Na prechladnutie s nealergénnym propolisom

Možno ste sa práve dnes zobudili s pocitom škriabania v krku, upchatým nosom a s celkovým pocitom, že nie ste úplne fit. V týchto týždňoch totiž práve vrcholí hlavná sezóna nielen chrípky, ale aj prechladnutia, ktoré síce často nesprávne za chrípku označujeme. Tá má predsa len trochu odlišné príznaky (vysoká horúčka, bolesť celého tela, väčšinou bez nádchy...). Obe choroby sú spôsobené vírusmi, nasadenie antibiotík je tu preto nielen zbytočné, ale i častou chybou.

01.03.2016 08:00
Zdroj: depositphotos.com
infarm inzercia Zdroj: depositphotos.com

Možnosti očkovania

Zatiaľ čo sa chrípke dá predchádzať očkovaním, na nachladnutie žiadne očkovanie nemáme. Dôvod je jednoduchý – prechladnutie môže byť vyvolané rôznymi typmi vírusov. Druhým dôvodom je aj fakt, že toto ochorenie vo väčšine prípadov nebýva závažné, a neohrozuje nás bezprostredne na živote (čo neplatí u chrípky, najmä u seniorov). To však neznamená, že nás prechladnutie netrápi. Trápi! Sťažuje nám vykonávanie bežných denných činností na pracovných aktivít…

V prevencii prechladnutia okrem zásad zdravého životného štýlu, často siahame po doplnkoch stravy, ktoré sľubujú ľahšie a rýchlejšie vysporiadanie sa nášho tela s nevítanú vírusovou návštevou. Medzi chorými sa tešia obľube napríklad prípravky s obsahom propolisu.

Propolis – známy, neznámy

Ide o látku, ktorú včely používajú na zatmeľovanie štrbín v úle a na jeho dezinfekciu. Jeho využitie siaha až do staroveku, kde bol bohato využívaný na najrôznejšie účely. Kým Egypťania ho pre jeho antimikrobiálne účinky užívali na balzamovanie svojich zosnulých, slávni Inkovia už poznali a využívali dokonca jeho antipyretické účinky pri horúčke. Starí Gréci a Rimania dobre poznali jeho antiseptické vlastnosti, pre ktoré ho používali na očistu ústnej dutiny a tiež k hojeniu rán na slizniciach alebo koži. Propolis si dnes možno zadovážiť v najrôznejších formách od rôznych výrobcov. Je však potrebné pred jeho užívaním upozorniť na možný zostatok peľových zŕn a esterov kyseliny kávovej, ktoré sú spojené s rizikom možných alergických reakcií u vnímavých osôb. Aj v tomto ohľade sú však medzi dostupnými prípravkami rozdiely, a je možné zvoliť taký prípravok, ktorý obsahuje propolis spracovaný patentovanou technológiou, ktorá zaručuje neprítomnosť spomínaných alergénov. Tento typ propolisu môžete nájsť pod názvom PREVAPIS E.P.I.D., ako novinku, ktorú nájdete v lekárňach.

Ako si vieme pomôcť pri prechladnutí?

Adults inpharm inzercia

Nezriedka býva propolis kombinovaný aj s ďalšími látkami, ktoré by mali jeho účinky ďalej zosilniť. Ide napríklad o dobre známy vitamín C (bohato zastúpený napr. v čiernych ríbezliach, šípkach a pod.), ktorý je dôležitý nielen pre našu imunitu, ale tiež pre zdravie našich slizníc a spojivového tkaniva. Pôsobí tiež antioxidačne, rovnako ako N-acetylcysteín, ktorý zrieďuje hlien a tým prispieva k jeho vykašľaniu. Zbaviť sa vlhkého kašľa napomáha takisto enzým serapeptáza, ktorý navyše znižuje zápal a opuch slizníc. Trochu z exotickejších látok ide o výťažok z rastliny harpagofyta plazivého (taktiež známej ako čertov pazúr). Ide o dobre známu rastlinu v ľudovom liečiteľstve, ktorá vďaka svojim protizápalovým účinkom bola často využívaná pri reumatizme, zápale kĺbov alebo pri ochoreniach svalov a väziva. Pri prechladnutí teda môže prispieť k úľave od bolesti svalov. Stále platí, že nachladnutie nevieme priamo liečiť, ale vieme šetrne uľaviť od jeho nepríjemných prejavov…

MUDr. Jiři Slíva, Ph.D.,
odborná redakcia EDUKAFARM

chyba