Celiakia a všetko, čo o nej vieme

Ochorenie, ktorého výskyt v populácii neustále narastá a mnohí ľudia nevedia, že ním trpia. Má typické, ale aj atypické príznaky. V niektorých prípadoch prebieha bezpríznakovo. To aké ochorenie celiakia je, jej príznaky, priebeh, komplikácie, a aj spôsob života s týmto ochorením, uvádzame v krátkosti.

02.02.2018 15:01
645760806

Celiakia je autoimunitné a geneticky podmienené ochorenie. Pri jej vzniku hrá významnú úlohu aj dedičnosť. Ochorenie sa týka tráviaceho traktu, a to hlavne tenkého čreva. Tu dochádza k prehnanej, alergickej reakcii, teda intolerancii na lepok.

Nájdeme ju aj pod inými názvami:

  • Gluténová enteropatia
  • Idiopatická steatorea
  • Netropická sprue
  • Celiakálna sprue
  • Primárny malabsorbčný syndróm
  • Herterova – Heubnerova choroba
  • Intestinálny infantilizmus
  • Intoleranicia lepku*

Viete, čo je lepok?

Lepok alebo aj glutén, je bielkovina, skladá sa z gluteínu a gliadínu. Nie je rozpustný vo vode, čo je výhodou pri úprave potravín. V pšenici predstavuje jeho obsah približne 80 % z proteínov. Nachádza sa v obilnom jadre, a nie v celom zrne, kde zastupuje približne 12 % obsahu, ostatok pripadá škrobu.

Aké obilniny obsahujú lepok?

Samozrejme, lepok sa nachádza v obilninách, presnejšie, v jadre zŕn. Napríklad ovos lepok neobsahuje. Ale pri jeho spracovaní je riziko kontaminácie. A tým pádom nie je vhodnou obilninou pri celiakii.

Aké obilniny obsahujú túto bielkovinu uvádzame v bodoch:

  • Pšenica (kuskus, bulgur)
  • Špalda
  • Kamut
  • Jačmeň
  • Raž
  • Žito
  • Otruby
  • Slad

Kedy sa celiakia vyskytuje?

Už v rannom detskom veku môže prísť k vypuknutiu ochorenia a pri ťažkostiach aj k jej včasnej diagnostike. Ak sa človek narodí bez tohto ochorenia, môže ho získať počas života. Prispieva k tomu hlavne životný štýl, zvýšená psychická záťaž, stres, ale aj telesné preťaženie, u niektorých žien vzniká po pôrode.

V Európe je výskyt tohto ochorenia približne u 0,5 až 1 % obyvateľstva. Na Slovensku sa predpokladá výskyt približne 1 : 250. Pričom, u žien je to v pomere 2 : 1 a u mužov 3 : 1. Viac ako 20 % je diagnostikovaných až po 6. roku života.

Priebeh ochorenia

V jednoduchosti, ide o imunitnú reakciu, keď sa do kontaktu so sliznicou čreva dostane spomínaný lepok. Následne dochádza k zápalu, ktorý má chronický priebeh. Dlhodobé pôsobenie má za následok poškodenie sliznice tenkého čreva.

Tenké črevo, teda jeho sliznica má tvar prispôsobený k lepšej a efektívnej funkcii vstrebávania látok. Preto, je tvorené klkmi. Chronický zápal má za následok poškodenie, ktoré znižuje, až znemožňuje vstrebávane látok a aj potrebných živín do krvi.

Foto: TefiM
653493904

Príznaky ochorenia

Táto choroba má rôzne klinické formy. Medzi tie sa zaraďuje celiakia s typickými príznakmi, atypická celiakia, tichá, teda latentná forma a potencionálna celiakia. Znamená to, že jej príznaky nie sú vždy príznačné pre chorobu, dokonca, ochorenie nemusí mať žiadne symptómy.

Typická forma celiakie

K vypuknutiu jej symptómov dochádza veľmi skoro. A to už v detskom veku, v období, keď sa ukončí kojenie a prejde sa na normálnu stravu. Prejavy sú charakteristické pre problém s tráviacou sústavou a jej diagnostika je o to jednoduchšia.

Hlavné príznaky sú:

  • Chronická hnačka (žltá, bledá a zapáchajúca stolica, pláva na vode, teda steatorea)
  • Zápcha, v niektorých prípadoch a podľa rozsahu poškodenia čreva
  • Nechutenstvo
  • Nevoľnosť, pocit na vracanie, až vracanie
  • Nafúknuté brucho (zvýšená plynatosť, flatulencia)
  • Bolesti brucha, kŕče, tlak, dyskomfort
  • Neprospievanie a poruchy rastu, chudnutie
  • Únava, malátnosť
  • Psychické ťažkosti, depresie
  • Bledosť

Atypická forma

Pri nej je problém, že sa nevyskytujú špecifické príznaky, ale skôr tie nešpecifické a celkové. Ako napríklad opakujúce sa bolesti brucha, chudokrvnosť (anémia), bledosť, kožné prejavy, poruchy rastu, poškodenie zubnej skloviny. A aj jej diagnostika je o niečo ťažšia.

Tichá celiakia

Sa vyznačuje tým, že nemá symptómy. K jej odhaleniu sa človek dostáva náhodne. Napríklad pri krvnom vyšetrení a dôkaze protilátok. A aj keď človek s touto formou nemá príznaky, tak po vynechaní lepku a nasadení bezlepkovej diéty, sa zvyšuje fyzická kondícia, aj psychická odolnosť.

Potenciálna forma

Taktiež dochádza k náhodnému dôkazu protilátok v krvi. Pri vyšetrení čreva, teda pri endoskopii a biopsii je nález nenápadný. Podozrenie na túto diagnózu treba mať pri iných autoimunitných a metabolických ochoreniach. Ako je napríklad cukrovka I. typu, imunitná nedostatočnosť, ochorenie štítnej žľazy.

Predpokladá sa, že výskyt atypickej alebo tichej formy je 15 krát častejší, ako výskyt typickej formy celiakie.

TIP: podrobne sa o celiakii môžete informovať aj na portáli Zdravoteka.sk

Diagnostika ochorenia

V dnešnej dobe je dostupná domáca forma testovania. Ide o voľnopredajnú formu testu, ktorý slúži na domáce samovyšetrenie. Samozrejme, k definitívnej diagnóze celiakie je potrebné odborné vyšetrenie.

Odber krvi a jej vyšetrenie na protilátky, IgA proti transglutamináze (TTG) a endomysiu (EMA), vie vykonať praktický lekár pre deti alebo dospelých. Špeciálne odborné vyšetrenie sa vykonáva u lekára špecialistu, teda u gastroentero­lóga.

A to za pomoci endoskopického vyšetrenia. Endoskopia je vyšetrenie pomocou hadičky s kamerou, kedy sa v reálnom čase vyhodnocuje stav sliznice tenkého čreva. Popri endoskopii sa vykonáva aj biopsia. To je odber malej vzorky sliznice, ktorá sa vyšetruje a určuje sa prítomnosť choroby pomocou Marshovej klasifikácie.

2-marshova-klasifikacia-poskodenie-creva-celiakia

Komplikácie celiakie

Každé ochorenie má svoje komplikácie, rovnako aj celiakia. A tie vyplývajú z problému pri vstrebávaní živín. Pred samotným diagnostikovaním, ale aj pri nedodržiavaní diétnych zásad hrozia komplikácie. Tie nie sú zanedbateľné a ohrozujú človeka na zdraví.

Najčastejšie komplikácie sú:

  • Porucha somatického, teda telesného vývoja (rastu, oneskorenie puberty)
  • Porucha plodnosti
  • Poruchy menštruačného cyklu u žien
  • Podvýživa, chudnutie
  • Zníženie telesnej výkonnosti
  • Psychické poruchy, depresie
  • Osteopatia, osteoporóza, zlomeniny
  • Poškodenie kĺbov
  • Porucha krvotvorby, chudokrvnosť, odborne anémia
  • Krvácavé stavy
  • Kožné problémy (Dermatitis herpetiformis Dhuring)
  • Suchá koža
  • Lámavé nechty
  • Znížená obranyschopnosť, imunita
  • Zvýšené riziko onkologických ochorení, hlavne lymfómov
  • Svalové kŕče, tetania
  • Svalová slabosť
  • Poruchy zraku
  • Opuchy*

Pri celiakii je zvýšená pravdepodobnosť výskytu iných ochorení a aj intolerancie na iné zložky stravy, ako sú napríklad:

  • Diabetes mellitus I. typu (cukrovka)
  • Neurologické ochorenia (migréna, epilepsia, neuropatia)
  • Ochorenia pečene
  • Ochorenie štítnej žľazy
  • Myasténa gravis
  • Systémový lupus erythematodes
  • Morbus Down
  • Turnerov syndróm
  • Histamínová intolerancia
  • Laktózová intolerancia (precitlivenosť na mliečny cukor)
  • Celiakia v tehotenstve

Telo ženy je v tomto období vystavené hormonálnym zmenám, fyzickej aj psychickej záťaži. Tak ako pre ženu, aj pre plod je tehotenstvo náročným obdobím. A to hlavne z dôvodu zvýšeného nároku na prísunu živín.

Celiakia je veľkým problémom pre plodnosť. Aj po tomto ochorení je potrebné pátrať, pri probléme s otehotnením. Ak má žena celiakiu a o svojom ochorení nevie, je to potencionálne riziko pre ňu samotnú, ale aj pre plod. Pri zníženom prísune živín hrozí predčasné ukončenie tehotenstva, potrat.

Ak žena s celiakiou o svojom ochorení vie, je nutné telo na tehotnosť nachystať. To znamená, plánovanie tehotenstva približne jeden rok vpred. Bezlepková diéta je v tomto momente dôležitá. Tenké črevo musí zregenerovať, aby bolo schopné zvládnuť nárok počas tehotenstva.

Počas samotnej tehotnosti je dôležité dodržiavanie zásad bezlepkového stravovania a rovnako dôležité je pravidelné kontrolovanie hladín železa, vápnika, kyseliny listovej. Potrebný je príjem vlákniny. Dostatočné množstvo živín, vitamínov, prvkov je lepšie konzultovať s ošetrujúcim gynekológom alebo aj dietológom.

Liečba celiakie

Na toto ochorenie nie je zatiaľ žiadny liek, ktorý by ho vyliečil. Jedinou formou pomoci je vylúčenie lepku zo stravy a celoživotné prísne dodržiavanie diéty. Človek sa musí s touto diagnózou naučiť žiť. Inak mu hrozí riziko zhoršenia zdravotného stavu a vzniku komplikácií.

Potraviny pri celiakii

Okrem uvedených obilnín, sa lepok môže nachádzať aj v iných potravinách. Ako sú napríklad ochutené jogurty, zmrzlina, kečup, horčica, rôzne sladkosti, údeniny, aj v alkohole a v liekoch. Nakoľko je súčasťou rôznych dochucovadiel a potravinových prísad. Pozitívny je prístup výrobcov. Vyrábajú sa potraviny bez obsahu lepku, sú označované logom, najčastejšie prečiarknutý klas obilia. O obsahu lepku informuje etiketa výrobku. Aj niektoré reštaurácie sa prispôsobili a majú v ponuke bezlepkové jedlá.

3-bezlepkovy -znak

Potraviny sa dajú kúpiť v rôznych obchodoch, či už na internete alebo v kamenných predajniach, so zdravým jedlom, v reťazcoch, ale aj v lekárňach. Existuje aj štátna podpora pre celiatikov, ktorá zahŕňa preplácanie časti potravín na lekárky predpis. Druh a množstvo potravín upravuje ministerstvo zdravotníctva. Okrem toho sú dostupné rôzne kluby a združenia, kde sa poskytujú cenné informácie a ľudia si vymieňajú skúsenosti.

4-infografika-strava-pri-celiakii-vhodne-a-nevhodne-potraviny

O celiakii si môžete prečítať aj ďalšie články.

chyba