Ako sa naraz zbaviť krátkozrakosti aj astigmatizmu?

Astigmatizmus aj krátkozrakosť sú refrakčné chyby oka. Dajú sa riešiť korekčnými pomôckami, zbaviť sa ich však môžete len operáciou. Málokto tuší, že existujú bezbolestné operačné metódy, ktoré dokážu vyliečiť naraz a natrvalo krátkozrakosť aj astigmatizmus.

09.12.2021 00:00
iclinic, pr, nepouzivat

Dôvody vzniku astigmatizmu a krátkozrakosti sú odlišné. Pri krátkozrakosti (odborne myopia) je dôvodom, že k lomu svetlených lúčov prichádzajúcich do oka dochádza mimo sietnice. Ohnisko je vpredu pred sietnicou a korekčnými pomôckami s mínusovými hodnotami je potrebné ho posunúť smerom dozadu.

Astigmatizmus je refrakčná chyba oka, pri ktorej povrch rohovky nie je rovnomerne polguľovito zakrivený všetkými smermi. Na rozdiel od zdravého oka má oko astigmatika nepravidelný tvar s malou vypuklinou. To je príčinou, že lúče sa nespájajú do jedného ohniska, ale vzniká niekoľko ohnísk. Najčastejšie ide o rohovkový astigmatizmus, poznáme však aj sietnicový či šošovkový.

Pacienti trpiaci astigmatizmom zväčša trpia zároveň aj krátkozrakosťou alebo ďalekozrakosťou.

Korekčné pomôcky a laserová operácia

Astigmatizmus aj krátkozrakosť je možné riešiť korekčnými pomôckami. Krátkozrakosť sa udáva v dioptriách, astigmatizmus v cylindroch. Šošovky pre korekciu krátkozrakosti sa nazývajú konkávne, pre astigmatizmus torické. Pre mnohých ľudí je však používanie korekčných pomôcok obmedzujúce. Okuliare môžu byť až nebezpečné, napríklad pri výkone niektorých povolaní či športov. Čo je však najdôležitejšie, korekčné pomôcky refrakčnú vadu neodstránia, vaše oči nevyliečia.

Jediným spôsobom ako sa navždy zbaviť problémov so zrakom a zároveň aj okuliarov či kontaktných šošoviek je laserová operácia. Moderné operačné metódy sú bezbolestné, s minimálnym rizikom pooperačných komplikácií. Sú vykonávané ambulantne a pacient po ich absolvovaní odchádza domov. V porovnaní so staršími metódami, najnovšie metódy neprebiehajú na povrchu rohovky, ale v jej vnútri. Hĺbkové metódy sú tak k oku výrazne šetrnejšie, vďaka čomu sa vyznačujú kratšou dobou hojenia a rýchlou stabilizáciou­ zraku.

Kým v minulosti sa pri operáciách využíval najmä excimerový laser, ktorý „pálil“ rohovku, v súčasnosti sa používa presnejší a jemnejší femtosekundový laser, prípadne kombinácia oboch.

Z – Lasik

Metóda Z-Lasik je hĺbková metóda, pri ktorej sa využíva excimerový aj femtosekundový laser. Je ňou možné natrvalo odstrániť nielen krátkozrakosť a astigmatizmus, ale aj ďalekozrakosť. Operácia trvá len cca 20 minút. Najskôr sa pomocou mimoriadne presného femtosekundového lasera vytvorí tzv. flap – lamela. Tá sa v ďalšom kroku odklopí a samotná korekcia rohovky sa vykoná pomocou excimerového lasera. Flap po opätovnom priklopení o niekoľko hodín sám priľne k rohovke. Ak sa rozhodnete pre Z – Lasik Premium, k bežným činnostiam sa budete môcť vrátiť spravidla už na ďalší deň po zákroku, k ľahkému športu približne po 10 dňoch a už po približne 3 týždňoch budete môcť vykonávať aj náročnejšie fyzické aktivity bez obmedzení.

O vhodnosti liečby metódou Z-Lasik musí rozhodnúť lekár. Na základe komplexného vyšetrenia zistí, či spĺňate podmienky pre jej absolvovanie. Okrem iného by mal mať pacient od 18 – 40 rokov a minimálne rok trvajúcu stabilnú dioptrickú chybu. Pacient by zároveň nemal mať počas minimálne posledných 12 mesiacov vážnu infekciu či úraz oka a nesmie trpieť ani na autoimunitné ochorenie. Rohovka operovaného oka musí byť bez jaziev a z operácie môže pacienta vylúčiť tiež ťažký syndróm suchého oka.

Ešte dokonalejším variantom je Z- Lasik Z 3D. Na rozdiel od metódy Z-Lasik prebieha v trojdimenzi­onálnom režime a je považovaná za najjemnejšiu, najrýchlejšiu a najpresnejšiu femtolasikovú operáciu súčasnosti.

ReLEx SMILE 3D

Za revolučnú metódu súčasnosti je považovaná ReLEx SMILE 3D. Ako jediná využíva výlučne len femtosekundový laser, vďaka čomu nie je potrebné odklopiť rohovku. Zákrok trvá približne 15 minút, pričom samotné pôsobenie lasera len niekoľko sekúnd. ReLEx SMILE 3D sa vyznačuje najstabilnejšími výsledkami spomedzi všetkých operácií očí s najnižším rizikom pooperačných komplikácií. Touto metódou je možné odstrániť astigmatizmus do 5 cylindrov a krátkozrakosť do –10 dioptrií.

Veľkou výhodou je tiež extrémne rýchle hojenie. Ostrý zrak sa pacientovi vráti ihneď po zákroku. Do práce a k bežným činnostiam je možné sa vrátiť už na ďalší deň po operácii, k ľahším športom do týždňa a ku všetkým ostatným aktivitám vrátane plávania spravidla už o dva týždne po zákroku.

Zistili sme pre vás

Ak rozmýšľate nad bezbolestnou operáciou niektorou z uvedených metód, teraz máte jedinečnú možnosť ušetriť až 1 000 eur. Najkomplexnejšia a najväčšia slovenská sieť očných kliník iClinic má aktuálne výnimočnú akciu, počas ktorej až tisícke svojich klientov daruje zľavu vo výške spomínaných 1 000 eur.

chyba