Zhoršené videnie a tŕpnutie končatín – telo môže dávať výstražné znamenie

Sklerózu si ľudia väčšinou spájajú so zabúdaním. Skleróza multiplex je však ochorenie, ktoré má s pamäťou spoločného len jedného menovateľa – nervový systém. Práve v ňom dochádza k boju imunita vs. vlastné telo. Prejavy sú natoľko podobné iným ochoreniam, že človek môže niekoľko rokov žiť v nevedomosti alebo s nesprávne diagnostikovaným ochorením.

29.11.2016 10:54
www.smkompas.sk
zdroj: stock.adobe.com

Ochorenie tisícich tvárí

Na Slovensku žije asi 8 400 pacientov s diagnostikovanou sklerózu multiplex. Odborníci varujú, že počet pacientov môže byť vyšší. Príznaky sklerózy multiplex sú rozmanité a môžu byť zamieňané s inými ochoreniami. „Skleróza multiplex sa prejavuje v začiatkoch veľmi nenápadne, čo vedie k bagatelizovaniu príznakov. Sú však typické príznaky, ktoré by sa nemali ignorovať a ich pôvod by sa mal intenzívne riešiť. Napríklad rapídne zhoršenie videnia, tŕpnutie, oslabenie končatín, strata rovnováhy či ťažkosti s močením,“ vysvetľuje prof. MUDr. Ľubomír Lisý, DrSc., vedúci špecializovaného Centra pre liečbu sklerózy multiplex Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

Skleróza multiplex postihuje trikrát častejšie ženy ako mužov. Najčastejšie sa prejavuje medzi 20. až 40. rokom života, teda v najproduktív­nejšom veku. Presný dôvod prepuknutia sklerózy multiplex nie je známy, no odborníci predpokladajú, že 30 % tvorí genetická predispozícia, zvyšok vonkajšie faktory ako stres, fajčenie, nezdravý spôsob života.

Včasná diagnostika a liečba môže ochorenie výrazne spomaliť

Skleróza multiplex nie je verdikt, ktorý bezpodmienečne znamená barly alebo invalidný vozík. Oneskorené nasadenie liečby zvyšuje riziko trvalého hendikepu. Čím skôr sa však pacient začne liečiť, tým viac sa zvyšuje nádej, že sa priebeh ochorenia podarí zvládnuť a pacient bude môcť viesť plnohodnotný život.

Aktívny život vďaka biologickej liečbe

Janke diagnostikovali sklerózu multiplex pred troma rokmi. Po vyslovení diagnózy reagovala Janka tak, ako každý pacient. Najskôr odmietavo, neskôr chorobu akceptovala a začala s liečbou. Dnes sa na svoju diagnózu díva ako na súčasť života. „Už tri mesiace po diagnostike mi lekári nasadili injekčnú liečbu, vďaka ktorej môžem žiť v podstate rovnako, ako predtým. Jediné, čo sa zmenilo, boli moje priority a pracovné vyťaženie. Celkovo viac prehodnocujem, či má cenu sa kvôli niečomu stresovať a prepínať svoje sily,“ uzatvára Janka.

Viac informácií o ochorení môžete nájsť na www.smkompas.sk.

chyba