Očné ambulancie a kliniky dostupné pre všetkých

Zrak je najbohatším z našich zmyslov, pretože vďaka nemu k nám prichádzajú podnety z okolitého sveta. Bez jeho dokonalého fungovania môže byť naše každodenné bytie veľmi obmedzené. Zhoršené videnie a znížená zraková ostrosť by mali viesť k tomu, aby človek navštívil očného lekára a absolvoval odborné vyšetrenie. Prevencia a skorá diagnostika zrakových porúch a ochorení očí môže pomôcť zachrániť zrak.

26.06.2018 11:02
shutterstock 282982676
Zdroj: shutterstock

Prevencia v starostlivosti o zrak

S prevenciou a ochranou zraku je vhodné začať už v detskom veku. Prvé vyšetrenie zraku by malo dieťa absolvovať už vo veku troch rokov, pred nástupom do škôlky. Od tohto obdobia by mali byť kontroly pravidelné a v dospelosti by mal mať človek svojho očného lekára a vyšetrený zrak, tak aby poznal svoj stav a prípadnú potrebu nosenia okuliarov.

Má to význam z dôvodu pracovného, ale tiež súkromného života, v ktorom správne korigovaný zrak dokáže uľahčiť každodenné činnosti a vedie k plnohodnotnému žitiu. To by vedeli potvrdiť predovšetkým zrakovo hendikepovaní ľudia, ktorí by za zdravý zrak boli ochotní dať čokoľvek. Ľudský zrak sa od narodenia postupne vyvíja a do tohto vývoja môžu zasiahnuť rôzne činitele, ktoré spôsobia, že dieťa môže zle vidieť. Čím neskôr absolvuje vyšetrenie, tým je väčšia šanca, že bude musieť nosiť okuliare.

Niektoré ochorenia očí môžu byť, naopak, už vrodené a pri niektorých hrá veľkú úlohu aj dedičnosť. Stav očí môže upozorniť aj na celkové zdravotné problémy, ako je napríklad vyšší krvný tlak, cukrovka a neurologické ochorenia. Čo treba spraviť pre svoj zrak? Napriek tomu, že pre zdravé oči stačí v mnohých prípadoch absolvovať preventívnu prehliadku, takmer polovica ľudí ju podceňuje alebo pravidelné vyšetrenie očí zanedbáva.

Zariadenia, v ktorých vás vyšetria oční lekári

O váš zrak sa postarajú lekári z očných kliník a ambulancií, ktorí kladú dôraz na odborné vyšetrenia a diagnostiku. Očná ambulancia v Košiciach či v Bratislave je dnes bežne dostupná v rámci obvodu. Vybavené bývajú modernými diagnostickými prístrojmi, vďaka ktorým lekári dokážu okrem chorôb oka odhaliť aj niektoré zápalové a autoimunitné ochorenia. No nie je dnes už žiadnou výnimkou navštíviť špičkovú súkromnú očnú ambulanciu v Starej Ľubovni. Vyšetrenie v očnej ambulancii zahŕňa test zrakovej ostrosti, meranie vnútroočného tlaku, vyšetrenie očného pozadia za pomoci rozkvapkania očí. U detí sa vyšetruje tiež škúlenie a tupozrakosť. Ak trpíte problémami očí väčšinu svojho života, očné vyšetrenia by ste mali absolvovať pravidelne.

Pri bolestivých pocitoch oka, náhlej zmene kvality zraku, zápale oka alebo úraze navštívte očného lekára bezodkladne. Na vyšetrenie v očnej ambulancii sa používajú prístroje, ktoré neprichádzajú do kontaktu s okom, a vyšetrenie je preto bezbolestné. Očný lekár je pre pacientov dostupný v každom meste. Nie je to štandardom, ale nájde sa aj očná klinika v Bratislave, ktorá dokonca prevádzkuje očnú pohotovosť a tá je dostupná aj pre tých, ktorí nie sú pacientmi kliniky. Výjazdy lekárov a konzultácie poskytujú 24 hodín denne, každý deň v týždni, aj cez sviatky a víkendy. Očná pohotovosť slúži aj pre pacientov, ktorí na klinike absolvovali zákrok alebo operáciu a môžu sa počas doliečovania na čokoľvek ešte opýtať, poradiť a obrátiť sa na odborníkov, ktorí dokážu poradiť aj v tomto období rekonvalescencie.

Očné kliniky sa venujú aj operačným zákrokom, najčastejšie už v rámci jednodňovej chirurgie. Disponujú špičkovými operatérmi a chirurgmi a tiež moderným prístrojovým vybavením. Pri operáciách očí sa do popredia postupne dostali laserové operácie, ktoré sú dnes omnoho presnejšie a technologicky pokrokové.

Očná klinika realizuje aj prostredníctvom nich bezbolestné zákroky, ktoré trvajú niekoľko minút. Vďaka širokému spektru metód a dôkladným predoperačným vyšetreniam tu dokážu ponúknuť riešenia individuálne na mieru. Ak pacient nie je vhodným kandidátom na laserovú operáciu, dokážu mu ponúknuť alternatívu. Vyšetrenia umožňujú podstúpiť operáciu pacientom, pre ktorých je jednoznačným prínosom.

Očné kliniky sa môžu špecializovať na liečbu niektorých ochorení a pracujú v nich viacerí lekári a odborníci z oblasti oftalmológie. Poskytujú niekoľko druhov operačných metód, z ktorých niektoré môžu byť kombináciou klasickej operácie za asistencie lasera. Niektoré očné kliniky sa koncentrujú aj na detských pacientov a na liečbu detských ochorení očí a odborné poradenstvo. Tu je dôležitý individuálny prístup a dostatok času aj pre najmenších. Všetky vyšetrenia a prípadné cvičenia zraku v detskom centre sú bezbolestné a prispôsobené individuálne veku a stavu malého pacienta. U menších pacientov, ktorí ešte nevedia čítať, prebieha vyšetrenie zrakovej ostrosti hravou formou s rôznymi testami, ktoré odhalia, či ich oči správne pracujú a reagujú. Väčšina očných ochorení sa najlepšie a najrýchlejšie rieši práve v detskom veku.

Očnú kliniku pre deti je možné navštíviť aj bez odporúčania očného lekára. V rámci detskej kliniky pracuje tiež ortopticko-pleoptické pracovisko, ktoré sa venuje liečbe tupozrakosti a okohybných porúch očí, ako je škúlenie alebo dvojité videnie. Ide o jedno z mála komplexných pracovísk na Slovensku, ktoré pôsobí v Bratislave a ktorého tím odborníkov na očné lekárstvo dokáže pomôcť nielen vám, ale aj vašim najmenším.

chyba