Skúsenosti s lipozomálnym vitamínom C na imunoalergologickej ambulancii

Vitamín C je nenahraditeľná látka, ktorá sa aktívne zapája do celého radu fyziologických procesov, preto pri jej nedostatku vznikajú mnohé zdravotné ťažkosti. Má významné pôsobenie na imunitný systém, kde vitamín C pôsobí ako regulátor, tzn., že podľa potrieb organizmu vie imunitný systém zaktivizovať (pri infekciách), alebo utlmiť (pri alergiách), a to vždy na fyziologickú úroveň. Preto je dôležité ho dopĺňať v dostatočnej miere.

27.06.2019 00:00
Inpharm, PR článok, nepoužívať Foto:

Napriek bohatej ponuke ovocia a zeleniny trpia ľudia nedostatkom vitamínu C

V prieskume z roku 2011 sa zistilo, že až pätina (20%) inak zdravých obyvateľov Európy nemá dostatočný príjem vitamínu C. Nie je to inak ani v Kanade, kde na vzorke 979 študentov z Univerzity v z Totonte zistili, že 14% z nich malo nízku hladinu vitamínu C a 33% zníženú hladinu. Doktor Boris Hruškovič, imunoalergológ z Bratislavy nám tiež potvrdil, že približne 25 % jeho pacientov má zníženú hladinu vitamínu C, pričom u niektorých bola hladina takmer na hranici skorbutu, tzn. veľmi nízka. Na skorbut zomrelo v minulosti veľa námorníkov, ktorým na dlhých plavbách, chýbala strava s obsahom vitamínu C. Príznaky vysokého deficitu vitamínu C sú rôznorodé a preto málo kto myslí na to, že to môže mať jedného spoločného menovateľa. Ide napr. o opakované infekčné chorenia, histamínovú intoleranciu, (prípadne iné poruchy črevnej sliznice – tzv. potravinové intolerancie), ďalej sú to pacienti s atopickou dermatitídou, chronickou alergickou nádchou, polyvalentnou alergiou, astmou a imunodeficientným syndrómom.

Ako ovplyvňuje vitamín C priebeh alergickej reakcie?

Alergická reakcia je sprevádzaná zvýšeným vyplavovaním histamínu z buniek, ktorý je zodpovedný za mnohé alergické prejavy (opuch slizníc, svrbenie atď.) a tiež za anafylaktickú šokovú reakciu. Jeho vysokú hladinu môže regulovať do značnej miery vitamín C. Vedci zistili priamu závislosť vyplavovania histamínu od hladiny vitamínu C v krvi. Čím je hladina vitamínu v krvi nižšia, tým viac sa vyplavuje histamín a naopak.

Foto: inPHARM
inPHARM, PR článok, nepoužívať

Podávanie vitamínu C v dávke 1g denne počas 3 dní viedol k zníženiu hladiny histamínu. Okrem toho vitamín C znižuje zápal, neutralizuje kyslíkové radikály, vznikajúce pri zápalovom procese, ktoré poškodzujú naše bunky.

Dôležitá je forma vitamínu C, ktorá zabezpečí jeho dobré vstrebávanie

Foto: inPHARM
inPHARM, PR článok, nepoužívať

Bežný vitamín C rozpustný vo vode má obmedzenú schopnosť prenikať cez črevnú stenu do krvi, potrebuje na to aktívne prenášače (sodíkové ióny), ktorých je v čreve limitované množstvo. Preto pri užití jednorazovej dávky vitamínu C sa ho do krvi vstrebe maximálne 200 mg a zvyšok sa z tela vylúči bez jeho využitia. Častokrát ho telo potrebuje v oveľa väčšom množstve aby sa doplnil jeho nedostatok v jednotlivých tkanivách. Tento problém vedci vyriešili vyvinutím novej lipozomálnej formy vitamínu C. Spočíva v obalení každej molekuly vitamínu C vrstvou prírodných fosfolipidov, teda látok, z ktorých sú tvorené aj naše bunečné membrány. Tento tukový obal umožňuje vitamínu C ľahký prestup cez črevnú stenu do lymfatického systému a do krvi. Preto dokáže lipozomálny vitamín C, napr. v prípravku Lipo-C-Askor, zaistiť oproti bežným formám, niekoľkonásobne vyššiu hladinu vitamínu C v krvi. Navyše sa v krvi postupne uvoľňuje a tak je dostupný pre bunky v priebehu 12 hodín po podaní. Poskytuje mu tiež šetrnosť k zažívaciemu traktu.

Foto: inPHARM
inPHARM, PR článok, nepoužívať

Skúsenosti z imunoalergo­logickej ambulancie

Tak ako bolo spomenuté, príznaky nedostatku vitamínu C sú rôznorodé. Dosvedčujú to aj 2 príklady z imunoalergo­logickej ambulancie doktora Hruškoviča. Liečil 62 ročnú pacientku, ktorá ho vyhľadala pre 4 roky trvajúci chronický kašeľ a často sa opakujúce zápaly priedušiek. Imunologické vyšetrenie preukázalo mierne zníženú funkciu imunity na čo bola liečená imunopreparátom. Neskôr u nej pľúcny lekár diagnostikoval vážnejšie autoimunitné ochorenie pľúc, na ktoré mala naordinovanú liečbu glukokortikoidmi. Trpela tiež na astmu, cukrovku, zvýšený krvný tlak, zvýšenú hladinu tuku v krvi a úzkostný syndróm. Zároveň sa sťažovala na veľkú únavu, slabosť, nevládala nič robiť, točila sa jej hlava. Na pokožke sa jej objavovali hnedé škvrny, v ústach mala pocit suchosti, časté zápaly ďasien a rana po vytrhnutí zuba sa jej dlho hojila. Boleli ju tiež kĺby a sťažovala sa aj na problémy s pamäťou. Boli to prejavy, ktoré sa vyskytujú aj pri prvých štádiách skorbutu. Vyšetrenie hladiny vitamínu C v krvi preukázalo, že ju mala veľmi nízku – na úrovni skorbutu.

Na začiatku jej boli aplikované vysoké dávky infúzneho vitamínu C a medzi infúziami užívala aj lipozomálny vitamín C. Ten neskôr užívala samostatne dlhodobejšie. Jej stav sa postupne zlepšoval.

Ako druhý príklad nám pán doktor uviedol prípad 30 ročnej ženy, ktorá mala od kojeneckého veku atopický ekzém. Trpela tiež na celoročne upchatý nos (pansinusitídu) a bola u nej realizovaná operácia prínosových dutín. Z laboratórneho vyšetrenia sa zistila znížená hladina enzýmu diaminooxidázy (DAO), ktorý v čreve rozkladá histamín (býva to pri histamínovej intolerancii) a veľmi znížená hladina vitamínu C. Naordinoval som jej lipozomálny vitamín C vo vyšších dávkach, popri štandardnej liečbe. Jej stav sa do 3 mesiacov výrazne zlepšil.

Pri pacientoch s akútnymi ale tiež s chronickými, dlhotrvajúcimi zápalovými ochoreniami, by sa malo myslieť na možný nedostatok vitamínu C. Dnes je možné jeho nedostatok zistiť pomocou testovacích prúžkov v prípravku LIPO C ASKOR a na základe výsledku si vitamín C doplniť tou najefektívnejšou formou na čo slúži práve lipozomálna forma vitamínu C.

Článok pripravila odborná redakcia EDUKAFARM

chyba