Akné naše každodenné

Keď sa povie akné, väčšine ľudí si vybaví puberťák s vyrážkami. Je pravdou, že tento problém najčastejšie postihuje dospievajúcu mládež. Ale trpia ním aj mnohí dospelí či dokonca novorodenci.

13.10.2021 00:00
Spiridea, PR, nepouzivat

Je naozaj akné problémom najmä mladých?

Hovorí sa, že akné je ochorením najmä mladších ročníkov. Je to pravda, pretože sa vyskytuje v nejakej forme u 85% osôb vo veku 11–30 rokov. Napriek tomu sa však vyskytujú aj prípady u dospelých (3% u osôb nad 30 rokov). Ochorenie okrem estetickej stránky môže negatívne vplývať aj na psychiku pacienta. Dlho trvajúce viditeľné prejavy akné môžu spôsobiť psychickú traumu či dokonca až sociálnu izoláciu. Neliečené alebo nesprávne liečené akné môže na koži zanechať permanentné jazvy a prehĺbiť psychické problémy. Preto ho netreba podceňovať a s liečbou začať čo najskôr.

Spiridea, PR, nepouzivat

Ako sa starať o pokožku s akné?

Pre udržanie ochorenia „pod kontrolou“ je potrebný komplexný prístup v režime pacienta. V závislosti od klinických prejavov sa kombinuje systémová terapia s lokálnou, pravidelné čistenie a hydratácia kože vhodnou dermokozmetikou, prípadne psychoterapia. Dobre zvolená a pravidelná starostlivosť vedie vo väčšine prípadov k potlačeniu prejavov ochorenia a udržaniu stavu remisie. Nemenej dôležitými faktormi zvládnutia ochorenia a udržania zdravej pleti je zdravá strava, zdravý životný štýl a vylúčenie faktorov, ktoré nepriaznivo prispievajú k zhoršeniu stavu kože.

Starostlivosť o akné môžete podporiť aj výživovými doplnkami s priaznivým efektom na pleť. Priaznivo na pleť pôsobia probiotiká, vitamíny a minerály – predovšetkým provitamíny A, niektoré vitamíny skupiny B a zinok.

Spiridea, PR, nepouzivat

Lekárom predpísaná liečba a každodenné šetrné čistenie pleti vedie k odstráneniu nadbytočného nahromadeného kožného mazu. Čistenie musí byť účinné – dostatočne hĺbkové, ale zároveň jemné, aby nespôsobilo ďalšie podráždenie pleti. Platí jednoduché pravidlo, len čistá pleť je aj zdravá pleť. Postup správneho čistenia pleti závisí predovšetkým od jej typu, ktorému prispôsobíme vhodne zvolený kozmetický prípravok.

Na každodenné ošetrovanie aknóznej a citlivej pleti so sklonom k začervenaniu a vyrážkam siahnite po dlho očakávanom produktovom rade s krycím efektom – AC-color®. Ide o kozmetické produkty najvyššej farmaceutickej kvality, ktoré sú vyrobené na Slovensku.

Spiridea, PR, nepouzivat

AC-color® (light) krémpasta je krycia farebne tónovaná krémpasta, ktorá rovnomerne a efektívne prekrýva nedokonalosti pleti a nezaťažuje pokožku. Obsahuje klotrimazol, ktorý pôsobí proti množeniu baktérií a kvasiniek. Je tónovaná železitými pigmentami, dostupná v 2 navzájom miešateľných odtieňoch- AC-color krémpasta a AC-color krémpasta light. Vzájomne sú kompatibilné a je ich možné spolu miešať pre vytvorenie požadovaného farebného odtieňa. Má jemnú kvetinovú vôňu ruží, je však bez pridaného parfumu, môžu ju používať deti od 9 rokov. Galenická forma je obohatená o prospešnú inovatívnu látku Zemea®, ktorá je výborne tolerovaná, nedráždi, zabezpečuje dlhodobú hydratáciu.

AC-color kúpite na spiridea.com alebo v každej dobrej lekárni.

chyba