„Infodémia“ v zdravotníctve: Ak ide o zdravie, spoľahlivé informácie sú to najdôležitejšie

19.12.2022 00:00
Janssen, pr, nepouzivat
Júlia Hurná, Patient Advocacy Lead vo farmaceutickej spoločnosti Janssen

Éra dezinformácií zasahuje do každej oblasti života. Pokiaľ však ide o zdravie, spoľahlivé informácie môžu zachrániť životy, zatiaľ čo tie nesprávne môžu spôsobiť nenapraviteľné škody. Júlia Hurná, Patient Advocacy Lead vo farmaceutickej spoločnosti Janssen na Slovensku verí, že v zdravotníctve majú hodnoverné informácie obrovský význam, špeciálne pre pacientov. V najnovšej kampani sa Janssen rozhodol zamerať na dezinformácie a mýty, ktoré zapĺňajú online priestor.

Stredoeurópsky región je známy svojou zraniteľnosťou voči dezinformáciám, vrátane tých o zdraví. Počas pandémie COVID-19 šírila veľká časť spoločnosti hoaxy o rúškach, rôznych neoverených liekoch či vakcínach, čím podkopávala úsilie orgánov verejného zdravotníctva. Všimli ste si, že by dezinformácie ovplyvňovali aj iné oblasti zdravotníctva?

Áno, bohužiaľ si veľmi dobre uvedomujeme, že informačný priestor je dnes zamorený tisíckami dezinformácií o zdraví – či už ide o očkovanie alebo liečbu rakoviny. V mnohých prípadoch sú tieto hoaxy pre pacientov veľmi škodlivé. Už pred pandémiou sme videli ich vplyv v mnohých oblastiach zdravotníctva, kde ľudia prestali veriť medicínskemu výskumu založenému na dôkazoch. Radšej sa obrátili k takzvaným „alternatívam“. Dáta ukazujú, že len na Slovensku verí konšpiračným teóriám viac ako 50% ľudí, čo znamená, že títo ľudia môžu byť náchylní veriť aj akýmkoľvek „alternatívnym“ príbehom o liečbe či zdraví1. Potvrdzuje to aj výskum od Globsecu z roku 2021, podľa ktorého v priemere 28 % ľudí v strednej Európe považovalo COVID-19 za sprisahanie, ktorého cieľom bolo ich ovládať2.

Dá sa tento trend nejako zastaviť?

Myslím si, že je to výzva pre rôznych aktérov a aj my, ako farmaceutická spoločnosť, by sme k tomu chceli nejako prispieť. Pevne veríme, že základom každého dobrého rozhodnutia sú spoľahlivé informácie. Preto sme spustili novú platformu s názvom JanssenWithMe.sk. Je to stránka, ktorá je jednoduchá na používanie a ponúka spoľahlivé informácie o konkrétnych chorobách ako psoriáza, Crohnova choroba, mnohopočetný myelóm či chronická lymfocytová leukémia. Vďaka prístupu k širokému spektru informácií chceme podporiť otvorenejšie, inkluzívnejšie a produktívnejšie rozhovory pacientov s ich príbuznými, zástupcami či zdravotníckym personálom.

Spojili sme sily aj s poprednými pacientskymi organizáciami, medicínskymi odborníkmi, vedcami a influencermi v regióne strednej a východnej Európy a Pobaltia. Spoločne chceme využiť naše hlasy na podporu vedy, pravdy a faktov v zdravotníctve. Zorganizujeme sériu workshopov a vzdelávacích aktivít pre pacientske organizácie, pri ktorých im chceme poskytnúť potrebné nástroje na búranie mýtov a dezinformácií o zdraví a na šírenie spoľahlivých informácií v ich okolí. V rámci digitálnej kampane bude tiež Janssen zdieľať overené medicínske informácie na sociálnych sieťach. Kampaň bude spustená v 10 krajinách regiónu: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Srbsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

Ľudia, ktorí veria hoaxom, zvyčajne neveria tradičným médiám alebo zdrojom. Ako plánujete zacieliť na toto publikum?

Áno, dáta potvrdzujú, že mnohí ľudia, ktorí veria konšpiračným teóriám, používajú ako primárny zdroj informácií sociálne médiá, väčšinou Facebook. Preto chceme podporiť aj silnú digitálnu kampaň na Facebooku, Instagrame a ďalších relevantných platformách, kde dokážeme cieliť na správne publikum. Chceme tiež spolupracovať s miestnymi influencermi, ktorí majú skúsenosti s vyvracaním dezinformácií či popularizáciou vedy. Vážime si ich prácu a veríme, že ich pozitívny vplyv rozšíri spoľahlivé informácie o zdraví medzi čo najviac ľudí. Podobne sme sa spojili aj s významnými pacientskymi organizáciami, ktoré sú našou inšpiráciou vo všetkom, čo robíme.

Čo môžu ľudia nájsť na stránke JanssenWithMe.sk?

Platforma prináša zaujímavý obsah o vybraných ochoreniach zameraný na pacientov na jednom ľahko dostupnom mieste. Pacienti sa tak dostanú k informáciám na mieru, zozbieraným zo skúseností iných pacientov, ktoré im môžu pomôcť lepšie pochopiť ich stav. Na Slovensku môžu pacienti vyhľadávať relevantné a aktuálne fakty o Crohnovej chorobe, psoriáze, chronickej lymfocytovej leukémii či mnohopočetnom myelóme. JanssenWithMe.sk im prinesie informácie o príčinách ochorenia, diagnostike, liečbe, prepojení s ďalšími pacientmi alebo o ich ceste liečby. Na webe nájdu aj dôležité informácie o tom, ako sa starať o duševné zdravie.

V dnešnej dobe sa dá na internete nájsť všetko, aj keď nie všetky zdroje sú rovnako spoľahlivé. Ako zabezpečíte, aby informácie na JanssenWithMe boli vždy správne a relevantné?

V zdravotníctve je sila informácií bezkonkurenčná. Potenciálny úspech akejkoľvek liečby je založený na dôvere medzi pacientom a jeho lekármi či opatrovateľmi a tom, že sa môže spoľahnúť na informácie, ktoré mu poskytnú. Viacero výskumov dokazuje, že keď pacienti robia informované rozhodnutia o svojej liečbe, v konečnom dôsledku vykazujú aj lepšie výsledky. JanssenWithMe bol vytvorený s cieľom podporiť pacientov a dať im neobmedzený prístup k informáciám, ktoré potrebujú, aby cítili oporu počas celého liečebného procesu.

Informácie na webovej stránke, ktoré boli vytvorené aj v spolupráci s pacientskou komunitou, by mali dopĺňať zdroje, ktoré pacientom ponúkajú samotní zdravotníci a pacientske organizácie. Zdroje čerpajú z akademických zdrojov, štatistík, výskumov a informácií poskytnutých medzinárodnými pacientskymi asociáciami. Na obsahu spolupracovali aj medicínski odborníci.

Janssen, pr, nepouzivat

EM-117550

1 Globsec Trends 2022. Available at: https://www.globsec.org/…-war-ukraine Last accessed: November 2022.

2 Globsec Trends 2021. Available at: https://www.globsec.org/…ear-pandemic Last accessed: November 2022.

chyba