Máte vysoký tlak? 6 tipov, ako si vybrať tlakomer

V dnešnej dobe, kedy sú nezdravý životný štýl a problémová životospráva bežnou rutinou, nie sú problémy s tlakom vôbec ojedinelé. O to dôležitejšie je naň dávať pozor.

04.01.2018 08:00
tlakomery

Mať doma tlakomer už zďaleka nie je len záležitosťou seniorov. Vysoký krvný tlak trápi mužov aj ženy napríklad už po 30ke a spoliehať sa len na vonkajšie príznaky spojené s hypertenziou je príliš veľká alchýmia.

Domáce tlakomery sú tak jedinou pohodlnou a presnou možnosťou, ako si dávať na svoj tlak pozor. Ako a podľa čoho si vybrať ten správny? Tu je 6 tipov, podľa ktorých postupovať.

Neprehliadnite: Vyberáte tlakomer? Pozrite si toto porovnanie tlakomerov, uľahčí vám to výber.

1. Ako pohodlne chcete tlak merať?

Na trhu sú aktuálne tri typy tlakomerov podľa toho, akým štýlom merajú tlak. Najlacnejšou možnosťou sú klasické manuálne tlakomery, ktoré určite poznáte aj z minulosti. O niečo viac stoja tlakomery poloautomatické, ktoré sú modernejšie. Najviac si priplatíte za čisto digitálne automatické tlakomery, ktoré sú najpohodlnejšie.

Aby ste si mohli lepšie vybrať, skúsme si priblížiť fungovanie každého jedného typu trocha bližšie:

Manuálne tlakomery: Na obsluhu sú najjednoduchšie manuálne tlakomery, nakoľko ich ľudia poznajú už dlhé roky. Ide o klasické tlakomery s fonendoskopom a pumpičkou, ktoré majú manuálny ukazovateľ tlaku. Výpočet presného tlaku je ale trocha zložitejší a treba sa vedieť naučiť narábať s fonendoskopom a pumpičkou. Z hľadiska ceny sú tieto tlakomery najdostupnejšie a kúpite ich už za 20 €.

Poloautomatické digitálne tlakomery: O niečo drahšie, zhruba od 30 €, stoja poloautomatické tlakomery. V tomto prípade je síce tiež nutné manuálne nafúkať pumpičku, ale už nepotrebujete fonendoskom a výsledný tlak sa vám zobrazí na digitálnom displeji. Stačí si jednoducho nasadiť manžetu na príslušné miesto, pumpičkou ju stiahnuť a potom už len počkať na výsledok.

Automatické digitálne tlakomery: Najpohodlnejšie sa ovládajú plne automatické digitálne tlakomery, ktoré majú v princípe len dve časti a to manžetu a riadiacu jednotku s displejom. Manžetu stačí nasadiť na ruku, stlačiť príslušné tlačítko a všetko ostatné spraví tlakomer za vás. Tieto tlakomery sú však zároveň aj najdrahšie, obvykle stoja dvakrát toľko, čo poloautomatické.

2. Na rameno alebo na zápästie?

Druhý faktor, ktorý je potrebné pri výbere tlakomera zvážiť je to, kde chcete tlak merať. Na výber sú dve možnosti a to buď meranie na ramene alebo meranie na zápästí. Tie na zápästie kúpite len plne automatické, na rameno môžete kúpiť každý z vyššie uvedených typov podľa spôsobu merania.

Toto sú najdôležitejšie rozdiely a vlastnosti jednotlivých tlakomerov:

Tlakomery na rameno

Pažové tlakomery sú pôvodným a originálnym typom, ktorý sa používa v medicíne už od nepamäti, ale napríklad aj pre domáce použitie.

Toto sú ich najväčšie výhody a nevýhody:

• môžete si vybrať medzi poloautomatickým a automatickým meraním
• možnosť kúpy univerzálnej manžety aj predĺženej
• jednoduché ovládanie a rýchle meranie tlaku
• musíte sa však vyzliecť alebo vyhrnúť rukáv
• väčšinou sú väčšie a teda ťažšie skladovateľné
• problémom môžu byť skreslené výsledky u obéznych ľudí

Tlakomery na zápästie

Hovorí sa im aj zápästné tlakomery a vyzerajú takmer rovnako, ako tlakomery na rameno. Sú modernejšou a novšou alternatívou.

Tu sú ich plusy a mínusy:

• majú malé rozmery a nízku hmotnosť
nemusíte sa vyzliekať ani vyhŕňať rukáv
• pre presné meranie treba ale dodržať správnu polohu zápästia
• niektoré sú vybavené senzorom pohybu zápästia, čo je plus
• dodávajú sa len s jednou, univerzálnou veľkosťou manžety

3. Veľkosť manžety je dôležitá

Tretím faktorom, ktorý treba zvážiť pri výbere tlakomeru, sú už spomínané manžety. Pod pojmom manžeta myslíme tú časť tlakomeru, kde sa nachádza obruč. Tá sa nasadzuje na ruku a podľa typu tlakomera je to buď na rameno alebo na zápästie. Jej veľkosť je dôležitá, nakoľko vďaka nej tlakomer meria presne váš krvný tlak.

Pri zápästných tlakomeroch to máte pomerne jednoduché. K tomuto typu sa totiž dodáva len jeden typ manžety, obvykle pre obvod zápästia od 13,5 do 21,5 cm, takže jedna manžeta pokryje naozaj všetky veľkosti ruky.

Horšie je to už pri výbere manžety pre tlakomery na rameno. Niektoré tlakomery obsahujú v balení len štandardnú manžetu pre obvod paže od 22 do 32 cm, čo môže mužom či ženám s väčšou hrúbkou spôsobiť problém.

K nim si potom treba dokúpiť predĺženú manžetu pre meranie až do 42 cm. Lepšie preto je, ak tlakomer hneď od začiatku disponuje univerzálnou manžetou pre meranie v rozsahu od 22 do 42 cm.

4. Spoľahlivosť merania

To, ako presné bude meranie, závisí nielen od správneho výberu manžety alebo správneho postupu pri meraní, ale veľakrát aj od prístroja samotného. Najpresnejšie sú bežné manuálne tlakomery a to preto, že samotné meranie a výpočet tlaku je plne vo vašej réžií.

Tie úplne najlacnejšie poloautomatické tlakomery nemusia byť dostatočne presné, aj keď podobné problémy sa nájdu aj medzi niektorými výnimkami v prípade tých drahších modelov. Ak disponuje tlakomer nejakou pridanou funkciou, napríklad inteligentnou samokalibráciou, je to veľké plus.

Pri kúpe sa však treba viac spoľahnúť na nezávislé certifikáty, ktoré by mali hneď od úvodu zaručovať určitú presnosť. Najviac používané sú nasledujúce tri:

AAMI (Asociation for the Advancement of Medical Instrumentation)

BHS (British Hypertension Society)

IP protokol ESH (Európskej spoločnosti pre hypertenziu)

Ide o európske certifikáty a tlakomer, ktorý budete kupovať, by určite mal disponovať aspoň jedným z nich. Optimálne je, ak má samozrejme všetky tri, zvyšuje to šancu, že kupujete naozaj kvalitný a presný prístroj.

5. Spôsob napájania

Ako často budete používať tlakomer? Len občas? V takom prípade vám postačí ako spôsob napájania jednoducho tlakomer na bežné alkalické baterky. Väčšina poloautomatických a plnoautomatických tlakomerov takto funguje a tie najlepšie by mali vydržať aj tisíc meraní.

Druhým spôsobom je ale napájanie pomocou sieťového adaptéra. To sa hodí pre domáce používanie a vtedy, ak sa vám nechce riešiť neustálu výmenu batérií. Musíte však počítať s tým, že potrebujete byť vždy v dosahu elektrickej zásuvky.

Ak sa rozhodnete pre tento typ, určite kupujte tlakomer už so sieťovým adaptérom v základnom balení, samostatne je to drahšie.

6. Dôležité funkcie

Kým manuálne tlakomery sú v podstate rovnaké, tie digitálne sa odlišujú aj svojim funkciami. Samozrejmosťou by mala byť dostatočná pamäť, pričom ak bude používať tlakomer viac osôb, najlepšie je, ak obsahuje pamäť napríklad pre dve osoby.

Funkciou zvyšujúcou pohodlnosť je napríklad možnosť prepojenia tlakomeru a počítača či mobilného telefónu. Tu rozlišujte, či je pripojenie cez USB kábel alebo pomocou bezdrôtovej technológie Bluetooth, ktorá ale nemusí s každým zariadením spoľahlivo fungovať.

Ak trpíte srdcovou arytmiou, určite odporúčame zaobstarať si digitálny tlakomer, ktorý je odolný voči arytmiám. Tu však už treba počítať s vyššou cenou, nakoľko touto funkciou disponujú skôr tie profesionálnejšie modely.

Poslednou dôležitou funkciou je inteligentná funkcia umožňujúca presné meranie aj v prípade kolísavého krvného tlaku. S premenlivosťou tlaku si dokážu však aj v tomto prípade poradiť len tie drahšie a profesionálnejšie prístroje, najlacnejšie tlakomery ňou zvyčajne nedisponujú.

Porovnanie je základ

Na záver jedna dôležitá rada: nepodceňujte porovnanie. Tlakomery sú čoraz viac súčasťou ponuky aj bežných eshopov, kde príliš veľa odborných informácií nezískate. Overte si preto z viacerých zdrojov rôzne typy tlakomerov, ich funkcie a najmä dobre zvažujte, kým tlakomer kúpite. Unáhliť sa napríklad len kvôli nejakej krátkodobej akcii sa určite neoplatí!

chyba