Ako sa starať o chodidlá v letných mesiacoch?

O chodidlá je nutné sa starať počas celého roka, ale obzvlášť v lete si zaslúžia viac pozornosti. V letných mesiacoch totiž nohy vystavujeme v otvorených topánkach, na pláži a kúpaliskách, a preto je nutné dodržiavať pár zásad, aby naše chodidlá boli krásne, zdravé a voňavé.

17.07.2022 00:00
Simply you, pr, nepouzivat Foto:

Hydratácia

Pokožka priehlavku (nártu) je veľmi tenká a na chodidlách nie sú žiadne mazové žľazy. Často tak nohám chýba potrebná hydratácia. Preto bývajú chodidlá nepríjemne vysušené a často popraskané. Venujte teda svojím nohám príslušnú starostlivosť, a to, pokiaľ možno pravidelne. Vhodné je jedenkrát za mesiac zájsť na pedikúru. Samozrejmosťou je nohy každý večer natierať hydratačným krémom, ktorý suchú pokožku krásne zvláčni. Najlepšie je aplikovať krém pred spaním. Stačí ho naniesť v hrubšej vrstve na chodidlá a zabaliť ich do igelitových sáčkov alebo teplých ponožiek.

Kúpeľ pre nohy

Doprajte si chvíľku pre seba a každý týždeň urobte nohám pravidelný kúpeľ do ktorého pridáte soľ (odporúčame soľ z Mŕtveho mora). Tá sa totiž postará nie len o dezinfekciu pokožky, ale tiež o jej zmäkčenie. Voda by mala byť mierne teplá, zhruba 38 °C, a siahať po členky. Nohy nechajte ponorené minimálne 10 minút a potom ich opláchnite vlažnou vodou. Ľahko ich osušte a premasírujte peelingom na nohy. Zamerajte sa predovšetkým na oblasť päty. Okrem toho, že je to veľmi príjemné, peeling sa postará o odstránenie odumretých buniek.

Obráťte sa o pomoc k bylinkám

Pokiaľ nie ste priaznivci slanej vody alebo ste sa práve vrátili od mora, použite bylinkový kúpeľ. Pre unavené nohy je vhodný mätový kúpeľ. V boji so zápachom a plesňou vsaďte na roztok vody a jablčného octu. Pokiaľ máte príliš suchú pokožku, pridajte do vody kamilky (rumanček kamilkový). Na osvieženie používajte kúpeľ s trochou čerstvo zomletej kávy. Opúchajúce nohy namočte do odvaru z podbeľu alebo slezu. Na boľavé nohy pomôže zase kúpeľ s obsahom kokosového mlieka.

Výber vhodnej obuvi je základ

Na chodidlách sa nachádza najviac potných žliaz a v teplých letných dňoch sa nohy viac potia, čo dáva priestor baktériám a plesniam aby mohli vznikať, množiť sa a produkovať plyny, ktoré spôsobujú zápach nôh. Preto je základným parametrom pri výbere letnej obuvi priedušnosť. Ďalej potom kvalitný materiál a celkové pohodlie, ktoré nám topánka poskytuje. Najvhodnejšie sú materiály prírodné, teda koža a priedušné textilné materiály, ktoré sa dobre prispôsobia tvaru nohy. Najdôležitejšie je, aby topánka bola dostatočne široká a zodpovedala tvaru nohy. Topánky radšej skúšajte po stojačky a poobede, keďže chodidlá počas dňa opúchajú. Nevhodné sú syntetické materiály, ktoré pri dlhšej chôdzi spôsobia nepohodlie, pálenie chodidla aj priehlavku.

Vyhláste vojnu poteniu

Pri športovej obuvi často bojujeme s nepríjemným zápachom. Aj tenisky by mali byť vyrobené z ľahkých materiálov, aby sa noha vetrala. Väčšina týchto topánok má vyberateľnú stielku a ideálnym riešením proti zápachu je jedenkrát za týždeň ju vyprať. Topánky často striedajte, aby sa stačili vyvetrať a preschnúť. V uzatvorenej obuvi, a to ani v lodičkách alebo balerínach, nechoďte na boso. Samozrejmosťou je potom osobná hygiena, pravidelné umývanie nôh a výmena ponožiek. Pri výbere ponožiek voľte tie z bavlny či bambusu. Bambusová látka má antibakteriálne vlastnosti, takže zamedzujú vzniku a množeniu baktérií. Navyše má skvelé absorpčné vlastnosti.

Ako predísť zápachu?

Pri nadmernom potení a zápachu nôh je vhodné používať antibakteriálne spreje. Vhodné sú tie, ktoré môžete nastriekať na nohy aj na ponožky. Účinné spreje by mali nie len odstrániť zápach, ale aj obmedziť potenie a udržať obuv mikrobiálne čistú. Nie len že sa už nebudete musieť nikdy hanbiť vyzuť, ale predídete plesniam, kvasinkám a baktériám na nohách aj nechtoch.

odkaz
Simply you, pr, nepouzivat

Účinná pomoc z lekárne

Riešenie ponúka nová zdravotnícka pomôcka CANEZIN spray s antimykotickým a antibakteriálnym účinkom. Široké spektrum aktívnych látok účinne eliminuje baktérie, kvasinky a plesne na nohách aj v obuvi. Tým obmedzuje nadmerné potenie a nepríjemný zápach nôh a obuv udržiava mikrobiálne čistú. Pri pravidelnom používaní funguje Canezin tiež ako prevencia proti opakovanému návratu infekcie kože v oblasti nôh a nechtov. Sprej je možné použiť nie len na nohy, ale aj na ponožky či do obuvi.

chyba