Zanedbávajú Slováci zrak? Zabráňte technike trýzniť vaše oči!

Nástrahy modernej doby ohrozujú naše zdravie vo viacerých aspektoch. Stále častejšie sa stretávame s problémom, ktorý zaťažuje našu zrakovú pohodu. Dlhodobá práca za počítačom a časté používanie smartfónu prináša novodobý problém, ktorý sa prejavuje v podobe podráždených a začervenaných očí. Nepríjemný stav sa tak stal moderným zrakovým problémom.

18.11.2022 00:00

Výdobytky modernej doby sú všade okolo nás. Denne trávime svoj čas zahľadení do počítačov a smartfónov. Nevyhnú sa im ani deti. V nelichotivej praxi sa stretávame s trendom, že deti už v predškolskom veku trávia značný čas na týchto zariadeniach. Samotné používanie vedie k únave a opotrebovaniu očí, pričom často zabúdame aj na žmurkanie.

Komplexný problém

Syndróm suchého oka je problémom, ktorý sa často spája s prácou pred monitorom a inými elektronickými zariadeniami. Príčiny jeho vzniku však môžu byť zložitejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať: „Syndróm suchého oka je multifaktoriálne ochorenie. Na jeho vzniku sa podieľajú patologické stavy oka a celý rad ďalších faktorov, súvisiacich s celkovým zdravotným stavom, povolaním, genetickou predispozíciou a vonkajším prostredím,“ hovorí očná lekárka MUDr. Ivana Krčová, PhD.

Syndróm postihuje takmer 20 % celkovej populácie. V týchto percentách vynikajú nositelia šošoviek (50 %) a približne 30 % žien, najčastejšie v období menopauzy. Typickými príznakmi suchého oka býva pálenie a rezanie očí. Často sa objaví aj začervenanie, pocit unavených očí a neskôr sa paradoxne pridáva aj slzenie. Ide o prirodzenú reakciu oka, ktoré sa snaží o opätovné zvlhčenie.

„Etiopatogenéza syndrómu suchého oka je komplexná. Príčiny môžu byť lokálne alebo celkové. Príkladom je prievan, pobyt v prekúrených a klimatizovaných priestoroch, dlhodobá práca s počítačom, mobilom, sledovanie TV, nosenie kontaktných šošoviek, prach či zafajčené priestory. Určitý vplyv môžu mať aj niektoré lieky (napr. betablokátory), vrodené alebo získané deformity očných mihalníc, tehotenstvo, menopauza či seniorský vek,“ informuje Krčová.

Slzy nad zlato

Slzy sú nevyhnutné pre správnu funkciu oka. Hlavnou zložkou sĺz je voda, ktorá predstavuje až 99 % ich obsahu. Posledné jedno percento patrí bielkovinám, glukóze, aminokyselinám a soli. Slzy majú antibakteriálny vplyv. Dokážu ničiť baktérie na povrchu, v okolí, ale aj vo vnútri oka.

Produkcia sĺz sa znižuje iba v spánku, inak sú tvorené a vylučované nonstop. Slzy vytvárajú slzný film na vonkajšom povrchu oka, ktorý cháni rohovku a spojovku pred vyschnutím. Okrem výživy a okysličovania má slzný film optické vlastnosti, odplavuje cudzorodé látky a vytvára mechanickú bariéru. Slzný film sa skladá z troch vrstiev:

  • Mucinózna vrstva je vnútorná vrstva, ktorá obaľuje povrch oka. Ochraňuje ho a dohliada na správne rozloženie sĺz na jeho povrchu.
  • Vodná vrstva zabezpečuje prívod kyslíka a živín. Obsahuje rôzne minerály a enzýmy. Je produkovaná štítnou žľazou a predstavuje najväčšiu časť slzného filmu.
  • Lipoidná vrstva obsahuje steroly, estery a mastné kyseliny. Je to vonkajšia vrstva, ktorú tvorí maz, produkovaný žľazou mihalnice. Jej hlavnou úlohou je brániť odparovaniu sĺz. Pomocou žmurkania sa rozotiera po celom povrchu oka.

Kameň úrazu

Poznáme vonkajšie a vnútorné faktory, ktoré vedú k vzniku tohto syndrómu. Medzi typické vnútorné faktory patrí vek, ktorým sa produkcia sĺz a kvalita slzného filmu znižuje. Ďalej tu nájdeme zmenu hormónov. Typická je zvyčajne pri menopauze a pri užívaní antikoncepcie.

Nosenie kontaktných šošoviek je rovnako vnútorným problémom. Šošovky narúšajú obal oka a tým zhoršujú kvalitu slzného filmu. Posledným vnútorným faktorom je mechanické poškodenie, prípadne operácia oka. Ide o priamy kontakt s povrchom oka, kedy môže opäť dôjsť k narušeniu jednej z vrstiev slzného filmu.

Medzi vonkajšie faktory patrí hlavne modré svetlo, ktoré vzniká žiarením zo smartfónov, monitorov a televíznych obrazoviek. Patria tu aj klimatizované priestory, prievan a suché prostredie. Príznaky vedia byť veľmi nepríjemné a časom sa dokážu zhoršovať, preto by sa im mala venovať pozornosť. Kľúčové je ich včasné a promptné riešenie.

Nenechajte svoje oči v štichu!

Dôležitou činnosťou je dodržanie zrakovej hygieny:

  • Vyhýbajte sa zafajčeným a nevetraným miestnostiam. Odporúča sa tak pravidelné a kvalitné vetranie. Pri suchom vzduchu neváhajte použiť zvlhčovač.
  • Dodržujte pravidelný pitný režim a obmedzte príjem alkoholu. Veľkú úlohu v liečbe a prevencií zohráva zdravá strava, ktorá je bohatá na vitamíny.
  • Chráňte sa pred modrým svetlom. Vhodnou formou ochrany sú okuliare, predovšetkým pre tých, ktorí trávia pred počítačom značnú časť dňa. Klaďte dôraz aj na kvalitný a správny výber šošoviek.
  • Pri dlhodobom trvaní problému vyhľadajte očné kvapky s kyselinou hyalurónovou, ktorá ma pozitívne účinky na slzný film. Ak sa stav akokoľvek zhorší, je potrebné navštíviť svojho lekára.
artelac, ocne kvapky, pr, nepouzivat

Pomoc je ružová

Trpíte aj vy syndrómom suchého oka? Pomôžte svojim očiam umelými slzami Artelac®Rebalan­ce. Zdravotnícka pomôcka Artelac®Rebalance prichádza v podobe očných kvapiek, ktoré obsahujú 0,15% kyseliny hyalurónovej. Tá napomáha udržať vaše oči vlhké a tým predchádzať vzniknutým nepríjemnostiam. S očnými kvapkami Artelac®Rebalance už viac nemusíte bojovať s nepríjemným pocitom rezania alebo pálenia očí. Používať ich môžete až 2 mesiace po otvorení. Nájdete ich vo vašich lekárňach a na e-shopoch za skvelú cenu. Viac informácií nájdete na www.hyal.sk/produkty.

chyba