Doby hory v zdraví

Každý z nás sa príležitostne vyberie do prírody na kratšiu prechádzku alebo si len tak do prírody vyčistiť hlavu. Každopádne nájdu sa medzi nami i takí, ktorí preferujú náročnejšie túry alebo kemping v prírode. Pred tým, ako sa do prírody vydáte, by ste dostatočnú prípravu nemali podceňovať. Nech sa páči, zopár tipov, čo si istotne pribaliť do batohu.

24.08.2021 00:00
SITA, PR, nepoužívať Foto:

Pre ľudské telo je najprirodzenejší pohyb chôdza. Nevyčerpateľný zdroj energie, dobrej nálady, čerstvého vzduchu je príroda. Oba výrazy možno spojiť v jedno a to je turistika. Aktivita, ktorá nám umožňuje športovať, spaľovať kalórie a zároveň vidieť svet z inej perspektívy, v kontraste s našimi uponáhľanými životmi. Aby sme si však pobyt v prírode dokonale vychutnali a oddych sa nezmenil na nepríjemný boj, je potrebné si niekoľko vecí naplánovať vopred. Medzi nimi najmä dôkladné zabezpečenie príjmu potravy a dodržanie dostatočného pitného režimu.

Byť vhodne pripravený či zbalený na turistiku znamená nájsť ideálny kompromis medzi všetkým potrebným, v čo najľahlšej a najmenšej forme. Zároveň je veľmi dôležité, aby išlo o kombináciu potravín, ktoré zaženú hlad, no zároveň sa po nich nebudeme cítiť ťažko, pretože sotva by sa niekomu dobre kráčalo s ťažkým plným žalúdkom. Taký klasický "lepeňák“ či chlebík s rezňom môže znieť fajn, ak sa však dostavia nevoľnosti, nezostanú nám na našu "výpravu“ práve najkrajšie spomienky.

Zanietení turisti istotne ocenia rýchlu prípravu a výživné zloženie 100 % prírodných instantných polievok od Kompavy. Príprava Fit Soups je jednoduchá – stačí otvoriť sáčok, zmes vysypať do hrnčeka, zaliať horúcovou vodou a vychutnať si chutný hovädzí vývar plný bielkovín (až 28 g) uprostred hôr. Na svoje si prídu vegan nadšenci s príchuťou FitSoups – hrášok. Obsahujú MCT tuky, ktoré zasýtia na dlhšiu dobu, slúžia ako okamžitý zdroj energie vzhľadom na ich rýchly transport do krvného obehu a stabilizujú hladinu krvného cukru, tým že neprodukujú tvorbu inzulínu.

Foto: AdobeStock
SITA, PR, nepoužívať

Každý z nás určite okúsil pocit túžby siahnuť si na vlastné dno, cieľ však vôbec nemusí byť v nedohľadne. Vtedy naše odhodlanie dokážu naozaj účinne podporiť tyčinky 3 EnergyBar, ktoré majú hneď niekoľko benefitov – sú malé, chutné, sladké a dodajú nám okamžitú energiu na ceste do cieľa. Cereálna tyčinka je dostupná v 3 rôznych príchutiach lahodného želé a delikátnej polevy. Obohatená o aktívne látky zabezpečujúce rýchle obnovenie energetických zdrojov ako napr. taurín, inozín či l-karnitín, vitamíny a minerály. Nápomocný môže byť tiež energetický gél K4 Power Gel s okamžitým nástupom energie a NO efektom, ktorý zvýši a uľahčí výkon.

Počas turistiky je tiež dôležité postupovať takým tempom, aby došlo k rovnomernému rozloženiu síl. Energiu totiž nepotrebujeme len na výstup za nezabudnuteľnými výhľadmi, ale aj na bezpečný a bezproblémový zostup. Množstvo turistov sa pri zostupe sťažuje na bolesti kolien, poznáte tento pocit aj Vy? Nápomocná Vám môže byť kĺbová výživa Gelo-3-Complex alebo kĺbové tyčinky JointBar pre zdravie kĺbov a spojivového tkaniva. Byť pripravený na turistiku sa vypláca, preto je vhodné mať kĺby ešte pred sezónou v poriadku.

V neposlednom rade netreba zabúdať na pitný režim. Dehydratácia je nebezpečná a závraty vo výškach nie sú práve príjemné a ľahko zvládnuteľné. Netreba čakať na smäd, ten totiž nie je správnym ukazovateľom nedostatku tekutín. Objavuje sa až pri 2 % a vyšších stratách vody v organizme. Netreba však zabúdať ani na minerály a vitamíny, ktoré naše telo stráca počas celej túry najmä prostredníctom potenia sa. Hypotonický nápoj HypoFitje tou správnou hydratáciou pre zaťažovaný organizmus. Vďaka obsahu vitamínov, minerálov a prírodných extraktov pôsobí antioxidačne a pomáha predchádzať svalovým kŕčom a zároveň poskytuje príval energie vďaka obsahu glukózy a maltodextrínu.

Pýcha predchádza pád, preto sa treba mať pri zdolávaní horských výšin rešpekt a prikladať dôležitosť nie len dôkladnému naplánovaniu trasy, ale i výžive a rozumne hospodáriť s energiou. K rýchlej regenerácii po náročnej turistike účinne napomôžu instantné rastlinné aminokyseliny K4 Power BCAA 4:1:1. Zabezpečia aby ste mohli na druhý deň ráno vstať s postele bez bolesti svalov a svalovici.

Mnoho síl na cestách!

chyba