Ako zvládnuť predvianočný zhon bez stresu a napätia?

Poznáme to asi všetci. Čím sme starší, tým sa menej tešíme na Vianoce. Vieme totiž, čo všetko to obnáša, aby sme svojej rodine pripravili dokonalé Vianoce. Pozrime sa na pár tipov, ako si tohtoročné sviatky užiť bez stresu a napätia.

13.12.2021 00:00
Depress, PR, nepouzivat Foto:

Kde sú tie časy, kedy Vianoce neboli len o darčekoch, koláčoch a umytých oknách? V zhone dnešnej doby sa zabudlo na ich pravý význam. Osláviť sviatočný čas v pokoji a harmónii s rodinou a priateľmi.

Zapojte celú rodinu

Aby vianočné prípravy nepadli ako každý rok len na vás, je dôležité rozdeliť úlohy všetkým členom domácnosti. Nákup stromčeka a kapra dajte na starosť manželovi a deti vám môžu pomôcť s vianočnou výzdobou. Môžete spoločne vytvoriť adventný veniec, lampióny, papierové ozdoby do okien alebo svietniky na štedrovečerný stôl. Staršie deti môžete poveriť uprataním detskej izby alebo vysávaním. Svokra alebo babka vám zasa môžu pomôcť s prípravou štedrovečernej večere a koláče si môžete nechať upiecť u šikovnej cukrárky.

Choďte na darčeky múdro!

Neviete, čo kúpiť manželovi, babke alebo kamarátke na Vianoce? Chcete ich potešiť niečím, čo si skutočne želajú? Navrhnite tento rok rodine a kamarátom, aby vám napísali zoznam 5 vecí, ktoré by si chceli pod stromček. Vy si nejakú vec vyberiete a tú im darujete. Budete mať istotu, že z darčeka nebudú sklamaní, a navyše ich nepripravíte o moment prekvapenia, keďže nebudú vedieť, akú položku zo zoznamu ste vybrali.

Venujte sa viac rodine

Nezabúdajte, že Vianoce sú sviatky pokoja a mieru. Vypnite televízor a počítač, odložte mobil a venujte viac času rodine. Pusťte si vianočné koledy, ozdobte spoločne stromček, choďte sa korčuľovať alebo na prechádzku do prírody. Môžete napríklad dosypať vtákom semienka do kŕmidla v parku alebo zaneste ku krmelcu seno. Na štedrý deň nezabudnite rozkrojiť jablko, či v ňom bude hviezdička. Alebo do večera držte pôst v nádeji, že uvidíte zlaté prasiatko.

Urobte si Vianoce po svojom

Neexistuje žiadny manuál pre Vianoce, a preto záleží iba na vás a vašej rodine, ako vianočné sviatky prežijete. Nemusíte mať kapra ani rybaciu polievku, pokiaľ práve rybe neholdujete. Dajte si pokojne rezeň alebo hrachovú polievku. Nemusíte tráviť Vianoce a Štedrý deň doma. Niekto preferuje Vianoce na horách, iný zasa v teple pri mori. Pod stromčekom nemusí byť halda darčekov. Skúste si darčeky tento rok vyrobiť a namiesto toho venujte peniaze napríklad útulku pre psy alebo detskému domovu.

Myslite na seba

V predvianočnom čase nezabúdajte tiež na svoje potreby. Pre zlepšenie nálady si zájdite do kaderníctva alebo na manikúru. Stretnite sa so starými kamarátmi a vyrazte spolu na vianočné trhy. Odbúrajte stres vo fitku či wellness centre. Kúpte si niečo pekné na seba a dajte deti postrážiť babke a choďte s manželom na nejaký vianočný film do kina.

Čo všetko ovplyvňuje stres?

Stres a zhon pred Vianocami nie je pre ľudské telo dobré, nakoľko nadmerný stres stojí za vznikom množstva civilizačných chorôb. Vyplavovanie stresových hormónov, kortizolu a adrenalínu môže totiž viesť až k chronickým problémom. Nadmerné a dlhodobé vystavovanie stresovým situáciám ale môže spôsobovať i depresiu, úzkosť, nespavosť, migrénu a bolesti hlavy.

Spoľahnite sa na prírodu

Rozhodne nie je dobré utápať stres a zlú náladu v alkohole alebo tučnom a nezdravom jedle. Radšej si doprajte arómaterapiu pomocou éterických olejov. Na zlepšenie nálady je vhodný aj šalviový čaj, medovkový alebo levanduľový olej. Éterické oleje môžeme kvapnúť i do vane a dopriať si relaxačný kúpeľ. Zlepšiť kvalitu spánku a zmierniť stres a napätie vám pomôžu i bylinky, z ktorých si môžete napríklad uvariť čaj. Medzi najúčinnejšie patrí ľubovník, medovka a valeriána lekárska.

Dodajte telu vitamíny

Pre boj so stresom sú dôležité i vitamíny. Väčšina z nás však nedokáže prijímať odporúčané množstvo vitamínov zo stravy, a tak ich musí telu dodať pomocou výživových doplnkov. Kľúčový je pre ľudský organizmus horčík, ktorý je nevyhnutný pre zlepšenie sústredenia a pri zvýšenej fyzickej aktivite. Dôležité sú pre koncentráciu tiež vitamíny skupiny B. Ďalej vitamín C pre podporu energie a omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú nenahraditeľné pre psychiku a duševnú vyrovnanosť.

odkaz
depress, PR, nepouzivat

Prírodný pomocník z lekárne

Pre zlepšenie nálady sa v lekárni poobzerajte po prípravku De-press. Ten obsahuje unikátnu kombináciu bylín na čele s valeriánou lekárskou pre lepšie znášanie stresu a medovky prispievajúcej k celkovému uvoľneniu a pozitívnej nálade. Vzácny šafran tieto účinky synergicky posilňuje, urýchľuje ich nástup a pomáha tak udržiavať dobrú náladu. Súčasťou výživového doplnku je tiež vysoká dávka L-tryptofánu (zdroja tzv. hormónu šťastia), vitamín B6 a horčík pre zníženie únavy a vyčerpania.

chyba