Prečo vyskúšať čínsku medicínu?

14.11.2017 08:00
shutterstock 94947103
zdroj: MycoMedica

K tradičnej čínskej medicíne sa u nás v súčasnosti obracia čím ďalej tým viac ľudí. Aký je hlavný rozdiel medzi tradičnou čínskou a západnou medicínou?

Čínsku medicínu by sme mali vnímať ako systém, v ktorom všetko so všetkým súvisí. Čínska medicína tak nie je iba o zdraví človeka, ale úzko súvisí aj s jeho okolím. Keď hovoríme o čínskej medicíne, narážame na princípy Yin a Yang. S trochou nadsadenia by sa dalo povedať, že sú ako muž a žena. Jeden bez druhého nemôžu byť, ale zároveň sa neustále snaží prevážiť nad druhým. V prirodzenom prostredí dochádza k plynulému striedaniu Yin a Yang. Rovnako ako je tomu aj v prírode, napríklad počas striedania ročných období alebo dňa a noci.

Ako si čínska medicína vysvetľuje vznik choroby?

V okamihu, keď človek žije extrémne alebo jednostranne dochádza k nárastu jedného princípu, čo však súvisí s obmedzením druhého. Následkom je disharmónia, ktorá stojí práve za vznikom ochorenia. Človek by mal teda žiť v harmónii s prírodnými cyklami. Ale ruku na srdce, kto z nás to robí?

Aké problémy možno riešiť čínskou medicínou?

Odpoveď, ktorá by dokázala zahrnúť choroby, s ktorými si čínska medicína dokáže poradiť, by bola námetom pre celú knihu. Je ich naozaj nespočetné množstvo. Tradičná čínska medicína na problematiku zdravia pozerá už tisíce rokov a nerieši len príčinu, ale predovšetkým pôvod choroby. Západná medicína zase ponúka rýchlejšie a presnejšie riešenia urgentných a akútnych stavov. Tradičnú čínsku medicínu by som odporučil ľuďom, ktorí trpia dlhodobými, chronickými stavmi.

S ktorými chorobami sa vo svojej ordinácii najčastejšie stretávate?

Často ku mne chodia ľudia s bolesťami pohybového aparátu, tráviacimi problémami, bolesťami hlavy, kožnými problémami, s gynekologickými a urologickými problémy. Veľkú časť mojich pacientov tvoria ľudia s rôznymi psychosomatickými či psychickými problémami. Škála je naozaj široká.

Ako vyzerá návšteva u praktika čínskej medicíny?

Najskôr si zhruba hodinu rozprávam s pacientom o jeho problémoch. Vďaka takzvanému systému desiatich otázok sa pýtam na príznaky, ktoré s hlavným problémom nemusí zdanlivo súvisieť. Dôležitá je aj kontrola pulzu a jazyka, pulz aj jazyk totiž odrážajú stav celého organizmu a pomôžu mi určiť nerovnováhu jednotlivých orgánov. Potom čo stanovím diagnostiku, určujem terapeutický postup. Medzi hlavné metódy tradičnej čínskej medicíny patrí akupunktúra a fyzioterapia.

Na akom princípe je založená akupunktúra?

V akupunktúre sa pomocou jednotlivých ihličiek ovplyvňujú orgány a ich meridiány. Meridiány sú energetické dráhy, po ktorých prúdi životná energia Qi. Rovnako ako krv v cievach.

A fyzioterapia?

Fyzioterapia využíva veľké množstvo byliniek, medicinálnych húb, minerálov i živočíšnych produktov. Vzhľadom k tomu, že je každý človek iný, určujem receptúry na mieru konkrétnemu stavu. Ďalšími terapeutickými metódami je cvičenie qi gong a masáže Tuina. Nemali by sme tiež zabudnúť na odporúčanie zmeny životného štýlu, s ktorým odo mňa odchádza každý pacient. Dodržiavanie zdravého životného štýlu výrazne napomáha k efektívnosti liečby.

Ako spoznáme dobrého praktika čínskej medicíny?

Najľahšie ho spoznáte podľa výsledkov jeho práce, teda najmä vďaka odporúčaniam. Zoznam overených praktikov čínskej medicíny, ktorý zaručuje ich odbornú spôsobilosť, nájdete na stránkach Komory tradičnej čínskej medicíny.

Čínska a západná medicína sú postavené na pomerne rozdielnych základoch. Je rozdielny aj pohľad čínskej medicíny na náš imunitný systém?

Čo sa týka imunitného systému z pohľadu čínskej medicíny, opäť všetko súvisí so všetkým. Zjednodušene je zdravý organizmus plný vitálnej energie Qi a krvi a všetko plynulo prúdi. V okamihu, keď človek žije zdravo, jeho telo má výbornú samoregulačné schopnosť a s väčšinou chorobou si dokáže samo poradiť. Zheng Qi a Xie Qi sú termíny, ktoré čínski lekári používajú, keď hovorí o imunitnom systéme. Princíp je veľmi jednoduchý. Zheng Qi predstavuje všetko dobré v nás, jeho protipólom je Xie Qi, teda nepriatelia v podobe parazitov, toxínov, baktérií, kvasiniek, chlamýdií alebo napríklad podnetov, ktoré vyvolávajú stres.

Čo môže Xie Qi v tele spôsobiť?

Nepriateľ v podobe Xie Qi hľadá medzierku, ktorú by mohol preniknúť do tela. Vo chvíli, keď žijeme zdravo, naše telo vyplnené Zheng Qi a Xie Qi nás teda nemá kam preniknúť. V okamihu, kedy dôjde k oslabeniu Zheng Qi, dôjde k prelomeniu pomyselných hradieb, ku vpádu Xie Qi a následne ku vzniku ochorenia.

Čo môžeme robiť pre to, aby sme mali silnú Zheng Qi?

Základom je starostlivosť o psychickú stránku nášho tela. Možno ste nevedeli, že práve psychika sa podieľa na 70% všetkých ochorení a stres je naozaj veľkým nepriateľom nášho tela. Pre celkové zdravie je nevyhnutné začať usilovať o dosiahnutie psychickej harmónie, ktorá zahŕňa spokojnosť v rodine, v práci i v komunite. To je základ.

A čo stravovanie?

Zlé stravovacie návyky sú ďalším podstatným faktorom, ktorý ovplyvňuje imunitu i celkové zdravie. Základom je pravidelná strava 3–4 x denne. Číňania na túto otázku pozerá takto: „Je jedno čo jete, hlavne to jedzte pravidelne.“ Samozrejme musíte brať toto tvrdenie s troškou nadsádzky, v dnešnej dobe je naopak veľmi dôležité aj to, čo jeme. Každý človek je iný, takže samozrejme neexistuje ani univerzálny jedálniček. Vo chvíli, keď sa ale budete riadiť pravidlom, že by ste mali jesť kvalitne a pestro, rozhodne neurobíte krok vedľa.

Na imunitu som sa pýtala úplne zámerne, pretože viem, že vo svojej ordinácii okrem akupunktúry a čínskych byliniek často používate aj medicinálne huby. Z akého dôvodu?

Dôvod je jednoduchý, podľa mojich skúseností sú práve medicinálne huby na podporu imunity najlepšie. Preto na ich liečebné účinky nedá tradičná čínska medicína dopustiť. Medicinálne huby sú tiež častým námetom vedeckých štúdií. Hlavnou účinnou látkou húb sú beta glukány, ktoré preukázateľne zlepšujú stav imunitného systému. Vo chvíli, keď sa medicinálne huby dostanú do organizmu, zvyšujú a aktivizujú veľké množstvo pre telo prospešných látok. Huby nielen imunitný systém podporujú, ale tiež ho regulujú vo chvíli, keď je jeho odpoveď neprimeraná. To sa týka napríklad alergií, na ktoré majú medicinálne huby blahodarný vplyv. Chorôb, s ktorými si medicinálne huby dokážu poradiť, je celý rad, či už hovoríme o cholesterolu, cukrovky, ľahších depresiách či zápaloch. Keď sa vrátime k čínskemu poňatiiu Zheng Qi, môžeme povedať, že sú medicinálne huby medzi prírodnými produktmi to najsilnejšie, čo dokáže Zheng Qi posilniť, a tým pádom tiež ochrániť naše zdravie pred nepriateľmi v podobe Xie Qi.

V súčasnej dobe je často diskutovaná téma medicinálnych húb a onkologických ochorení? Môžete nám prezradiť viac?

Medicinálne huby sa v poslednej dobe používajú najčastejšie práve pri onkologických ochoreniach. Z vedeckých výskumov vyplýva, že na jednej strane zmierňujú vedľajšie príznaky drastické liečby a jednak dokážu likvidovať rakovinové bunky pomocou niekoľkých mechanizmov vrátane apoptózy, čo je bunková samovražda rakovinových buniek. Bezpochyby tak patrí medzi účinných pomocníkov pri boji proti tomuto ochoreniu. Existujú ľudia, ktorí sa vyliečili iba za pomocou húb. Tento postup by som ale osobne nedoporučoval. Rakovina je veľmi rýchle a agresívne ochorenie, proti ktorému západná medicína vyvinula drastický systém liečby v podobe chemoterapie a rádioterapie. Táto liečba likviduje rakovinové bujnenie, zároveň však dochádza tiež k ničeniu zdravých buniek. Oslabený organizmus dostáva ešte viac zabrať a s ním aj Zheng Qi. Následkom tohto oslabenie dochádza k únave, padanie vlasov, nevoľnosti, apod.

Čo by ste pri liečbe onkologických ochorení doporučil?

Na základe osobnej skúsenosti odporúčam používať medicinálne huby súbežne so západnou liečbou. Jednou z veľkých predností húb je, že neoslabujú účinky chemoterapie alebo rádioterapie na rozdiel od niektorých byliniek. Dôkazom účinnosti medicinálnych húb je nielen má osobnú skúsenosť, ale tiež veľké množstvo vedeckých štúdií. Pri liečbe rakoviny prsníka sa napríklad veľmi osvedčila kombinácia húb Reishi, Coriolus a Maitake, ktoré nemajú žiadne vedľajšie účinky.

Používate aj vy sám medicinálne huby?

Samozrejme, najradšej mám kombináciu Cordycepsu a Reishi. Cordyceps pôsobí ako dobíjač energie, posilňuje libido, obličky a pľúca. Reishi posilňuje imunitu, podporuje kardiovaskulárny systém a výrazne harmonizuje psychiku, čo by potvrdili aj čínski mudrci, ktorí ju vždy užívali pred meditáciou. Často používam aj hubu Coriolus, ktorá asi najefektívnejšie likviduje rôzne patogény, medzi ktoré patrí chlamýdie, kvasinky, baktérie, borélie či vírusy. Mnoho ľudí do mojej ordinácie chodí s takzvaným skrytým patogénom. V okamihu, keď prerobíte bežnú infekciu, väčšinu patogénov z tela vďaka liečbe odstránite, časť z nich sa ale môže ukryť v hlbších vrstvách. Potom stačí oslabenie alebo stres a patogén sa začne hlásiť o slovo. V tejto chvíli je vhodné nasadiť Coriolus alebo špongiu Chaga. Ďalšie špongiou, ktorú by som odporučil je Maitake, ktorá je výborným doplnkom pri boji s diabetom, hypertenziou, cholesterolom či nadváhou.

Medicinálne huby sú čím ďalej tým populárnejšie, ale ako je to s ich kvalitou na našom trhu?

U medicinálnych húb z veľkej časti platí to isté ako pri nákupe potravín. Buď môžete nakúpiť lacno, alebo kvalitne. Pri výbere však myslite aj na to, že vysoká cena nie je automaticky zárukou vysokej kvality.

Podľa čoho teda medicinálne huby vyberať?

Ako som už načal skôr, hlavnou účinnou zložkou medicinálnych húb sú polysacharidy (beta glukány), preto je dôležité zamerať sa na ich podiel v hubovom extraktu. Ideálne podiel je podľa môjho názoru aj názoru ostatných odborníkov 30%. Tento pomer zaručuje ideálne pomery medzi jednotlivými látkami, ktoré medicinálne huby obsahujú. Rozhodne preto neplatí, že čím viac polysacharidov extrakty obsahujú, tým lepšie. Aj napriek tomu, že s užívaním húb nesúvisia žiadne vedľajšie účinky, môžu byť s ich užívaním spätá niektoré riziká. Tá súvisí predovšetkým zo skutočností, že do seba môžu huby absorbovať škodlivé látky z okolia. Vždy preto hľadajte výrobcu, ktorý je schopný doložiť zdravotná nezávadnosť svojich produktov, najlepšie nezávislou európskou certifikovaným laboratóriom.

Na záver by som rád zdôraznil jednu myšlienku. Nikdy nezabúdajme, že „najlepšou pilulkou je zmena životného štýlu“.

Je možné dozvedieť sa o medicinálnych hubách viac?

Áno, ďalšie informácie ohľadom tradičnej čínskej medicíny aj medicinálnych húb sa môžete dozvedieť zo zábavných videí s populárnym hercom Pavlom Liškom – viď tu.

Ďakujeme za rozhovor

Odpovedal Milan Schirlo – terapeut tradičnej čínskej medicíny (tcm-point.cz) a odborný konzultant spoločnosti MycoMedica.cz

chyba