10 tipov na ochranu vášho domova pred vírusmi

Väčšina vírusov vstupuje do tela pomocou vzdušných kvapôčok. Keď však vzduch v miestnosti dobre cirkuluje, časť patogénnych mikróbov ide von, čo znižuje riziko vášho ochorenia, ak zostanete za dverami svojho domu. Žiaľ, väčšiny vírusov a mikróbov sa len tak jednoducho pravidelným vetraním alebo čistením vzduchu nezbavíte, pretože mnohé z nich sa usádzajú na povrchoch spolu s okolitým prachom. Preto, aby ste predišli zdravotným problémom, oplatí sa chrániť váš domov pred vírusmi a baktériami vopred.

12.03.2020 08:30
Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Ako to docieliť? Pravidelným čistením priestorov a dodržiavaním hygieny všetkých členov domácnosti. Pozrieme sa na to, čo všetko je v tomto smere dôležité, a ako môžete pritom spojiť takúto prevenciu s jarným upratovaním.

Mokré čistenie

Ako sme už spomínali, okrem vzduchu, sa veľmi veľa vírusov a mikróbov nachádza aj na rôznych povrchov v našom interiéri. V podobe neviditeľného prachu tak môžu byť pre naše zdravie veľkou hrozbou.

Preto by sa mokré čistenie malo robiť najmenej dvakrát týždenne. Na kvalitné čistenie moderných plastových okien a iných častí domu potrebujete antibakteriálnu tekutinu alebo sprej na nábytok, ktorý sa používa na tie povrchy, ktoré sa nedajú navlhčiť.

Ak také prostriedky nemáte k dispozícii, môžete použiť roztok 9 %octu v pomere dvoch polievkových lyžíc na liter vody. Okrem toho sa na dezinfekciu povrchov môžu použiť aj rôzne éterické oleje s antimikrobiálnym účinkom. Patria sem oleje z tymiánu, eukalyptu, mäty piepornej, borovice alebo rozmarínu. Zabíjajú všetky druhy stafylokokov a streptokokov a pomáhajú ničiť plesne.

Využite na čistenie výškové práce

Prach, baktérie a nečistoty, ktoré sa neskôr môžu rozniesť do vzduchu v celej miestnosti, sa často usádzajú na nedostupných miestach a povrchoch. Ak také máte a už dlhšiu dobu ostali bez povšimnutia, využite na ich čistenie kompletný servis dobrých výškových prác.

Foto: kurhan/Shutterstock.com
seocentrum, PR článok, nepoužívať

Čo budete potrebovať na čistenie

Domáce rukavice z gumy, vinylu alebo latexu – sú potrebné na ochranu rúk pred baktériami a agresívnymi chemikáliami. Po vyčistení ich vyhoďte do koša – aby sa infekcia nerozšírila po celom dome.
Horúca voda a antibakteriálna tekutina na umývanie riadu.
Antibakteriálny sprej na nábytok a iné predmety, ktoré sa nedajú navlhčiť vodou.
Roztok octu – kyseliny octovej je účinný proti mnohým patogénom infekčných chorôb.
Éterické oleje s antimikrobiálnym účinkom.
Koncentrovaný dezinfekčný prostriedok, ktorý obsahuje fenol alebo chlór, na ošetrenie proti rotavírusovej alebo norovírusovej infekcii a gél na báze peroxidu vodíka na ochranu pred vírusom chrípky.

Vždy si umývajte ruky

Dotkli ste sa tovaru na poličke v obchode, vzali si telefón do rúk, ktorý potom priložili k svojej tvári? Takéto kroky sa môžu pri nedostatočnej hygiene rúk postarať o vašu dvojtýždňovú odstávku a zhoršenie výplaty. Pravidelné umývanie rúk je najúčinnejším spôsobom riešenia všetkých druhov infekcií. Chrípka a nachladnutie tak nemusia mať šancu.

Nezabudnite na kľučky dverí a skrinky

Nakoľko sa pohybujeme vo veľkej spoločnosti niekoľkých ľudí, v práci, obchode alebo iných zariadeniach, kam má prístup široká verejnosť, hygiena našich rúk nestačí. Povrchy, s ktorými pri takomto spôsobe života prichádzame do kontaktu sú nedostatočne chránené a čistené, a preto môžu byť zdrojom nákazy.

Vyhnúť sa jej môžete tým, že ostanete v prípade vypuknutia epidémie radšej doma alebo budete mať v taške antibakteriálny prostriedok na očistenie rúk.

Výnimkou ale nie je ani váš dom, preto pri čistení interiéru v období vysokého rizika infekcie nezabudnite na očistenie rukoväte skriniek, dverí, kovaní a zábradlia originálneho schodišťa. Môžete použiť dezinfekčné utierky, alkohol alebo mydlo na pranie.

Nikdy nedávajte tašku alebo batoh na podlahu

Ak sa nachádzate mimo domu, nepokladajte na podlahu alebo zem tašky, batohy a ani iné osobné veci. To je doslova pozvánka pre baktérie, aby prišli do vášho domu, ktoré počas chrípkovej epidémie naberajú na sile.

Rozdeľte si zubné kefky

Ak je niekto z vašej rodiny chorý, dobrým riešením je oddelenie zubnej kefky od ostatných. Môžete tiež použiť na tento účel jednotlivé plastové obaly. Ani si neviete predstaviť, koľko baktérií je možné prenášať pomocou kefiek uložených v jednom pohári.

Sledujte varovné signály

Vírusy sa zvyčajne množia jednoducho a rýchlo. Navyše, ako tvrdia lekári, nemusíte mať ani horúčku. Únava, bolesť svalov, zvracanie alebo hnačka môžu naznačovať začiatok ochorenia. Buďte preto v týchto časoch ostražití a viac sa sledujte. O to viac, ak máte oslabenú imunitu alebo iné chronické ochorenie.

Nepoužívajte telefón na toalete

Aj keď je to dnes pre nás jedno z najdôležitejších zariadení v živote, v rámci prevencie by sme si mali uvedomiť, kde všade ho chceme používať. Podľa posledných štúdií je až 16 % smartfónov infikovaných baktériami a výkalmi z toalety. Aj na telefón a jeho čistenie existuje množstvo prostriedkov, preto sa ich nebojte občas nimi prebehnúť.

Nechoďte do domu v topánkach

Zabudli ste na niečo, no stojíte už oblečení a obutí pri dverách? Nebuďte leniví vyzuť si pred vstupom do interiéru topánky. Podrážka topánky je skutočne živnou pôdou pre infekciu.

Nejedzte pri počítači

Neveríte tomu, ale váš počítačový alebo pracovný stôl je neuveriteľne špinavé miesto. Vzdajte sa preto zvyku jesť mimo kuchyne, najmä počas jesenného a zimného obdobia, a robiť si z pracoviska jedáleň.

Jedzte viac mliečnych výrobkov

Probiotiká vo fermentovaných mliečnych výrobkoch môžu pomôcť telu chrániť sa pred vonkajšími infekciami.

Vymeňte posteľnú bielizeň každé 2 týždne

V plachtách a vankúšoch sa hromadí veľa potu, ktorý počas spánku stratíte. A práve to je vynikajúce médium na množenie patogénnych mikroorganizmov. Včasná výmena posteľnej bielizne je ďalším plusom na ochranu vášho tela.

Sledujte svoje zvieratá

Počas chrípkovej sezóny by ste mali lepšie sledovať aj tých domácich miláčikov, ktorí navštívia ulicu a v zápätí sa vrátia k vám domov. Nečistoty, ktoré zostávajú na labkách a srsti, sa šíria po celom dome a môžu spôsobiť prenos vírusov.

Buďte obozretní a dbajte na svoju imunitu, o ktorú sa môže postarať aj vďaka čistému domovu.

chyba