„Veggie“ nemusí byť len pre vegetariánov. Inšpirujte sa!

O tom, že pestrý jedálniček je dôležitý, ste už asi počuli veľakrát. Príprava pestrého jedálnička sa mnohým z nás zdá náročná - vyžaduje predsa čas a trochu zamyslenia! Stačí však nazrieť do receptov, ktoré nahrádzajú klasické suroviny o niečo zdravšími a ukradnúť si z nich pre seba to pravé orechové. Alebo mrkvové. Alebo jednoducho také, aké vám chutí najviac...

03.06.2019 00:00
Foto: PR servis
Digiline, Take it veggie, PR článok, nepoužívať

Ako si vybrať z kuchyne vegetariána?

Pestrý jedálniček je dôležitý. Bodka. A namiešať ten správny pomer vitamínov, minerálov a antioxidantov dokáže len správne zvolená strava. Vegáni či vegeteriáni o tom vedia svoje. Naozaj starostlivo si totiž sledujú zloženie potravín a jedálniček vyberajú tak, aby pokryl všetky dôležité živiny. Blogerka a dlhoročná vegetariánka Petra Sabolová alias Veggie's Way o „veggie“ stravovaní hovorí: „Aj keď u väčšiny z nás stojí pri výbere tohto spôsobu stravovania na prvom mieste otázka etiky (vegáni a vegeteriáni nekonzumujú, a ani nepodporujú žiadne produkty vyrábané zo zvierat), aj „veggie“ strava má svoje pravidlá. Dôležitý je príjem zeleniny, strukovín, ovocia a orechov. Keďže vynechávame mäso, sledujeme si najmä zdroje vitamínu D (ním je najmä Slnko), omega 3 (obsahujú ju napr. ľanové, konopné a chia semienka), ďalej jód, selén a vitamín B12.“ Vďaka tomuto prístupu je „veggie“ strava pestrá a originálna a môže slúžiť ako skvelá inšpirácia pre obohatenie jedálnička každého z nás.

Blogerka Petra Sabolová Foto: PR servis
Take it Veggie, Kaufland, PR článok, nepoužívať Blogerka Petra Sabolová

„Veggie“ nie sú len šaláty

Foto: PR servis
Digiline, Take it veggie, PR článok, nepoužívať
„Veggie, to už dávno nie sú len šaláty alebo jedlá, z ktorých sa nedá najesť. Práve naopak. Sama takéto recepty pripravujem a je úžasné, koľko priestoru pre fantáziu poskytujú. Karfiolovo-cícerové karí, špenát na indický spôsob, či špagety s tekvicovou omáčkou – to všetko sú jedlá, ktoré si dokážete pripraviť chutne aj na „veggie“ spôsob,“ hovorí Petra, ktorá na svojom blogu Veggie's way inšpiruje práve takýmito receptami.

Nájsť nové nápady môžete aj v obchodoch s „veggie“ produktami. Výhodou je, že v dnešnej dobe už naozaj nemusíte hľadať len čisto špecializované predajne, bohatý sortiment takýchto produktov totiž ponúkajú už aj niektoré obchodné reťazce. Napríklad v Kauflande nájdete pod značkou K-take it veggie široký rad produktov, ktorý zahŕňa nielen kvalitné tofu, ale aj chutné alternatívy hotových jedál – vegánsky falafel či vegetariánsku pizzu, bio nátierky v netradičných príchutiach, ochutené sójové jogurty či sladkosti, v ktorých je kolagén tvorený zdravším variantom – agarom.



Recept od Petry Sabolovej z jej blogu Veggie’s Way:

ZELENÝ ŠALÁT S MALINOVÝM DRESSINGOM

Foto: PR servis
Digiline, Take it veggie, PR článok, nepoužívať

„Zelený šalát poliaty malinovým dressingom je tak trochu superfood šalát, pretože obsahuje veľmi zdravé ingrediencie, ako surová brokolica, avokádo, maliny, či ľanové semiačka. Recept je vegánsky, a zároveň veľmi jednoduchý na prípravu.“

INGREDIENCIE:

  • 1 balenie valeriánky poľnej
  • 1 uhorka
  • 1 zrelé avokádo
  • 1/2 brokolice
  • 1 PL ľanových semiačok
  • 100 g mrazených malín K-Classic (v sezóne použite čerstvé)
  • cca 50 ml sójového jogurtu K-take it veggie
  • 1 ČL jablčného octu
  • 2 PL brezového cukru

POSTUP:
V miske zľahka zmiešajte umytú valeriánku, na polmesiačiky nakrájanú uhorku, avokádo, umytú nakrájanú brokolicu a maliny. Dressing pripravte tak, že rozmixujete 2 hrste malín so sójovým jogurtom, jablčným octom, brezovým cukrom a trochou vody. Pri podávaní šalát posypte ľanovými semiačkami a polejte malinovým dressingom.

chyba