Výpadok príjmu pri onkologickom ochorení môže vykompenzovať pripoistenie

Štatistiky potvrdzujú, že rakovina si nevyberá. Len na Slovensku ročne diagnostikujú približne 30-tisíc nových prípadov. A hoci riziko onkologického ochorenia je možné do určitej miery eliminovať prevenciou a zdravým životným štýlom, počítať s ním rozhodne treba.

30.11.2021 00:00
KP, PR, nepouzivat Foto:

Rakovinu neprechodíte ako chrípku

Každý, kto sa osobne či sprostredkovane stretol s diagnózou „rakovina“ potvrdí, že takáto správa otrasie bežným životom až v jeho základoch. Pár týždňov ušetrenej dovolenky na liečbu v drvivej väčšine prípadov nestačí, takže výpadok príjmu býva v poradí ďalšou komplikáciou, ktoré toto náročné obdobie sprevádzajú. „Priebeh liečby je, samozrejme, individuálny, rádovo trvá týždne a mesiace. Niekedy pacient dochádza na chemoterapiu v týždňových intervaloch, inokedy v trojtýždňových. Na platenej PN môže byť maximálne rok. Ak liečba trvá dlhšie a nemôže sa vrátiť do práce, odchádza na invalidný dôchodok,“ hovorí Eva Bacigalová, predsedníčka združenia OZ Amazonky, ktoré pomáha ženám s rakovinou prsníka a angažuje sa v oblasti osvety. Diagnózu zažila aj na vlastnej koži, nehovoriac o tom, že osobných príbehov ďalších žien pozná stovky. „Dnes už nie sú výnimkou ani mladé ženy, ktoré sa o diagnóze dozvedia počas tehotenstva či kojenia. Pokiaľ ide o financie, mladšie ročníky znevýhodňuje fakt, že majú málo odpracovaných rokov. Štyridsiatničky sú zase neraz samoživiteľky, a tak okrem choroby musia riešiť celú domácnosť aj deti,“ hovorí.

Účty treba platiť

Hoci je liečba rakoviny plne hradená zo zdravotného poistenia, bežné životné náklady a splátky úverov treba platiť aj naďalej. Dlhodobá PN či invalidný dôchodok od štátu často ani zďaleka nepokryjú štandard, na aký bol človek zvyknutý. „Liečba má veľa vedľajších účinkov a vo všeobecnosti je pre onkologického pacienta najdôležitejšie posilňovať imunitu. Je preto normálne, že výdavky na rôzne výživové doplnky – samozrejme, hovorím o tých, ktoré pacient konzultuje s lekárom – alebo na kvalitnú zdravú stravu, ovocie, zeleninu porastú,“ hovorí E. Bacigalová o vlastnej skúsenosti a dodáva: „Mne v tejto situácii veľmi pomohlo pripoistenie kritických chorôb, z ktorého mi poisťovňa vyplatila dohodnutú poistnú sumu. Iróniou však je, že asi rok pred diagnostikovaním nádoru mi kamarátka ponúkala poistenie špeciálne pre prípad karcinómu prsníka. Doslova som to odsabotovala v presvedčení, že mňa sa to netýka.“

Foto: AdobeStock
KP, PR, nepouzivat

Pomôže aj deťom

Poistenie kritických chorôb je už dlhé roky súčasťou pripoistení k životnému poisteniu, no dopyt rastie špeciálne po pripoistení onkologických chorôb, ktoré spomedzi nich štatisticky čoraz výraznejšie vyčnievajú. Radí Beata Vojtechová, riaditeľka úseku poistenia osôb z KOMUNÁLNEJ poisťovne: Poistenie onkologických chorôb je určené pre ľudí vo veku 18–55 rokov, ktorí si chcú zabezpečiť poistnú ochranu v prípade diagnostikovania onkologického ochorenia a pre prípad neočakávaných výdavkov súvisiacich s jeho liečbou. Pripoistenie môže byť uzatvorené ako súčasť už existujúceho alebo nového životného poistenia Provital Partner a Provital Invest a pokrýva všetky onkologické ochorenia zhubného charakteru. Poistné plnenie je nárokovateľné už pri diagnostikovaní ochorenia.“ Benefitom k pripoisteniu je v KOMUNÁLNEJ poisťovni aj poistná ochrana pre deti poisteného. Tie majú v prípade diagnostikovania invazívneho štádia onkologického ochorenia u poisteného rodiča nárok na 30 % z poistnej sumy, maximálne však 10-tisíc eur v súčte na všetky deti.

Čím skôr, tým lacnejšie

Výška poistného závisí od vstupného veku a poistnej sumy. Ak sa chce poistiť 20-ročný človek na maximálnu poistnú sumu 50-tisíc eur na dobu 20 rokov, mesačne zaplatí poistné približne 13 eur a toto poistné zostáva nezmenené až do konca trvania poistenia. Ak na poistenie onkologických chorôb začne myslieť človek až okolo 40-tky, musí pri rovnakej poistnej sume počítať s trojnásobkom poistného. Samozrejme, poistnú sumu si môžete zvoliť aj nižšiu. Minimálna je 5-tisíc eur, čo predstavuje okolo 1 eura mesačne na poistnom pre dvadsiatnika alebo 4 eurá mesačne pre štyridsiatnika. Bez ohľadu na vek alebo fakt, či už máte životné poistenie uzatvorené, pri pripoistení onkologických chorôb je potrebné počítať s tzv. čakacou dobou 6 mesiacov od uzatvorenia pripoistenia. Ak by bolo onkologické ochorenie diagnostikované počas tohto obdobia, nárok na poistné plnenie nevzniká a poistníkovi sa vracia celé zaplatené poistné znížené maximálne o 10%.

chyba