Aj s astmou môžete slobodne dýchať

Astma je civilizačné ochorenie, ktorým trpí na Slovensku viac ako 115 000 ľudí. Patríte k nim? Poradíme vám, ako zistiť, či ju máte pod kontrolou.

12.07.2021 00:00
digiline, PR článok, reklama, nepoužívať

Čo je astma?

Astma (lat. Asthma Bronchiale) je chronické zápalové ochorenie, ktoré sa manifestuje prostredníctvom astmatických záchvatov, sprevádzaných náhlym zúžením dýchacích ciest. Tie bránia vo výdychu a následnému nádychu, čím znižujú kapacitu vzduchu v pľúcach.

Ako astma vzniká?

Príčiny vzniku astmy sú rôzne.

U detí sú najčastejšou príčinou vírusové infekcie, neskôr sa môžu pridať alergické reakcie, ktoré oslabujú nielen dýchacie cesty, ale aj celkový imunitný systém.

Alergie sú častým dôvodom vzniku astmy aj v dospelosti, no pomerne veľkú časť prípadov majú na svedomí iné príčiny, ako napr. špecifické imunitné mechanizmy. Poznáme tiež nealergickú, ponámahovú či profesnú astma, ktorá súvisí napríklad s prácou v extrémne prašnom, či inak škodlivom prostredí.

Medzi dôležité faktory patria tiež genetická predispozícia, znečistenie životného prostredia, ale aj hormonálne zmeny či stres.

Ako sa astma prejavuje?

Základom klinických príznakov astmy je chronický zápal dýchacích ciest, ktorý sa prejavuje ich zúženým a nadmernou tvorbou hlienu.

Medzi hlavné príznaky patria sťažené dýchanie (nazývané tiež dýchavica alebo dyspnoe), úporný kašeľ, pískanie (hlavne pri výdychu) a pocit tiesne na hrudi.

Spúšťačom astmatických záchvatov sú najčastejšie faktory ako kontakt s určitým alergénom, vírusová infekcia, fyzická námaha, cigaretový dym, ale aj stres. Často tiež vznikajú spontánne a neočakávane, napr. v noci.

Dá sa astma vyliečiť?

Žiaľ, súčasná medicína nevie astmu vyliečiť, avšak dokáže ochorenie zmierniť a regulovať natoľko, že pacient môže viesť plnohodnotný život.

Neodmysliteľnou pomôckou pri liečbe astmy je pľúcny inhalátor, ktorý zabezpečuje účinný prísun liečivej látky do dýchacích ciest.

Pľúcny inhalátor zväčša obsahuje kombináciu inhalačných kortikoidov a dlhodobo pôsobiacich betaadrenergík.

Prečo je dôležitá mať astmu pod kontrolou?

Treba mať na pamäti, že zápal je v dýchacích cestách neustály prítomný, aj keď astmatik nemá žiadne príznaky. Preto je potrebné pravidelne a dlhodobo užívať lieky, ktoré udržiavajú zápal pod kontrolou.

Ak je zápal neliečený a zanedbaný, vedie k postupnej prestavbe dýchacích ciest a postupnému zhoršovaniu ochorenia a jeho klinických príznakov. Tie môžu mať veľmi vážne a v krajných prípadoch až fatálne dôsledky. Inými slovami, z kontrolovanej astmy sa stane nekontrolovaná.

Ako predísť vzniku nekontrolovanej astmy?

V prvom rade je nutné dôsledne dodržiavať liečebný plán a pokyny vášho odborného lekára.

Taktiež je dôležité eliminovať riziko vystavenia sa spúšťačom vo svojom okolí. Na priebeh vášho ochorenia môžu mať vplyv aj ďalšie faktory ako počasie alebo potraviny, ktoré konzumujete.

V neposlednom rade je dôležitá primerane zvolená fyzická aktivita.

Tá posilňuje váš imunitný systém a mýtus, že astmatici nemôžu športovať je už dávno vyvrátený. Astmatikov by ste našli dokonca aj medzi vrcholovými športovcami. Samozrejmosťou je dostatok spánku a pohybu.

Dodržiavajte liečbu, nech môžete slobodne dýchať

Ak máte subjektívny pocit, že sa váš stav zlepšil, znamená to, že predpísaná liečba zaberá a zápal sa podarilo dostať pod kontrolu. Vtedy postačí len dodržiavať liečbu a môžete viesť v podstate normálny, plnohodnotný život.

Mnohí astmatici sa však so svojou chorobou zžijú natoľko, že často prehliadnu prípadné varovné príznaky jej zhoršenia. Preto je dôležité, aby ste stav svojej astmy nepodceňovali. To či máte svoju astmu pod kontrolou, si môžete overiť jednoducho aj z pohodlia domova prostredníctvom krátkeho testu na www.slovenskypacient.sk. A nezabúdajte – aj pri astme platí, že najúčinnejší liek je naša zodpovednosť.

SK2106100337

chyba