Dokážu prípravky s kolagénom odstrániť vrásky?

Určite vám to znie povedome: Ste v lekárni a hľadíte na obrovskú a mätúcu škálu kolagénových doplnkov, ktoré všetky vychvaľujú svoje zázračné účinky pre zdravie pokožky a kĺbov. Aj vás zaujíma kde sa vzali? A fungujú naozaj? Sľuby všetkých týchto tabliet, práškov a nápojov sú dostatočné na to, aby upútali pozornosť kohokoľvek a znejú príliš futuristicky na to, aby bol skutočné: Môžete prehltnúť pilulku a vrátiť čas, a to nielen napumpovaním jemných vrások na niekoľko hodín alebo dní, ale tak, že vaše telo obnoví hladinu kolagénu zvnútra? Dnešný článok vám napovie.

12.12.2019 13:00
Foto: PR servis
Seocentrum, PR článok, nepoužívať

Čo je kolagén?

Kolagén je kľúčovou súčasťou štruktúry pokožky. Tvorí sieť vlákien v pokožke, ktorá pôsobí ako kostra. U mladej pleti je kolagénová štruktúra neporušená a pokožka je zvlhčená a elastická. V priebehu času nosná štruktúra oslabuje a pleť stráca svoju elasticitu. Keď sa kolagénová podpora opotrebuje, pokožka začína strácať svoj tón. Používanie svalov vaše tváre – úsmev, mračenie sa, žmurkanie – je vyjadrením samých seba.To je normálne, ale stresuje to kolagén v pokožke. Postupom času aj tento stres prispieva k tvorbe línií a vrások.

Konzumácia kolagénu nie je ničím novým: ľudia to robia po stáročia. Želatína je varená forma kolagénu a získava sa varením kože, chrupavky a kostí zvierat. Často sa používa ako zahusťovadlo do ovocnej želatíny a pudingov, do koláčov, jogurtov, gumených medvedíkov, dokonca aj vitamínov ako poťah kapsúl. Netreba teda dodávať, že ste kolagén nejakým spôsobom jedli celý život.

Keď uvaríte kuracie alebo hovädzie kosti, látka podobná želé, ktorá stúpa na vrchol, je – uhádli ste – kolagén. Žiaľ, súčasná predilekcia spoločnosti pre vykostené kuracie prsia bez kože by mohla byť súčasťou dôvodu, prečo kolagénové doplnky potrebujeme – v našej strave sme skutočne vytvorili deficit kolagénu.

Môže kolagén v pleti pochádzať z kolagénového prípravku? Niektorí vedci hovoria áno; iní protestujú, že je to nemožné

Kolagén, látka, ktorú sa tieto doplnky snažia nahradiť, udržiava pružnosť pokožky, kĺby hladko fungujú a poskytuje štruktúru v tkanive, ktorá spája naše orgány. Ale po tridsiatke klesá produkcia kolagénu v tele. Ak stratíte štruktúru kolagénu v kostiach, je to osteoporóza. Strata kolagénu v pokožke, znamená vrásky.

Ak sú kolagénové doplnky riešením, ešte nepoznáme ich presné biologické pôsobenie. Vedci, ktorí ich študovali, sa domnievajú, že tajomstvo mladistvej pokožky tkvie v “rozdrvení” kolagénu na veľmi konkrétne malé reťazce aminokyselín a peptidov. Keď majú fragmenty správnu veľkosť, vstrebávajú sa do krvného obehu a spúšťajú tvorbu kolagénu v kožnej matrici. Aj keď kolagén nezvráti vrásky, ani nevyčaruje bábätkovo jemnú pokožku cez noc, je ním možné zlepšiť tón pokožky.

Kolagénové prípravky môžu zvýšiť pružnosť pokožky a napomôcť procesu obnovy pokožky vášho tela. Kolagénové nápoje a prášky majú antioxidačné vlastnosti a antioxidanty chránia pokožku obmedzením tvorby voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť kožné bunky. Výsledkom je, že tieto prípravky môžu pomôcť zlepšiť vzhľad jemných liniek a vrások, ako aj štruktúru pokožky.

Aj keď je potrebný ďalší výskum, niektoré počiatočné štúdie poukazujú na možné prínosy, ako napríklad zlepšenú elasticitu kože a zníženú bolesť kĺbov. Jedna malá nedávna štúdia spájala perorálne kolagénové peptidové doplnky so zlepšeným rastom a textúrou nechtov; a metaanalýzou o rôznych druhoch doplnkov užívaných pri osteoartritíde sa zistilo, že kolagén mal strednodobé účinky na zníženie bolesti, aj keď nie dlhodobý. A v štúdii z roku 2016 perorálne kolagénové peptidové doplnky zvyšovali hydratáciu kože po ôsmich týždňoch a zvýšenú hustotu kolagénu v derme po štyroch týždňoch.

Znie to ako fontána mladosti, však? Nie každý je však presvedčený. Na to, aby sa mohli kolagénové fragmenty vstrebať, musia sa dostať cez vysoko kyslý tráviaci trakt a hromadiť sa v derme, o čom niektorí tvrdia, že je nemožné. Japonskí vedci však vynašli spôsob rozpadu molekuly kolagénu pomocou vysokotlakovej pary – procesu nazývaného „hydrolýza“ – a ich vynález bol patentovaný U.S. patentom. Výsledkom je „hydrolyzovaný kolagén“, čo znamená „nasekaný na drobné kúsky“ – kúsky, ktoré sú dostatočne malé na to, aby ho naše tráviace enzýmy úplne rozložili, čo zase umožňuje, aby sa kolagén absorboval do krvného obehu vysokou rýchlosťou.

Ak je kolagén „hydrolyzovaný“ a dodaný do tela v tekutej forme, „biologická dostupnosť“ (rýchlosť absorpcie) je oveľa vyššia ako vo forme tabliet a prášku. Je to preto, že hydrolyzovaný kolagén v tekutej forme je pre vás v podstate „vopred trávený“, čo vášmu systému uľahčuje vstrebávanie malých kúskov kolagénu do krvného obehu. Keď hydrolyzovaný kolagén vstúpi do krvného obehu – za predpokladu, že koncentrácia je dostatočne vysoká – mozog zistí vysokú koncentráciu kolagénových stavebných blokov a v mozgu spustí „reakciu na hojenie rán“ – podobne ako to, čo sa stane, keď si porežete prst. Telo reaguje reaktiváciou špecializovaných buniek v dermisovej vrstve pokožky nazývaných „fibroblasty“, aby sa vyvinul nový kolagén. Deje sa to nielen na tvári, ale po celom tele.

Foto: PR servis
Seocentrum, PR článok, nepoužívať

Klinické štúdie tiež ukazujú, že konzumácia dennej dávky vysoko koncentrovaného morského hydrolyzovaného kolagénu (7 000 mg až 10 000 mg denne) môže zvýšiť hustotu kožnej dermy a redukovať hlboké vrásky. Faktom zostáva, že je to všetko úplne nová veda a kolagénové doplnky ešte neponúkajú dostatočný dôkaz, ktorý môže priniesť len množstvo ďalších štúdií.

Výsledky sú sľubné

Na každého opatrného skeptika však pripadá jeden opatrný optimista. Niektorí dermatológovia považujú nedávne výskumy za zaujímavé. Výsledky sú veľmi presvedčivé a potvrdzujú, že perorálny príjem špecifického typu bioaktívneho kolagénového peptidu môže zvýšiť produkciu kolagénu.

Takže mali by ste do svojej rutiny pridať kolagén? Tu je pohľad z hľadiska „do polovice plný pohár“, čiže pohľad opatrného optimistu: Zdá sa, že kolagénové peptidy fungujú – a pôsobivo. Kolagénové doplnky sú tu a aj ostanú. Akýkoľvek výrobok s tak silným klinickým výsledkom má definitívne miesto v režime boja s vráskami, spolu s dobrou stravou, ochranou pred slnkom a anti-aging zvlhčovačom.

Na trhu nájdete obrovské množstvo kolagénových prípravkov. V poslednom čase často počuť o českom výrobku s názvom Inca Collagen. Hľadali sme cielene a našli sme článok, ktorý sa mu detailne venuje. Prípravok má vynikajúce recenzie, ktoré sú tiež dôkazom, že kolagén v hydrolyzovanej forme môže fungovať ako “omladzovač”. Článok o Inca Collagen nájdete tu.

Foto: PR servis
Seocentrum, PR článok, nepoužívať

Začnite sa starať o svoju hladinu kolagénu čo najskôr

Keď ste relatívne mladí a fibroblasty sú na svojom vrchole – skôr ako sa prejavia účinky slnka alebo iného poškodenia – je najlepší čas na ochranu kolagénu pred budúcim poškodením a začať s podporou kolagénovej vrstvy pokožky. Akonáhle sa koža začne stenčovať a ovísať, je oveľa ťažšie ju "opraviť“. Nikdy však nie je neskoro prijať návyky starostlivosti o zdravú pokožku.

Jeden zo spôsobov, ako to urobiť, je cvičiť a kvalitne jesť. Čokoľvek, čo zvyšuje okysličovanie a zásobovanie kolagénu krvou, robí pokožku zdravšou. Ovocie a zelenina bohaté na antioxidanty medzitým chránia kolagén zvnútra. Získanie správnej škály aminokyselín je pre mäsožravcov ľahšie. Vegetariáni a vegáni však môžu tiež konzumovať všetky potrebné aminokyseliny na produkciu kolagénu, pokiaľ konzumujú vyváženú stravu. Okrem aminokyselín je pre produkciu kolagénu v tele dôležitých niekoľko ďalších živín. Najvýznamnejším z nich je vitamín C, ktorý je nevyhnutným kofaktorom pri syntéze kolagénu a ktorý tiež pôsobí ako antioxidant v boji proti oxidačným stresom, ktoré by degradovali existujúci kolagén. Medzi dobré zdroje vitamínu C patria okrem iného citrusové ovocie, paprika, jahody a paradajky. Ďalšie dôležité vitamíny a minerály zahŕňajú zinok a síru, ktoré sú tiež kofaktormi pri produkcii kolagénu. Síra sa bežne vyskytuje v brokolici, cibuli a cesnaku a zinok nájdete v potravinách, ako je červené mäso, hydina, fazuľa, orechy, určité druhy morských plodov, celé zrná a mliečne výrobky.

Zdroje informácií:
https://www.health.com/…gen-for-skin

https://www.shape.com/…n-anti-aging

chyba