Rafinovaný repkový olej a jeho výhody

06.02.2017 08:00
canola oil inzercia
Autor:

Repkový olej. Tekuté zlato prezývané aj „olivový olej severu”. Pozná ho každý. Vieme však, čo sa skrýva pod nápismi na obale? Na regáloch v obchodoch nájdeme predovšetkým rafinované oleje. Napriek mnohým mýtom sa oplatí používať ich v kuchyni každý deň!

Dobre vedieť

K policiam v obchodoch pristupujeme čoraz zodpovednejšie a siahame po vhodných výrobkoch. To sa týka aj tukov. Z každej strany totiž zaznieva informácia, že nahradenie nasýtených tukov v strave nenasýtenými prispieva k udržaniu správnej hladiny cholesterolu v krvi. Odborníci odporúčajú na každodennú konzumáciu repkový olej. Nie bezdôvodne: v porovnaní s inými populárnymi olejmi, napr. olivovým alebo slnečnicovým, má ten repkový veľmi priaznivé zloženie mastných kyselín. Obsahuje totiž najmenej spomenutých nasýtených mastných kyselín a až 10-krát viac kyselín omega-3 ako olivový olej, navyše v ideálnom pomere k omega-6, čiže 1:2 (*1). Avšak aj medzi repkovými olejmi je veľmi veľký výber.

Obsah je dôležitý

Medzi dostupné druhy repkových olejov, ktoré v obchode najčastejšie nájdeme, patria rafinované a za studena lisované. Je dobré dozvedieť sa o nich viac. V procese rafinácie, ktorým olej počas výroby prechádza, sa z neho odstraňujú všetky nečistoty, ktoré by mohli nepriaznivo vplývať na náš organizmus. Rafinované oleje, napr. repkový, obsahujú oveľa menej ťažkých kovov a dvakrát menej železa ako tie lisované za studena (*2). Rafinovaný olej si zároveň zachováva svoju výživovú hodnotu. Počas rafinácie sa stráca len zanedbateľná časť cenných látok, a čo je najdôležitejšie, tento proces neovplyvňuje profil mastných kyselín(*3). Rafinovaný repkový olej je teda rovnako ako lisovaný za studena bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Navyše obidva druhy obsahujú fytosteroly, ktoré prispievajú k udržaniu správnej hladiny cholesterolu v krvi (priaznivé účinky sterolov sa prejavujú pri konzumácii aspoň 0,8 g denne).

Univerzálny olej

Rafinovaný repkový olej sa vyznačuje dobrou oxidačnou stabilitou, čo znamená, že si dlhšie uchováva čerstvosť. Vďaka obsahu antioxidantov nestráca pri zohriatí svoje vlastnosti, preto sa vynikajúco hodí na vyprážanie – jeho bod zadymenia je až 242 °C . Okrem toho má neutrálnu chuť a vôňu, takže nemení chuť jedla. Môžeme ho použiť tak do šalátov, ako aj do cesta, napr. piškótového. Keďže počas rafinácie sa očisťuje od neželaných látok, môžeme ho bez obáv pridávať do stravy pre deti vo veku od šiesteho mesiaca.

Viac informácií tu.

(*1) J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009
(*2) J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009
(*3)J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009

Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk