Železo počas tehotenstva? Akú úlohu železo plní a ako ho dopĺňať

Hlavnou úlohou železa v našom tele je transport kyslíka do všetkých orgánov. U tehotnej ženy sa k orgánom pridružuje ešte jeden celý človiečik. Tak ako v brušku plod rastie, stúpajú aj jeho nároky na kyslík, čiže železo.

26.10.2022 00:00
pr, nepouzivat Foto:

V prípade nedostatku železa je gravidná žena nielenže unavená, bledá či nepozorná, ale môže ohroziť zdravie či dokonca život svojho nenarodeného dieťaťa. Aj preto je dôležité zamerať sa na pravidelný prísun železa zo stravy či výživových doplnkov, ktoré fungujú rýchlo, efektívne a bez tráviacich ťažkostí.

Prečo je železo dôležité v tehotenstve ešte viac?

Ako dieťa rastie v brušku, aj jeho nároky na železo sa zvyšujú. Ak má gravidná žena málo železa v krvi, aj bábätko má obmedzený prístup ku kyslíku, teda nedostatočne dýcha, čo je nežiaduce. Ak si budúca mamina železo nedoplní, prejaví sa to nielen na jej zhoršenom zdravotnom stave, ale aj na budúcom zdraví dieťaťa, ktorému hrozí predčasný pôrod, nízka pôrodná hmotnosť a ďalšie vážne riziká. Sledujte a reagujte na signály ako bledosť, únava, vypadávanie vlasov, lámanie nechtov, chuť na mäso alebo hlinu z kvetináča, omietku a pod., ktorými telo dáva jasne najavo nedostatok železa. Len pre predstavu, zdravá žena bez menštruácie potrebuje 0,8 mg železa na deň, žena, u ktorej momentálne prebieha menštruačné krvácanie potrebuje 1,4 – 3,2 mg železa na deň a tehotná žena v treťom trimestri potrebuje až okolo 7,5 mg železa na deň!

Oživte si jedálniček a zamerajte sa na potraviny bohaté na železo

Platí základne pravidlo – pestrá a rozmanitá strava! Železo sa ľahšie a vo väčšej miere vstrebáva zo živočíšnej stravy, preto majú tehotné takú neoblomnú chuť na mäso. Pri vstrebávaní do čreva sa využíva osobitá cesta (cez hém), ktorú rastlinné zdroje železa nedokážu využiť a preto sa z nich vstrebáva len 5 %. Hémové železo je obsiahnuté najmä v červenom mäse (hovädzie, bravčové, prípadne vnútornosti – pečienky). Nehémové železo sa nachádza v strukovinách, listovej zelenine, semiačkach a podobne. Pozor však na to, s čím tieto rastlinné potraviny kombinujete. Čaj, káva, mlieko, kakao dokážu ešte výrazne znížiť vstrebávanie rastlinného nehémového železa.

Doplňte si železo rýchlo, efektívne a bez tráviacich ťažkostí

V mnohých prípadoch tehotným ženám nestačí bohatá a pestrá strava na udržanie zdravej hladiny železa a sú nútené užívať prípravky na doplnenie železa. Mnohé mamičky skúsia užívať prípravky na doplnenie železa, no keď im spôsobujú tráviace ťažkosti (kŕče, zápchy, hnačky), začnú dávkovanie redukovať, alebo s užívaním skončia úplne. Aké je riešenie? V prvom rade sa vždy u gynekológa alebo lekárnika informujte, či je produkt vhodný aj počas tehotenstva. A pozrite sa na zloženie, či prípravok obsahuje len anorganické soli železa, teda nehémové železo alebo obsahuje aj prírodné hémové železo. Vyberajte si tie s prírodným hémovým železom, dopĺňanie bude rýchlejšie a efektívnejšie a bez tráviacich ťažkostí. Mnohé budúce mamičky majú veľmi dobré skúsenosti s výživovým doplnkom Globifer forte, ktorý vyvinuli hematológovia vo Švédsku, v krajine známej svojim blízkym vzťahom k prírode. S istotou môžeme potvrdiť, že je vhodný aj počas tehotenstva a neobsahuje ani lepok ani laktózu. Písali sme o ňom aj na našej stránke špeciálny článok. Ešte viac podložených informácií o dôležitosti dostatku železa počas tehotenstva nájdete tu.

chyba