Ako udržať potraviny vždy chutné a čerstvé aj v lete? Máme pre vás niekoľko tipov

Strava v letných mesiacoch by mala byť ľahšia, bohatá na vitamíny, minerály či vlákniny. Nezabúdajte na povinnú jazdu svojho letného jedálnička, ktorá by mala zahŕňať dostatok tekutín, celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu, obilniny a strukoviny. Ako však zaistiť, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé?

13.06.2017 00:00
kaufland inzercia

Banány
Aby boli banány čo najdlhšie čerstvé a chutné, uchovávajte ich oddelené pri teplote 13 až 15 °C. Ak ich dáte do chladničky, šupka vám rýchlejšie zhnedne. Ak sa však u vás nájde prezretý banán, určite ho nevyhadzujte. Ošúpte ho, uložte do mrazničky a veselo ho môžete využiť na chutný koktail, ktorý si horúce dni priam pýtajú.

Citrusové ovocie
Citrón, pomaranč či limetka sú v horúcich letných dňoch to pravé a dokážu poriadne osviežiť. Pri izbovej a vysokej letnej teplote sa však veľmi rýchlo kazia, a preto by ste im mali rezervovať svoje miesto v chladničke. Pred ich uskladnením ich však neumývajte. Na šupke majú svoju prírodnú ochrannú vrstvu, ktorá sa po umytí stratí a kazeniu nepredídete. Citrusové ovocie je skvelé do osviežujúcich nápojov, šupky zase dodajú ten správny šmrnc nášmu pečeniu a vareniu.

Jablká
Toto ovocie je naše obľúbené nielen v lete, ale aj celoročne. Pre náš organizmus veľmi zdravé osvieženie, no v prípade ich vzťahu so susednými potravinami je to trochu inak. Určite by ste jablká nemali skladovať spolu s iným ovocím, produkujú totiž etylén, ktorý ovociu skráti životnosť. Najlepšie urobíte, ak ich umiestnite na čistú policu v dolnej časti chladničky.

Bobuľoviny
Jahody, čučoriedky, ríbezle, slivky a iné. Bobuľovinám sa v lete poteší nejeden maškrtný jazýček, no je potrebné myslieť aj na to, že ich skladovanie by malo byť krátkodobé a stále len v chladničke. Najlepšie urobíte, ak bobuľoviny vložíte neumyté do keramickej alebo plastovej misky a umyjete ich až pred samotnou konzumáciou. Predídete tak ich kazeniu.

Koreňová zelenina
Táto zdraviu prospešná bomba si vyžaduje nižšiu vlhkosť vzduchu a chlad. Ak máte v pláne len krátkodobé skladovanie, odstráňte z nej listy a stonky, vložte ju do plastovej dózy a následne do chladničky. Dávajte si pozor na to, aby ste ju neumiestnili v blízkosti jabĺk.

Pečivo
Všetci to dobre poznáme. Kúpime celozrnný chlieb, zabalíme ho do plastového vrecka, no už si neuvedomujeme to, že pečivo takto „dusíme“. Chyba. Najlepšie urobíte vtedy, ak ho zabalíte do čistej utierky a vložíte do chlebníka spolu s ošúpaným zemiakom alebo rozkrojeným jablkom. Takýmto spôsobom bude môcť slobodne dýchať, a tak skoro vám nesplesnivie.

Obilniny a strukoviny
V tomto prípade je to jednoduchšie. Nespracované obilniny dokážu bez straty vitamínov vydržať aj niekoľko rokov, no aj tomu je potrebné dopomôcť. Skladujte ich na tmavom, suchom mieste a zabezpečte ho proti hmyzu. Vhodnou voľbou sú veľké fľaše s pevným uzáverom. Výnimkou sú vlhké strukoviny ako zelená fazuľa či čerstvý hrášok. Tie umiestnite do spodného priestoru chladničky.

Letnú výbavu osvieženia v podobe vždy čerstvého a kvalitného sortimentu nájdete v Kauflande.

chyba