Trpíte histamínovou intoleranciou? Čo treba robiť?

24.04.2020 12:40
sita, PR článok, nepoužívať Foto:

O histamínovej intolerancii (HIT) počujeme v poslednej dobe čoraz častejšie a pritom stále mnohí nevedia o čo presne ide. Žiaľ pravda je taká, že toto ochorenie nie je ešte úplne preskúmané, preto ani lekári v niektorých prípadoch mnohokrát nevedia pomôcť.

Dnes už však vieme, že histamínová intolerancia, čiže neznášanlivosť histamínu, znamená nedostatočnú schopnosť organizmu odbúravať histamín. Ide vlastne o nerovnováhu nahromadeného histamínu a jeho degradácie. Organizmus nie je schopný dostatočne rýchlo a účinne odbúrať histamín prijatý v strave. Telo na zvýšené množstvo histamínu reaguje príznakmi podobnými alergii, pričom sa nejedná o skutočnú alergiu, ale o neznášanlivosť.

Foto: Freepik
sita, PR článok, nepoužívať

Aj keď HIT a alergia majú toho veľa spoločného, ich pôvod je celkom iný. U alergie ide o precitlivenosť sprostredkovanú imunitným systémom a u HIT o nedostatočnú funkčnosť enzýmov, ktoré histamín odbúravajú. Enzýmy sú biologické katalyzátory podporujúce rýchlejšie trávenie. Taktiež platí, že kým alergici môžu reagovať aj na stopové prvky (napr. orechy, sója, lepok,…), pri HIT sa často pri malom množstve reakcia nedostaví. Len treba dávať pozor, aby to nebolo príliš často.

Pri histamínovej intolerancii v zásade platí, aby ste sa vyhli polotovarom, spracovaným potravinám či potravinám s éčkami. Ďalej je veľmi dôležitá čerstvosť. Je potrebné nakupovať kvalitné a čerstvé potraviny, ide najmä o mäso, ryby, mliečne výrobky alebo vajcia. Taktiež sa treba vyhnúť prezretiu ovocia či zeleniny. Treba ich konzumovať vždy akurát dozreté.
Foto: SHUTTERSTOCK
sita, PR článok, nepoužívať

Čo treba robiť?

Jedným z prvých krokov pre mnohých ľudí je histamínová diéta. Všetky potraviny s vysokým obsahom histamínu sa z diéty odstraňujú počas jedného až troch mesiacov, aby sa zistilo, či sa príznaky zlepšujú. Na orientáciu môže poslúžiť zoznam potravín pritom nemusia obsahovať vysoké množstvá histamínu, ale po ich konzumácii podporujú v ľudskom organizme jeho uvoľňovanie. Neznamená to však, že u každého je potrebné vylúčenie všetkých uvedených potravín.

Z jedálnička by ste mali vylúčiť tieto potraviny: fermentované mliečne výrobky (najmä plesňové syry), acidofilné mlieko a probiotické jogurty, citrusy, bobuľové ovocie, banány, droždie, polotovary a konzervované potraviny, kyslú kapustu a všetky kvasené potraviny, majonézu, tatársku omáčku. Kečup, horčicu, špenát, rajčiny, baklažán, avokádo, vaječný bielok (u niektorých ľudí môže stimulovať tvorbu histamínu), údené, fermentované mäso, ryby, kávu, čaj, kakao, čokoládu, alkohol, červené víno, sekt a kvasinkové pivo.

Pri nízkohistamínovej diéte sú vhodné čerstvo uvarené mäso, hydina, ryby, vajcia, (žĺtka), bezlepková ryža, quinoa, kukuričná kaša, čerstvé ovocie – jablko, hrozno, kivi, mango, hruška, melón, čerstvá zelenina – špargľa, cukina, rebarbora, uhorka, reďkovka, paprika, pór, fenikel, petržlen, kaleráb, cibuľa (v malom množstve), čisté arašidové maslo, mandľové, kokosové, konopné a ryžové mlieka, olivový a kokosový olej na varenie.

Každý histaminik potvrdí, že má obdobia, kedy musí dodržiavať prísnejšiu diétu a obdobia s menej prísnou diétou. HIT býva tiež často spojená napríklad s laktózovou intoleranciou, či celiakiou. Na podporu funkcie tráviaceho systému je tiež vhodný aj výživový doplnok FytoEnzyme Complexobsahom tráviacich enzýmov, ktorý má špecifický a širokospektrálny účinok spolu s doplnkom výživy s obsahom DAO. Niektoré vedecké štúdií zistili, že vysoké dávky vitamínu C dokážu urýchliť rozklad histamínu a znížiť jeho tvorbu. Ideálne ho prijímať v niekoľkých menších dávkach denne.

Najdôležitejšia je správna a včasná diagnostika. Liečba býva celoživotná a zahŕňa vhodnú diétu, v ťažších prípadoch medikamentóznu liečbu.

chyba