Očkovanie: Ťažko chorí sa objednajú skôr a bez nervov

Župy môžu využívať nový elektronický systém objednávania na očkovanie proti covidu-19. Ťažko chorí sa dostanú na rad skôr a vakcíny nevyjdú nazmar.

02.04.2021 00:00
Dovera, PR článok, reklama, nepoužívať

Nový elektronický systém vyvinula súkromná zdravotná poisťovňa s cieľom pomôcť krajom napĺňať kapacity ich očkovacích centier a tiež pacientom so závažnými chorobami dostať sa k očkovaniu čo najskôr.

Ako prví ho vyskúšali poistenci Dôvery so sklerózou multiplex z Bratislavského kraja. Aktuálne ho môžu využiť už aj onkologickí pacienti, ľudia po transplantáciách a ďalší s ťažkými chorobami. Dôvera svoj systém zadarmo ponúkla už všetkým župám. „Sme presvedčení, že pri očkovaní je okrem veku dôležité prihliadať aj na zdravotný stav pacientov. Je v našom záujme chrániť tých najzraniteľnej­ších,“ vysvetlil generálny riaditeľ poisťovne Martin Kultan.

Systém sa osvedčil

Dôvera vie svojím objednávaním osloviť tisícky pacientov vo všetkých VÚC bez toho, aby ich obvolávala telefónom. Ten využíva iba v prípadoch, keď jej poistenci nemajú e-mail alebo si nevedia termín „vyklikať“ sami. Rozbieha už aj spoluprácu pri očkovaní s nemocnicami.

„Obzvlášť nás potešilo, že v Dôvere už mali pripravené riešenie, ktorým dokázali zautomatizovať napĺňanie zoznamov náhradníkov,“ reagoval Tomáš Szalay, lekár Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Funguje to tak, že župa vyčlení pre poisťovňu presný počet termínov na očkovanie. Dôvera rozošle e-mail s ponukou na očkovanie tým svojim poistencom, pre ktorých je takáto vakcína vhodná a zároveň patria do najviac ohrozenej skupiny. Ak majú o očkovanie záujem, kliknú na odkaz, ktorý nájdu v e-maile a sami si v online formulári vyberú vyhovujúci termín očkovania. Následne im príde potvrdzujúca sms a deň pred termínom im ho pripomenie ďalšia správa.

Kto nechce, nemusí

Elektronický systém umožňuje nielen zaregistrovať sa na očkovanie, ale napríklad aj oznámiť poisťovni, že pacient sa chce najskôr poradiť so svojím lekárom. V takom prípade ho poisťovňa bude opäť kontaktovať neskôr. Takisto jej môže dať vedieť, že má záujem o inú vakcínu. O druhu použitej očkovacej látky rozhoduje lekár.

„Objednávkový systém, ktorý ponúkame našim poistencom, je doplnkom k štátnemu objednávkovému systému. Ak pacient odmietne náš systém, môže využiť štátny,“ zdôraznil Martin Kultan.

chyba