabenia imunitného systému. Je obzvlášť dôležité dbať na hygienu a obmedziť fyzickú aktivitu a pohlavný styk.

chyba