Ako sa starať o citlivú atopickú pokožku počas chladných dní?

Starostlivosť o atopickú pokožku je veľmi náročná a mení sa spoločne s ročným obdobím. S príchodom jesenných sychravých dní dochádza k zmene vlhkosti a teploty, z toho dôvodu je potrebné zmeniť i každodennú starostlivosť o ňu.

24.10.2022 00:00
Atopos, pr Foto:

Medzi prejavy atopického ekzému patrí suchá a svrbiaca pokožka, začervenanie a praskanie pokožky. Teplotné výkyvy ekzematickej pokožke príliš neprospievajú, a preto dochádza na jeseň a v priebehu zimy k zhoršeniu prejavov.

Natierať, natierať, natierať!

Človek s atopickým ekzémom má porušenú kožnú bariéru, voda sa rýchlo vyparuje a jednoduchšie cez ňu prenikajú alergény. Preto je nutné pokožku premasťovať 3× denne. Akonáhle sa ale na jeseň zníži teplota a v domácnostiach sa začne kúriť, výrazne sa znižuje vlhkosť vzduchu. Preto by sme mali v chladných a mrazivých mesiacoch pokožku premasťovať až 5× denne a voliť skôr hutnejšie krémy. Môžete vyskúšať Atopos ošetrujúci krém, ktorý vďaka svojmu zloženiu s konopným olejom, rašelinou a panthenolom nielen dlhodobo hydratuje a zvláčňuje suchú a svrbiacu pokožku atopikov a lupienkárov, ale predovšetkým obnovuje jej funkciu kožného plášťa. Je vhodný pre dlhodobé a pravidelné používanie.

Rýchla úľava

Stav pokožky môže zhoršovať i stres, smog v ovzduší, prašné prostredie alebo fajčenie. Pre zvládnutie nového vzplanutia príznakov ekzému používame tradičné lokálne prípravky, ktoré cielia na úľavu najviac zasiahnutých ložísk. Vyskúšajte prírodný Exema upokojujúci krém na ekzémy bez vedľajších účinkov. Vďaka zloženiu s mierne kyslým pH, konopným olejom, bambuckým maslom a kyselinou mliečnou, rýchlo zmierňuje svrbenie, pálenie i začervenanie pokožky a účinne uľavuje od akútnych prejavov atopie. Pred nanesením krému je vždy vhodné pokožku umyť vo vlažnej vode a jemne osušiť.

Pozor na výber oblečenia

Prejavy atopickej pokožky zhoršuje i pot. Preto je potrebné venovať zvýšenú pozornosť aj výberu oblečenia. Práve v zime si ľudia často obliekajú teplé oblečenie, zapotia sa a pokožka potom trpí. Odborníci odporúčajú skôr viac tenších vrstiev oblečenia, ktoré sa dajú v prípade potreby vyzliecť, než jedna, veľmi teplá bunda, či kabát. Prednosť dajte prírodným a priedušným materiálom ako je bavlna.

odkaz
Atopos-krem, pr, nepouzivat

Ako si chrániť ruky?

S príchodom ranných mrazov je potrebné ochraňovať aj pokožku rúk, ktorá vplyvom nízkych teplôt máva tendenciu praskať. Nezabúdajte nosiť rukavice a ruky si pravidelne natierať. Na každodenné použitie je vhodná konopná masť Cannaderm Konopka, ktorá obsahuje iba prírodné zložky. Konopka je certifikovanou CPK bio kozmetikou a v jej zložení hrá hlavnú úlohu 50% bio konopného oleja a bambucké maslo doplnené o sójový olej, včelí vosk a šalviu. Konopka vytvára na povrchu pokožky priedušnú ochrannú vrstvu, ktorá bráni jej vysušovaniu a vzniku prasklín.

Vyhnite sa alergénom

U mnohých sa ekzematická pokožka zhoršuje i konzumáciou určitých potravín. Odborníci odporúčajú, aby si ľudia viedli podrobný jedálniček a pozorovali, v ktoré dni je ekzém horší. Následne tak skúsili jednotlivé potraviny z jedálnička vyradiť a pozorovali, či sa stav pokožky nezlepší. Okrem potravín je však potrebné dať si pozor i na ďalšie alergény, ako napríklad zvieracia srsť, roztoče, aviváž, parfumované pracie gély, čistiace prostriedky, parfumované sprchové gély a pod.

Nevzdávajte sa

Okrem nepríjemných pocitov svrbenia, podráždenia a občas i bolesti, má ekzém vplyv tiež na psychiku. Vzhľad pokožky vie potrápiť všetkých od detí, cez tínedžerov až po dospelých. Atopický ekzém dokáže tiež narušiť spánok a zvlášť u detí aj odvádzať pozornosť a zhoršovať sústredenie. Život s atopickým ekzémom je beh na dlhú trať. Len premasťovanie ekzém nevyrieši, dôležitá je i celková psychická pohoda a zdravý životný štýl.

chyba