Migrénu môžu spustiť parfumy i klimatizácia

Trpieť migrénou znamená žiť s neviditeľnou a nepredvídateľnou chorobou. Aj napriek svojej závažnosti zostáva často podceňovaná. Iba 50 % ľudí, ktorých ťažkosti spĺňajú kritériá migrény, sa lieči so zodpovedajúcou diagnózou. Migrénu je pritom možné mierniť, i keď ide o beh na dlhú trať. Dôležité pre liečbu je správne identifikovať prípadné spúšťače a mať vždy pri sebe vhodný liek na tlmenie bolesti v priebehu záchvatu. Medzi dobre rozpoznateľné spúšťače patria čuchové stimuly – intenzívna vôňa či pachy alebo napríklad i klimatizácia v automobile.

05.04.2016 08:00
zentiva inzercia

Vnímajte svoju citlivosť na pachy a vône

Čuchové podnety sú jedným zo spúšťačov, ktorých súvislosť so vznikom migrény je medicínsky preukázaná. Medzi spúšťačmi migrény majú vysoké zastúpenie, v rôznych štúdiách ich označilo ako spúšťače 36,5 % – 70 % pacientov. Na rozdiel od iných typov spúšťačov (napríklad počasie alebo hormonálne zmeny) ich môžeme nielen dobre identifikovať, ale dokážeme sa im väčšinou i vyhnúť. K najčastejším pachovým spúšťačom patria parfumy (64 %), vôňa jedla (55 %) a cigaretový dym (55 %). Patria sem však i niektoré čistiace prostriedky alebo benzín a v neposlednom rade aj klimatizácia, a to najmä v aute.

Pri prebiehajúcom záchvate migrény sa veľmi často objavuje aj osmofóbia, čo je neznášanlivosť čuchového vnemu, ktorý inak môže byť vnímaný ako príjemný. Touto neznášanlivosťou na konkrétnu vôňu či zápach trpí v priebehu záchvatu migrény každý druhý pacient.

V období medzi záchvatmi môže dochádzať aj k precitlivenosti na pachy či vône. U žien trpiacich migrénou je táto neznášanlivosť voči pachom a ostrým vôňam častým príznakom. Ide o subjektívny pocit úzkosti pri konkrétnom čuchovom vneme, ktorý sa inak považuje za neutrálny alebo príjemný. Taká precitlivenosť môže byť síce nepríjemná, zároveň však pôsobí ako obranný mechanizmus, ktorý pomáha vyvarovať sa situáciám, ktoré by mohli záchvat migrény spustiť. Spúšťače predchádzajú migréne v menšom než 48-hodinovom intervale a dve tretiny pacientov sú schopné jeden alebo viac spúšťačov už rozpoznať. Ak dokáže pacient spúšťač identifikovať, je možné sa záchvatu migrény v budúcnosti vyvarovať.

Migrénu je potrebné liečiť

Záchvaty bolesti sú vyčerpávajúce a negatívne ovplyvňujú socioekonomické vzťahy i kvalitu života. Opakovaná bolesť znižuje produktivitu i chuť do života a ovplyvňuje schopnosť sústrediť sa. Preto je potrebné migrénu liečiť a bolesť v maximálnej možnej miere tlmiť. „Bolesť je nesmierna, je ohromná, keď máte záchvat. Je taká veľká, že si prajete v tej chvíli zmiznúť a nebyť, aby ste to necítili, ale vy nemôžete,“ opisuje záchvat pacientka, „je to, akoby ste na chvíľu stratili svoj život.“

Prvou pomocou sú bežné lieky proti bolesti. Na trhu je i voľne predajný liek Migralgin, špeciálne určený na tlmenie migrény a tenznej bolesti hlavy. Jeho výhodou je, že využíva kombináciu troch účinných látok (paracetamolu, kyseliny acetylsalicylovej a kofeínu). Táto trojkombinácia zosilňuje účinnosť lieku a tiež skracuje nástup účinku. Čím rýchlejšie pritom bolesť utlmíte, tým lepšie. Nielenže si tak zlepšíte kvalitu života, ale budete sa i môcť sústrediť na včasnú identifikáciu spúšťačov a prispieť tak k prevencii záchvatov.

  • Po nástupe migrény sa nesnažte príznaky pred okolím skryť, doprajte si, pokiaľ možno, odpočinok a tlmte bolesť.
  • Ak priznáte sebe i okoliu, že máte záchvat migrény, môžete jeho priebeh významne zmierniť.
  • Lieky proti bolesti pomáhajú zvládnuť záchvat migrény a udržať si kontakt s okolitým svetom i vlastným životom.
  • Po zmiernení bolesti môžete skúsiť popremýšľať, čo mohlo migrénu spustiť a či to náhodou nebola nejaká vôňa či zápach.

Viac info najdete na http://www.ibalgin.sk.

Migralgin® je liek na vnútorné použitie. Pozorne si prečítajte príbalovú informáciu a poradťe sa s lekárom alebo lekárnikom.

SACS.GANTIZ.16­.01.0085

chyba