Trpíte chorobou očí alebo váš zrak poznačil len vek?

Ľudské bunky majú svoju životnosť a týka sa to aj tých, ktoré sa nachádzajú v oku. Je teda prirodzené, že so stúpajúcim vekom sa aj tieto bunky opotrebúvajú a že sa na očných tkanivách objavujú určité zmeny. Tie môžu byť buď fyziologické (to sú tie, ktoré sa bežne objavujú pri starnutí), alebo chorobné.

08.03.2018 13:03
476857136 Foto:

S pribúdajúcim vekom sa nám aj „kazí“ zrak. Po štyridsiatke sa u mnohých ľudí začne prejavovať takzvaná presbyopia, inak známa aj ako vetchozrakosť. Ide o potrebu ľudí nosiť okuliare na čítanie, ktorá je v populácii úplne bežná. Existuje aj druhá skupina ľudí, ktorá taktiež prežíva zmeny zraku. Tieto zmeny sú síce relatívne časté, no netýkajú sa úplne každého. Ide napríklad o šedý zákal, sklerózu ciev a ďalšie diagnózy.

A potom je tu tretia skupina ľudí, u ktorej očné zmeny nezávisia len od veku. Na zrak majú totiž vplyv aj iné faktory ako napríklad životospráva, životný štýl, prostredie, v ktorom žijeme a pracujeme, ale aj celková fyzická kondícia, ktorá je u každého individuálna. U takýchto ľudí sa objavuje napríklad glaukóm – zelený zákal a mnohé iné zdravotné komplikácie.

Ako zistím, či ide o zmeny fyziologické alebo chorobné?

Ak máte už po štyridsiatke a zdá sa vám, že váš zrak sa horší, vyhľadajte oftalmológa. Návštevu očnej ambulancie však neodkladajte. Veľmi dôležitá je totiž včasná diagnostika, ktorá dokáže už v zárodku varovať pred blížiacim sa problémom.

Očný lekár vám urobí všetky potrebné vyšetrenia. Určí vám nielen diagnózu, ale poradí vám, ako postupovať pri náleze a pravdepodobne vám predpíše dioptrie. Ak vám však nevyhovujú dioptrické okuliare ani kontaktné šošovky, jednou z možností korekcie zraku je aj operácia očí.

Na portáli okuliarenacita­nie.sk sa dozviete, že zákrok je bezbolestný a rýchly. Bolesť nebudete cítiť ani po operácii, pretože zákrok prebieha vo vnútri rohovky, pri ktorom tá najcitlivejšia vonkajšia vrstva oka zostáva neporušená. Ostré videnie tak nadobudnete už pár hodín po operácii a budete opäť vidieť minimálne tak dobre ako kedysi.

chyba