Zaujímavé fakty o spánku, pre ktoré sa neoplatí hazardovať s cirkadiánnym rytmom

Bez spánku človek dlhodobo fungovať nedokáže. Ide o dokonalý systém, ktorý nás a naše telo dostáva do rovnováhy tak, aby sme počas nasledujúceho dňa vedeli plnohodnotne existovať. Nemali by sme preto jeho kvalitu a význam v našom živote podceňovať. Možno vás o tom presvedčí aj niekoľko zaujímavých faktov, o ktorých ste zrejme ani nevedeli.

20.08.2018 08:00
shutterstock 173978045

Dĺžka spánku záleží aj od veku

  1. Vedeli ste, že až niečo cez 25 rokov nášho života prespíme a 6 rokov strávime v snoch?
  2. U zdravého človeka dochádza k cyklu spánku raz za 24 hodín. Tento cyklus sa nazýva cirkadiánny a určuje nastavenie našich vnútorných hodín podľa svetelného dňa. Ak ste teda niekedy cítili potrebu zastrieť krásne závesy vo vašej spálni, má to svoj dôvod, ktorým je aj úroveň osvetlenia.
  3. Asi viete, že v rôznom veku je potreba spánku odlišná. Takže pre malé deti je potrebný spánok v priemere 10–11 hodín, dospievajúcich 9–10, dospelých 7–8 hodín a pre starších ľudí len asi niečo cez 6 hodín. Rovnako tak je od veku závislá aj kvalita nových matracov, ktoré sa možno v snahe zlepšiť svoje spanie, rozhodujete práve kúpiť.
  4. Zaujímavé je aj to, že niektoré historické postavy boli schopné spať len 3–4 hodiny denne. Edison, Da Vinci, Franklin, Tesla, Churchill – všetci spali oveľa menej ako bola a je uznávaná norma a napriek tomu sa cítili zdraví. Z lekárskeho hľadiska je to ale nemožné a skôr by ste si tým len ublížili.
  5. Zdravý človek môže žiť bez spánku len niekoľko dní, ale veda pozná aj ojedinelé prípady. Napríklad vojak rakúsko-uhorskej armády Paul Kern mal ťažký úraz hlavy, ktorý mu zničil a poškodil časť čelného laloku mozgu. V dôsledku toho Paul prestal spať a cítiť bolesť. Opakovane ho skúmali maďarskí lekári, ale nedokázali nájsť príčinu takejto choroby, ani ju odstrániť. Paul zomrel o 40 rokov neskôr a počas tohto obdobia nikdy nespal. Už len na predstavu dosť náročné.

Neriskujte to

  1. Chronický nedostatok spánku (menej ako 6 hodín za deň) vedie k zlyhaniu sluchu a videnia, objavuje sa zvýšená úzkosť, obsedantno-kompulzívna porucha, neschopnosť sústrediť sa, apatia a celková slabosť, metabolické zmeny a rýchly prírastok telesnej hmotnosti. Úplná absencia spánku počas niekoľkých dní vedie k strate identity, vzniku vizuálnej a sluchovej halucinácie a paranoidnému syndrómu, v krajných prípadoch až smrti. Samozrejme, že je to aj kombinácia nevhodnej stravy a nedostatočného pohybu.
  2. Mikrospánok je krátkodobý spánok, ktorý trvá od jednej do niekoľkých sekúnd a vzniká neočakávane, pričom si to ani neuvedomujeme. Jeho príčiny a následky sú žiaľ katastrofické a často dôvodom dopravných nehôd alebo vzniku fatálnych chýb pri činnostiach, ktoré si vyžadujú obrovskú pozornosť a sústredenie.
  3. Takmer každý deň sa nám niečo sníva, ale až 90 % z toho zabúdame.
  4. Nedávny výskum dokazuje, že kvalita spánku je ovplyvnená príjmom potravy. Napríklad vysoko bielkovinová strava znižuje pravdepodobnosť poruchy spánku, zatiaľ čo diéta obsahujúca prevažne sacharidy môže viesť k nespavosti. Tú si ale nespájajte s účinkami silnej Viagry, ktorá vám prináša lepšie potešenie a rozkoš.
  5. Existujú zaujímavé fakty o spánku zvierat. Vedci zistili, že počas spánku majú niektorí cicavci podobnú mozgovú aktivitu ako ľudia. Avšak na rozdiel od nás sú sny zvierat plné udalostí a akcií, ktoré sa im v skutočnosti stali. Môžeme tak povedať, že zvieratá vo svojich snoch len naďalej žijú svoj normálny život.
  6. Aj externé faktory ovplyvňujú naše sny. Napríklad príliš veľké dusno často vedie k tzv. nočným morám alebo ťažkým snom. Opäť to ale môže byť aj po kombinácií iných faktorov, takže netreba hneď panikáriť.
  7. Podľa nedávnych štúdií, pravidelný denný spánok znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Takže dúfame, že vám tieto zaujímavé fakty o spánku objasnia, akým úžasným a zložitým procesom spánok je, a prečo by ste si ho mali dopriať pokiaľ možno čo najviac a doplniť ho o správne stravovanie a dostatočné množstvo pohybu. Uvidíte, že spokojnosť bude potom na mieste.

chyba