Dosiahnite žiarivý úsmev v pohodlí vášho domova

Každý z nás túži po bielom a žiarivom úsmeve. Cesta za ním však môže byť zdĺhavá, bolestivá a často i finančne náročná. Je možné bezpečne vybieliť zuby z pohodlia domova bez nutnosti návštevy stomatológa? Máme pre vás odpoveď.

09.12.2022 00:00
Simply you, pr, nepouzivat Foto:

Prečo zuby žltnú?

Za žltnutie zubov si môžeme bohužiaľ z veľkej časti sami. Ich farbu ovplyvňuje konzumácia jedla a nápojov s pigmentmi, ktoré zafarbujú zubnú sklovinu. Ide napr. o kari, kečup, sójovú omáčku, mrkvu, papriku, kávu alebo červené víno. Tiež dym z cigariet, respektíve nikotín a decht obsiahnutý v cigaretách. Zmenu farby zubov môžu spôsobovať i niektoré lieky, napr. antibiotiká, antihistaminiká alebo lieky na vysoký krvný tlak. Zuby tiež žltnú s vekom, keďže sklovina sa časom oslabuje a odhaľuje dentín, čo je tmavšia látka, ktorá tvorí väčšinu zubu.

Nebezpečný peroxid vodíka

Keď sa ľudia rozhodnú vybieliť si chrup, väčšinou zavítajú do ordinácie svojho zubného lekára. Stomatologické bielenie prebieha pomocou peroxidu vodíka, ktorý odfarbuje usadené pigmenty. Zuby po ošetrení bývajú niekoľko dní citlivé na horúce a studené podnety. Môže sa pridať aj podráždenie ďasien a požadovaný výsledok nikdy nie je zaručený a je u každého jedinca veľmi individuálny. Pre trvalý efekt je potrebné celý proces opakovať o niekoľko rokov znova. To je nielen veľmi nákladné, ale tiež nebezpečné. Pri bielení peroxidom vodíka sa používa až 38% koncentrácia (prípravky s 20 % koncentráciou a vyššou sa už považujú za žieravinu). Tento spôsob bielenia zubov tak nenávratne poškodzuje zubnú sklovinu a ďasná a môže viesť až k vzniku paradontózy.

Pozor na bieliace pasty a babské rady

Okrem návštevy špecialistu existujú i ďalšie spôsoby ako dosiahnuť bielych zubov. Nie všetky sú efektívne, dlhodobé a rovnako ako u lekára, môžu spôsobiť poškodenie chrupu. Na trhu sú dostupné najrôznejšie bieliace pasty, ktoré sľubujú žiarivo biely úsmev. Tieto pasty väčšinou využívajú k bieleniu veľké množstvo abrazívnych (brusných) častíc, ktoré mechanicky odstraňujú pigment zo zubov. Výsledkom je zvýšená citlivosť a odhalené zubné krčky. Z dlhodobého hľadiska je tento spôsob nebezpečný a môže viesť až k rozpadu zubov. Pozor si dajte i na najrôznejšie babské rady ako napr. čistenie zubov kyselinou citrónovou alebo octom. Zuby rozhodne nevybieli a skončíte akurát s poleptanou zubnou sklovinou.

Bielenie z pohodlia vášho domova

Našťastie už existujú aj domáce metódy, ktoré sú efektívne a k zubom šetrné. Ide o bielenie pomocou tzv. bieliacej sady. Stačí len vytlačiť gél do náustku a pomocou UV svetla nechať pôsobiť 15 minút. Celý bieliaci proces trvá len pár dní a je pre vašu peňaženku i zuby ďaleko šetrnejší ako bielenie v ordinácii.

Porozhliadnite sa v lekárňach

Pre vybielenie vášho úsmevu sa zamerajte predovšetkým na prípravky obsahujúce hydrogenuhličitan sodný a fluorid sodný, čo sú látky, ktoré váš chrup vybieli šetrne a bez akéhokoľvek podráždenia a poškodenia. Toto zloženie objavíte v prípravkoch, ktoré sú v súčasnosti dostupné vo vašich lekárňach. Vyskúšať môžete napr. bieliacu sadu WhitneyPHARMA whitening dental set. Vďaka kombinácii účinných látok a ich aktiváciou UV svetlom likviduje nečistoty na zuboch a ničí baktérie, ktoré majú na svedomí zažltnutie zubov. Bieliaca sada obsahuje 3× injekčnú striekačku s bieliacim gélom, 1× UV svetlo, 1× náustok.

odkaz
Simply you, pr, nepouzivat

Ako udržať belosť čo najdlhšie?

Pre udržanie žiarivého úsmevu odporúčajú farmaceuti po bielení zaradiť tzv. bielu diétu. To znamená vyradiť na pár dní zo svojho jedálnička všetky potraviny a nápoje, ktoré môžu odfarbiť zubnú sklovinu. Nezabudnite si po každom jedle vyčistiť zuby a vypláchnuť ústnu dutinu ústnou vodou. Používajte tiež medzizubné kefky a zubnú niť. Pre trvale krásny úsmev sú dôležité aj pravidelné návštevy zubného lekára a dentálnej hygieny.

chyba