3 poranenia, ktoré sa dejú každému z nás a zabúdame ich ošetriť

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme vytvoriť bezpečné domáce prostredie, k rôznym malým i väčším nehodám môže dôjsť kedykoľvek.

29.06.2021 00:00
fidia, pr clanok, reklama, nepouzivat Foto:

Toto sú 3 typické domáce nehody, ktoré sa nám stávajú najčastejšie:

Popáleniny

Drobné popáleniny, všeobecne známe ako popáleniny I. a II. stupňa, sú častokrát zapríčinené pri každodenných činnostiach. Stačí, keď sa pri varení nechtiac dotkneš žeravej panvice či hrnca holou rukou alebo sa obleješ horúcim nápojom. Takýchto príkladov je oveľa viac, napríklad aj žehlenie (oblečenia alebo vlasov) sa vie premeniť na nešťastie. A táto banalita ti nakoniec môže spôsobiť popáleniny.

Tie by sa mali následne držať desať minút pod studenou tečúcou vodou, až kým nie je cítiť ústup bolesti. Ideálne je mať v lekárničke sterilnú gázu alebo čistú tkaninu na prekrytie popáleniny, aby sa do nej nedostali nečistoty. Cez porušenú kožu môžu do rany preniknúť baktérie, čím vzniká riziko infekcie. Tej môžeš predísť použitím napríklad Bionect Plus krému. Vďaka kyseline hyalurónovej vytvára ideálne podmienky pre zlepšenie hojenia. V prípade závažných popálenín treba však navštíviť už lekára.

Foto: Pexels/ Amina Filkins
fidia, pr clanok, reklama, nepouzivat

Porezanie

Akýkoľvek rez predstavuje trochu krvi. Najprv stlačením rany zastavíš krvácanie, následne je treba naniesť antiseptikum. Pre zabránenie zápalu a rizika infekcie siahni po prípravku s obsahom kyseliny hyalurónovej a metalického striebra. Posúdenie situácie tu je obzvlášť dôležité, či rana nebude potrebovať stehy. Také rozbité sklo môže spôsobiť vážne rezy.

Pády a odreniny

Pády zažívajú ľudia všetkých vekových skupín, ale najviac malinké deti a tí starší z nás. Niekedy sa stačí len oprášiť a ide sa ďalej. Ale aj malý pád môže viesť k nepríjemným a škaredým poraneniam. Aplikovaním studeného balíčka (aj mrazeného hrášku) pomôžeš znížiť opuch a nanesením hojivého krému urýchliť liečbu. Niekedy môžu silné podliatiny skrývať závažnejšie problémy, ako sú zlomeniny, takže ak je pohyb končatiny extrémne bolestivý, obmedzený či nemožný, je potrebné znovu vyhľadať lekára.

chyba