Duševné zdravie: Nová úroveň pomoci pri najčastejších psychických problémoch

Pobytové terapeutické centrum duševného zdravia teraz už aj na Slovensku.

24.10.2022 15:23
Recovery resort, pr, nepouzivat

Sme už raz takí. Aj o svoje duševné zdravie sa obvykle začneme zaujímať až vtedy, keď sa objavia psychické problémy. O duševnom zdraví sa v súčasnosti hovorí oveľa viac ako za ostatné desaťročia. Búrajú sa spoločenské predsudky, v médiách je viac osvety a známe osobnosti inšpirujú ľudí k tomu, aby so svojim problémom vyhľadali pomoc.

Možno to niekoho prekvapí, ale najväčšiu skupinu so zhoršeným duševným zdravím tvoria ľudia, ktorí trpia stredne ťažkou a ľahkou formou tých najčastejších psychických problémov ako sú depresie, úzkosti, fóbie, nadmerný stres, vyhorenie, nespavosť a podobne. Aké možnosti pomoci majú títo ľudia, keď sa rozhodnú svoj problém riešiť?

Môžu navštíviť psychiatra, ktorý im pravdepodobne predpíše lieky. Tie dokážu do istej miery pomôcť, ale zvyčajne ovplyvnia aj iné oblasti psychiky a vnímania. Ďalšou možnosťou je ambulantná liečba u psychológa alebo psychoterapeuta, ktorá obvykle môže trvať niekoľko mesiacov až rokov. Navyše, dostať sa v súčasnosti k dobrému psychiatrovi alebo terapeutovi je pomerne náročné a čakacie doby sú dlhé.

O tom, či pre týchto ľudí existuje na Slovensku aj iný spôsob pomoci, nám povedal skúsený terapeut a riaditeľ centra ALAVITA, Miroslav Danaj.

Je pri výbere liečby dôležitý aktuálny psychický stav?

Ak sa rozhodneme hľadať ten najvhodnejší spôsob pomoci s uvedenými problémami, treba vziať do úvahy niekoľko skutočností. Ak je problém akútny, veľmi intenzívny alebo neumožňuje človeku v dostatočnej miere spolupracovať s terapeutom, je najvhodnejším riešením návšteva psychiatra, hospitalizácia alebo ústavná starostlivosť pod dohľadom lekárov.

Vo väčšine prípadov strednou a ľahkou formou uvedených problémov trpia ľudia, ktorí sú plne funkční, vedú bežný život a popri tom denne zápasia s psychickými problémami. Ak by ste ich stretli, zrejme by ste to na nich vôbec nespoznali. Svoje problémy sa snažia riešiť liekmi na psychiku a častejšie sa vyhýbajú spoločenskému kontaktu.

A práve táto obrovská skupina ľudí má najväčší potenciál na zlepšenie, dosiahnutie plného duševného zdravia a významné zvýšenie kvality života. Títo ľudia sú schopní učiť sa nové veci, osvojiť si nové správanie a získať všetky zručnosti, aby viedli plnohodnotnej­ší život.

Existuje účinnejšia pomoc ako tie, čo bežne poznáme?

Poznáme mnoho terapeutických metód a prístupov. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že najlepší spôsob pomoci je ten, ktorý človeku prinesie významné a stabilné zlepšenia v čo najkratšom čase. V ideálnom prípade sa klient zároveň naučí ako si psychickú pohodu môže aj naďalej udržiavať sám.

V krajinách, kde je starostlivosť o duševné zdravie na vysokej úrovni, sa stále častejšie využíva terapeutický model, ktorý obsahuje súčasne terapiu, psychoedukáciu, poradenstvo a podporu pri adaptovaní pozitívnych zmien do bežného života.

Tento model sme využívali v individuálnej terapii viac ako 10 rokov, veľmi sa nám osvedčil a viac ako tisíc klientom priniesol rýchle a trvalé zlepšenia. Nedávno sme začali tento účinný spôsob pomoci využívať aj vo forme pobytovej terapie, ktorá predstavuje úplne novú úroveň pomoci.

Recovery resort, Obr-1, pr, nepouzivat

Pobytová terapia – intenzívna pomoc a trvalé zlepšenia

Pred pol rokom sme na Slovensku otvorili prvé pobytové terapeutické centrum duševného zdravia, kde tiež využívame tento celostný a

komplexný prístup. Práve pobytová forma terapie v značnej miere jeho účinnosť ešte zvyšuje. Zameriavame sa na stredne ťažké a ľahšie psychické problémy, emočné traumy, krízy a náročné životné situácie, stres, vyhorenie, zmysel a smerovanie života, poruchy spánku, vzťahové problémy, rozvoj osobnosti a celkové zlepšenie kvality života.

Počas pobytu je na všetko omnoho viac času. Klienti absolvujú rôzne formy individuálnej a skupinovej terapie, na interaktívnych seminároch spoznávajú princípy fungovania ľudskej mysle, učia sa pracovať s emóciami a osvojujú si praktické techniky, ktoré využijú v bežnom živote. Zároveň sa učia žiť svoj život spôsobom, ktorý im prinesie viac uspokojenia a dobrých pocitov.

Recovery resort, Obr-2, pr, nepouzivat

Počas pobytu môžu klienti zabudnúť na každodenné povinnosti a sústrediť sa len na seba. Veľmi pozitívny vplyv má aj pokojné prostredie centra, príjemná atmosféra, komfortné podmienky a nádherná prírodná lokalita Liptova. Vďaka prepojeniu našej účinnej terapeutickej metódy a ideálnych podmienok v centre postačuje našim klientom na dosiahnutie psychickej pohody a trvalých zlepšení obvykle pobyt v trvaní 2–3 týždne.

Recovery resort, Obr-3, pr, nepouzivat
Recovery resort, Obr-4, pr, nepouzivat
Recovery resort, Obr-5, pr, nepouzivat
chyba