Nenechajte sa preháňať!

Letné črevné komplikácie poznali najmä dovolenkári a tiež tí, ktorí si nepotrpeli na prepečené mäso či hygienu. No vlani malo na Slovensku poriadny „bruchabôľ“ až 8-tisíc pacientov, nakazených črevnou baktériou.

19.06.2019 00:00
Foto: PR servis
Biopron forte, PR článok, nepoužívať

V zahraničí vás preženie E.coli, doma kampylobakterióza

Hnačku môžete dostať neinfekčnú alebo infekčnú. V prvom prípade ju vyvolá zmena jedálneho lístka, prostredia, alebo aj obyčajná cestovná horúčka. Infekčnú hnačku v zahraničí spôsobuje až v polovici prípadov baktéria Escherichia coli, ďalej salmonela a úplavica. Na Slovensku je najčastejším bakteriálnym „preháňadlom“ kampylobaktéria. V minulom roku potrápila až 8-tisíc ľudí tak, že museli vyhľadať lekára. Oproti 5-ročnému priemeru je to takmer štvrtinový nárast a aj z toho dôvodu je Slovensko zaradené medzi krajiny so stredným rizikom. Najčastejším zdrojom nákazy bolo nedostatočne tepelne upravené mäso po grilovaní, zvlášť kuracie.

Foto: PR servis
Biopron forte, PR článok, nepoužívať

„Častou príčinou letných hnačiek je napríklad konzumácia nedostatočne umytého alebo neolúpaného ovocia či zeleniny, pitie vody z kohútika alebo nápojov s ľadom. Pokiaľ sú pacienti citlivejší na zažívanie, objavuje sa u nich hnačka aj v prípade konzumácie morských kôrovcov alebo ustríc. V prípadoch, na ktoré je možné sa pripraviť napr. preventívnym užívaním probiotických doplnkov stravy, sa často zvládnu vyriešiť komplikácie sami a ja sa o nich dozviem len ‚medzi rečou‘ pri inom dôvode návštevy v ordinácii,“ hovorí všeobecná lekárka MUDr. Adriana Šimková, PhD.

MUDr. Adriana Šimková, PhD. Foto: PR servis
Biopron forte, PR článok, nepoužívať MUDr. Adriana Šimková, PhD.

Čo pomáha proti hnačke?

V prvom rade je to prevencia. Tá spočíva v dôkladnej hygiene rúk, konzumácii dostatočne umytých a tepelne upravených potravín, v zahraničí je to tiež pitie iba balenej vody, prípadne očkovanie. K preventívnym opatreniam patrí aj užívanie probiotík, ktoré treba začať užívať aspoň týždeň pred cestou. Probiotiká spolu s liekmi proti hnačke pomáhajú obnoviť narušenú črevnú mikroflóru aj vtedy, keď vás už hnačka dostihla.

Foto: PR servis
Biopron forte, PR článok, nepoužívať

Pri liečbe aj preventívne užívajte Biopron Forte so špeciálnou kombináciou dvoch probiotických kultúr, prebiotík a probiotickej kvasinky. Biopron Forte pomáha aj malým bruškám od 6 mesiacov. Ak trvá hnačka dlhšie ako 3 dni, sprevádzajú ju horúčky, zvracanie, bolesti brucha, prímes krvi v stolici, vyhľadajte lekára.

chyba